Din decembrie 2015, în sala „Ion D. Sîrbu“ a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, au început repetițiile la spectacolul cu piesa „Exploziv“, de Elise Wilk (absolventă a Facultății de Jurnalism – Universitatea „Babeş Bolyai“ Cluj-Napoca), în regia lui Andrei Măjeri și scenografia Alexandrei Panaite. Premiera va avea loc sâmbăta viitoare (16 ianuarie). Proiectul cu spectacolul „Exploziv“ este câștigător al ediției a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice, destinat tinerilor regizori și scenografi români, organizat în 2015 de Naţionalul din Bănie. Din distribuție fac parte actorii Natașa Raab-Guțul, Marian Politic, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Cătălin Miculeasa, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi, Andrei Ștefănescu.
Natașa Raab: „Una dintre cele mai intense provocări din viață!“
Cunoscuta actriță Natașa Raab a prefațat premiera de sâmbăta viitoare: „Acest «Exploziv» este un text după «Bacantele» de Euripide! E foarte greu să vorbești despre un asemenea text. Este… exploziv și la propriu, și la figurat! Argumente? Acțiunea se petrece într-un mediu din zilele noastre… Avem de-a face cu o femeie care, din multe motive, e destul de frustrată în viața ei personală și astfel se lasă dusă într-un «joc» al unui tânăr cu probleme, lucru care o va costa scump, pierzând ce are mai scump pe lume. Este jocul pe care zeul Dionisos îl face la apariția sa… După cum știm din mitologie, Dionisos dă peste cap bunul mers al Olimpului, dar în același timp seamănă multă dezordine prin adepții lui, îmbătându-i și la propriu, și la figurat! Prea multe nu voi mai spune despre subiectul acestui spectacol… Regia este semnată de Andrei Măjeri, regizor crescut și format la școala clujeană a lui Mihai Mănuțiu. Andrei Măjeri deja a montat spectacole de mare succes pe scene importante ale țării, fiind în continuare invitat de managerii teatrelor importante din țară pentru diverse și complexe proiecte. Sunt foarte bucuroasă ca am fost aleasă pentru acest complex rol, Agave. Îi mulțumesc pentru această provocare, dar și pentru minunatul prilej de a juca alături de trupa tânără a Naționalului craiovean, formată din actori deja consacrați (Romanița Ionescu, Raluca Păun, Monica Ardeleanu, Marian Politic și Ștefan Cepoi), dar și alături de tineri care bat la porțile afirmării. Unii sunt la debut, fiind încă studenți la Departamentul de Teatru – Universitatea Craiova (Cătălin Miculeasa și Andrei «Petri» Ștefănescu), alături de Alex Calangiu și Ioana Manciu, proaspăt angajați la Național. Este o experiență unică să împărtășești bucuria jocului cu tinerețea și entuziasmul lor. Și o încântare să joc alături de fosta mea studentă, talentata actriță Raluca Păun. Pentru toate acestea, mulțumesc Divinității și regizorului Andrei Măjeri… Așteptăm publicul craiovean să ne onoreze această premieră! Personal, vă invit cu drag și cu o imensă emoție să fiți alături de mine (cum ați fost atâția ani) într-una dintre cele mai intense provocări din cariera mea! Și notați-vă urarea mea pentru admirabilul public din Craiova:
Ninsori de bucurie,
troieni de sănătate,
viscol de bani,
să v-aducă acest an!“.
Andrei Măjeri:„…excelenta trupă craioveană“
Regizorul Andrei Măjeri a declarat pentru site-ul TNC: „«Exploziv» este o sintagmă obsedantă a societății actuale. Ea a invadat percepția asupra senzaționalului, intrând puternic în intrigile spectacolului nostru, care ne vorbește despre o generație în criză. Pornind de la o nouă ipoteză asupra «Bacantelor» lui Euripide, textul lui Elise Wilk aduce pe scena Teatrului Național «Marin Sorescu» din Craiova o problematică de hiperactualitate, construită ca o cantată. Spectacolul merge dincolo de text prin soluții scenice inedite, extratexte dinamice, tăceri tensionate, goluri și plinuri. Partiturile actoricești sunt pline de detalii intrigante, iar construcția este una ritmată matematic. Spațiile acestui liceu capătă o mitologie proprie, ritualizând gestica, mimica și mișcarea scenică, extrem de ancorată în contemporan.
«Exploziv» ține publicul în gardă, testându-i în permanență atenția și capacitatea de a descifra o atmosferă adolescentină pe pragul prăbușirii, folosindu-se de noi modalități narative. Denis, un nume obsesiv în spectacol, este tributar zeului tutelar al teatrului: Dionisos. El este singurul care nu rămâne generic în ecuația personajelor, fiind exponentul unei realități plasticate, de peste tot și de nicăieri. Denis este un zeu contemporan. Totodată, suntem martorii unei lumi care se încăpățânează să nu se schimbe, așadar sortită fatalității, o lume în care Denis devine țap ispășitor al pierderii inocenței.
Denis invadează, devastează și eliberează!
Întreaga construcție scenică nu ar fi fost posibilă fără aportul enorm al excelentei trupe craiovene, căreia îi mulțumesc cu sinceră prietenie.“