4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO familie din Craiova acuză unul dintre psihologii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap: Aroganţă, bătaie de joc şi umilinţă

O familie din Craiova acuză unul dintre psihologii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap: Aroganţă, bătaie de joc şi umilinţă

30-40 de persoane trec zilnic prin faţa specialiştilor din cadrul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj (FOTO: Arhiva GdS)
30-40 de persoane trec zilnic prin faţa specialiştilor din cadrul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj (FOTO: Arhiva GdS)

Fiecare vizită la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj îl doboară, are căderi, coşmaruri, zace câteva zile pentru a-şi reveni. Asta susţine o familie din Craiova după ce, în urmă cu câteva zile, a mers, pentru o nouă evaluare periodică, în faţa comisiei de expertiză, cu fiul, un tânăr de 28 de ani diagnosticat cu schizofrenie afectivă. Acuzaţiile îl vizează pe psihologul comisiei, despre care familia susţine că îl umileşte pe tânăr, îl jigneşte, îl provoacă pentru a face crize greu de stăpânit.
„De aproximativ patru ani, fiul meu a fost diagnosticat cu schizofrenie afectivă. Pe 1 februarie am fost la comisia de handicap pentru o nouă evaluare. Am aşteptat mai bine de trei ore, având în vedere numărul mare de persoane care aşteptau la rând. Este foarte greu să ţii o persoană cu probleme medicale în asemenea condiţii, sunt oameni care trebuie protejaţi, trebuie să evite stresul, supărările. Am avut noroc să găsim alţi bolnavi binevoitori care s-au ridicat să îi ofere fiului meu scaunul pe care să aştepte. Medicii din cadrul comisiei s-au comportat frumos, au fost extrem de amabili. Am fost trimişi apoi la psihologul evaluator, Cristian Motorga. Acesta, de aproape patru ani de când fiul meu a început să aibă probleme de sănătate, are un comportament ce nu face cinste unui psiholog. După fiecare întâlnire cu dumnealui, fiul meu are o cădere nervoasă, zace câteva zile, are coşmaruri, nu poate să doarmă, are nevoie de atenţie mai mult ca oricând. Şi de această dată, de cum am intrat cu băiatul meu în cabinet, a început să-l umilească. I-a spus pe un ton arogant că el va decide dacă îi va da sau nu certificat de handicap. L-a făcut farsor şi mincinos pe băiat, l-a acuzat că se preface că e bolnav doar ca să primească încadrarea în grad de handicap deşi actele medicale (referat psihiatrie, psiholog, anchetă socială) demonstrează că, din păcate, fiul meu suferă de această boală cruntă“, a povestit Delia V., mama tânărului încadrat în grad de handicap.

Părinții reclamă atitudinea psihologului

Acuzaţiile familiei nu se opresc aici. Potrivit acesteia, atitudinea psihologului a dus la o nouă cădere nervoasă a tânărului. „După câteva minute de umilinţă, fiul meu mi-a spus că vede negru în faţa ochilor, după care firul i s-a rupt… Nu îşi mai aminteşte nimic din ce s-a întâmplat. Atitudinea psihologului, lipsa de profesionalism în discuţiile pe care le are cu bolnavii l-au făcut şi pe fiul meu să îşi piardă minţile. A început să ţipe, să se dezbrace… Atunci, acest domn psiholog a început să ţipe la mine să ies afară din cabinet, să îl las singur cu fiul meu. Am refuzat categoric, iar atunci psihologul a început să aducă un noul val de acuzaţii: că nu îşi ia tratamentul, că din acest motiv face astfel de crize. Şi aceste acuzaţii sunt absurde, chiar eu am grijă să îşi ia tratamentul zilnic. Am luptat pentru sănătatea copilului meu, l-am însoţit zi de zi la cursuri atunci când a urmat postliceala, i-am fost alături în fiecare moment de cădere, am mers cu el la medici. Am depus plângere la sediul DGASPC Dolj, disperată de câtă bataie de joc şi umilinţă au parte cei care merg la comisia de handicap pentru adulţi, la psihologul acestei comisii, care ar trebui să apere drepturile acestor bolnavi“, a adăugat Delia V.

„În ce priveşte comportamentul membrilor comisiei, nu am mai avut sesizări, am avut însă multe contestaţii de la persoane care reclamă încadrarea în grad de handicap“

Psihologul Cristian Motorga susţine că toate acuzaţiile ce îi sunt aduse sunt nefondate: „Toate persoanele programate pe 1 februarie să ajungă în faţa comisiei pentru evaluare au fost pur şi simplu terorizate de comportamentul acestui tânăr. A avut ieşiri ciudate chiar înainte de a intra în cabinet. Am invitat-o pe mamă să părăsească cabinetul pentru că aşa este firesc, evaluarea se face doar cu pacientul. Am observat că tânărul încadrat cu handicap psihic era decompensat, probabil nu îşi luase tratamentul, fapt extrem de grav în cazul unui pacient cu diagnosticul lui“. L-am contactat telefonic şi pe secretarul Consiliului Judeţean Dolj, Gheorghe Barbărasă, cel care coordonează această comisie, care ne-a asigurat că acest caz va fi analizat pentru a afla exact ce s-a întâmplat: „Chiar luni, 8 februarie, la ora 11.00, am program de audienţe, unde sunt așteptați toţi cei care au ceva de contestat. În ce priveşte comportamentul membrilor comisiei, nu am mai avut sesizări, am avut însă multe contestaţii de la persoane care reclamă încadrarea în grad de handicap. Trecerea de la un grad grav la un grad inferior înseamnă pierderea unor venituri, fapt ce îi nemulţumeşte şi îi determină să conteste“.
Preşedinta Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, Claudia Popa, a precizat că zilnic, în faţa comisiei, ajung 30, chiar 40 de persoane: „Din cele peste 6.100 de evaluări efectuate, s-au înregistrat 673 de contestaţii ale încadrării în grad de handicap primite, însă nu şi sesizări privind atitudinea membrilor comisiei. Dintre contestaţiile primite, 90 au fost admise, doljenii primind un grad superior de încadrare în grad de handicap“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS