8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVaccinul pentru bebeluși, șir de promisiuni

Vaccinul pentru bebeluși, șir de promisiuni

De trei luni, bebelușii din Dolj nu au mai fost imunizați cu vaccinul hexavalent (Foto: Arhiva GdS)
De trei luni, bebelușii din Dolj nu au mai fost imunizați cu vaccinul hexavalent (Foto: Arhiva GdS)

Criza vaccinurilor din România este tot mai acută. Prinși parcă într-un cerc vicios, atât părinții bebelușilor care trebuie imunizați, cât și medicii caută răspunsuri. Vaccinul care imunizează copiii împotriva a şase boli nu se mai găsește nici la medici și nici în farmacii. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății anunța că săptămâna aceasta problema se rezolvă. Este joi, medicii nu au primit nici o doză, iar părinții se plâng că nu au soluții.

Vaccinul hexavalent ajută la prevenirea a şase boli, hepatita B, poliomelită, difterie, tetanos, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratorii. Cu toate că acesta trebuie făcut obligatoriu bebelușilor la două, patru și 11 luni, Ministerul Sănătății (MS) nu a mai asigurat de trei luni dozele necesare. Vaccinul este trimis în mod normal de către minister Direcțiilor de Sănătate Publică din toate județele, iar acestea împart dozele fiecărui medic în funcție de solicitările primite. De trei luni însă, comenzile nu au mai fost onorate și nici în farmacii serul nu mai este de găsit. Săptămâna trecută, MS a anunțat printr-un comunicat că de săptămâna acesta va fi reluată imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent. Până astăzi însă nici o doză nu a ajuns la medici.
Ministerul Sănătă­ții a menționat că disfuncționa­litățile înregistrate la livrarea vaccinului au apărut din cauza imposibilității producătorului de a fabrica și livra acest produs în timp util, în această situație aflându-se mai multe state, atât la nivel european, cât și mondial.
Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, susține că vaccinul adus în România este cel mai bun de pe piață, iar problemele apar pentru că există doar doi producători la nivel mondial.
„Problema este la producător. Noi dispunem de un vaccin foarte bun. În compoziția vaccinului actual sunt folosite două antigene fabricate printr-un mod revoluționar. Pentru componenta polio folosim în loc de VPO (vaccin polio atenuat, oral) componenta VPI (vaccin polio inactivat, injectabil), ceea ce înseamnă că acest vaccin nou protejează mai mult împotriva unor reacții adverse. Fiind un produs nou și bun, este foarte căutat pe piețele internaționale. În România este din 2008. În acest moment, în lume produc acest vaccin doar Sanofi și GlaxoSmithKline (GSK). Vaccinul este cerut de multe state și capacitatea de producție a fost depășită. Bosnia și Herțegovina, de exemplu, a luat un vaccin mai vechi, dacă îi putem spune așa, decât să lase copiii nevaccinați mai bine îl fac pe acesta. România ține de contractul cu Sanofi, cu riscul de a mai întârzia cu dozele, ca să ofere ceva de calitate“, a explicat medicul.

Doljul are nevoie de 2.000 de doze

În Dolj, este nevoie de aproximativ 2.000 de doze. Părinții sunt îngrijorați pentru că în unele cazuri bebelușii nu au fost vaccinați nici la două, nici la patru luni, iar riscul de apariție a bolii este mai mare.
„Nu este normal ce se întâmplă. Aproape zilnic sunăm la medicul de familie să întrebăm dacă totuși a primit vaccinul. Copilul nostru nu a fost imunizat nici la două luni, nici la patru. Am vrut să cumpărăm din farmacie, dar nu se găsește nicăieri. Ar trebui găsită o soluție rapidă și să nu ne mai amâne“, a spus Oana, o mămică.
Medicii de familie trag un semnal de alarmă și spun că problema trebuie rezolvată cât mai repede pentru că în fiecare lună se adună tot mai mulți copii care trebuie vaccinați. Numai pe lista dr. Doina Cherata așteaptă să fie imunizați 50 de bebeluși.
„Nu știm de ce dozele sunt blocate și nu sunt trimise către DSP-uri. Lumea nu mai găsește nici măcar în farmacii să cumpere. Nu știm din ce motiv s-a ajuns la această situație. Eu am pe listă cel puțin 50 de copii care așteaptă să li se facă vaccinul. Suntem disperați, părinții sună și nu avem ce să le spunem. Zilele trecute a apărut în mass-media naționale că de luni, marți vin dozele. Le-am spus părinților ce am auzit și eu la televizor și am trimis asistenta după vaccinuri, dar nu a avut de unde să ia. Sunt copii care nu au fost imunizați nici la două, nici la patru luni. Nu am primit de trei luni nici o doză. Sunt copii în cazul cărora acest vaccin trebuia să fie făcut la 11 luni, acum au deja un an și două luni și tot nu au fost vaccinați“, atrage atenția Doina Cherata, medic de familie cu profil pediatrie.

Noul termen: sfârșitul săptămânii

Am solicitat reprezen­tanților Ministerului Sănătății să explice situația existentă și să spună oamenilor și medicilor când vor ajunge dozele la ei. MS ne asigură că acordă o atenție deosebită vaccinării, însă nu ne spune ziua sigură în care vaccinul va ajunge la medici. „Vă informăm că Ministerul Sănătății acordă o atenție deosebită vaccinării, iar în acest sens vă informăm că până la sfârșitul săptămânii vaccinul hexavalent va fi distribuit către DSP-uri“, este răspunsul ministerului.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) spun că vaccinurile vin pe loturi, iar ca acestea să poată fi distribuite către DSP-uri și mai apoi către medici trebuie să fie analizate.
„Nu am mai primit dozele de trei luni. În octombrie am primit doar o parte din comandă. Vaccinurile vin pe loturi. Pentru ca acestea să poată fi distribuite către DSP-uri și apoi către medici, trebuie să fie analizate din punct de vedere al calității de Agenția Națională a Medicamentului (ANM) și să li se dea avizul, apoi se dă un ordin de ministru și sunt trimise către DSP-uri. Noi avem nevoie de aproximativ 2.000 de doze“, a declarat Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Și pacienții din Franța se confruntă cu astfel de probleme. Dr. Mihaela Țigănuș, medic de familie în Franța, spune că și acolo există disfuncționalități în aprovizionarea cu vaccin sau medicamente. „Și aici mai apar unele sincope. Poate nu durează trei luni, dar se întâmplă uneori să lipsească o lună-două. Spre deosebire de ce se întâmplă în România, aici oamenii nu o văd ca pe o catastrofă dacă se întâmplă. Am avut mămici care au așteptat cu bebelușii. De aproximativ un an mai apar probleme legate și de vaccinul antitetanos“, a explicat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS