8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj13 copii din țară, internați la „Marie Curie“ cu sindrom hemolitic uremic - Bebeluș din Dolj, depistat cu o bacterie periculoasă

13 copii din țară, internați la „Marie Curie“ cu sindrom hemolitic uremic – Bebeluș din Dolj, depistat cu o bacterie periculoasă

O fetiță de doar nouă luni din Craiova a ajuns ieri-dimineață la Spitalul „Marie Curie“  din București, infectată cu o bacterie periculoasă (Foto: Arhiva GdS)
O fetiță de doar nouă luni din Craiova a ajuns ieri-dimineață la Spitalul „Marie Curie“
din București, infectată cu o bacterie periculoasă (Foto: Arhiva GdS)

O fetiță de nouă luni din Craiova a fost trimisă ieri-dimineață la Spitalul „Marie Curie“ din București. Micuța a ajuns inițial cu gastroenterocolită acută la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. După patru zile de spitalizare, starea sa de sănătate s-a înrăutățit, iar medicii craioveni au trimis fetița la spitalul bucureștean, unde a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic. Alți 12 copii, majoritatea din județul Argeș, au ajuns începând de marți la Spitalul „Marie Curie“, diagnosticați cu același sindrom. Unul dintre ei a decedat.

Un bebeluș din Craiova a fost trimis în stare gravă ieri-dimineață la Spitalul „Marie Curie“ din București. Pe 6 februarie, fetița de doar nouă luni a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, cu diagnosticul de gastroenterocolită acută, iar, după patru zile de spitalizare, starea sa s-a agravat, medicii au hotărât să o trimită la București.
„Fetița a venit la spital cu diaree, gastroenterocolită acută. A fost internată pe 6 februarie, iar după câteva zile a început să facă scaun cu sânge, i-am făcut analizele, coprocultura, nu a apărut nimic. S-a suspectat că ar fi o evaginație intestinală, a fost trimisă la Spitalul Județean de Urgență Craiova, la Secția de Chirurgie Pediatrică, s-a infirmat suspiciunea și s-a reîntors la spitalul nostru. După aceea, am văzut că analizele au indicat semne ale unei insuficiențe renale, drept care am trimis pacienta la Spitalul «Marie Curie»“, a declarat Constantin Ecobici, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.
Cazul fetiței din Craiova a apărut după ce 12 copii din alte județe au ajuns la spitalul bucureștean cu aceleași simptome. „Știu că vă gândiți în contextul cazurilor apărute la Argeș, nu exclud că ar putea să fie vorba și de așa ceva, dar la noi nu a ieșit asta. În cazurile de la Argeș s-a depistat în coprocultură o bacterie care se numește Escherichia coli enterohemoragică, dar la noi acea bacterie în analize nu a apărut că a crescut. Dacă nu a crescut nu înseamnă că nu este, pentru că ori a fost o recoltare a produsului defectuoasă, ori a fost dat un medicament din proprie inițiativă. Sunt multiple cauze care să facă să nu mai crească. Noi nu puteam să spunem că este aceeași situație cu ce se întâmplă în cazurile din Argeș din moment ce nu avem agent etiologic, de aceea am trimis cazul la spitalul din București cu diagnosticul sepsis de etiologie necunoscută. (n.r. – sepsisul reprezintă răspunsul inflamator sistemic declanșat de organism în prezența unei infecții severe). Practic, noi nu avem etiologia, nu știm ce a produs această stare. Contextul seamănă cu cel al copiilor din Argeș, dar nu putem spune asta sigur, tocmai de aceea am trimis cazul mai departe. Am întâlnit de nenumărate ori infecții și diarei produse de această Escherichia coli enterohemoragică, dar simptomatologia aceasta nu. Este prima dată când văd că virează în felul acesta. Altfel era o gastroenterocolită obișnuită poate un pic mai gravă care se trata fără nici o problemă“, a explicat dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvând al Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.

„Diferența o face faptul că acum sunt mulți copii în același timp“

La Spitalul „Marie Curie“ au ajuns în total 13 copii diagnosticați cu același sindrom hemolitic uremic, iar unul dintre aceștia a decedat. La acest sindrom se ajunge prin infecţia cu o bacterie. Această bacterie poate fi luată din fructe sau legume nespălate, ori carne preparată insuficient.
Profesorul Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie“ din București, spune că este vorba de bacteria Escherichia coli și că este prima dată când în aceeași perioadă sunt atâtea cazuri.
„Se pare că fetița din Craiova are o stare de sănătate dezechilibrată, acum (ieri – n.r.) este în Terapie Intensivă și va începe să facă dializă. Boala aceasta este cauzată de o bacterie, este un sepsis, o bacterie extrem de toxică ce atacă peretele vascular și în momentul acela se produc trei fenomene severe: se ajunge la insuficiență renală, trombocitele se distrug, se ajunge la trombocitopenie severă, se distrug și globulele roșii și avem și anemie hemolitică ce progresează. Copiii care au ajuns în această situație au consumat alimente care au bacteria aceasta, adică lapte, ouă, carne, fructe, legume care nu au fost bine spălate; se vorbește și de apă. Nu e virus, e bacterie, este un tip de Escherichia coli luată din alimente. Coincidența face să fie mai multe cazuri în același timp, nu știu din ce cauză. Fetița din Craiova a primit același diagnostic precum cel dat pentru copiii din Argeș, adică sindrom hemolitic uremic. Noi am mai avut copii din Craiova de-a lungul anilor cu această problemă. În total, în ultimii cinci ani, am avut 33 de copii. Diferența o face faptul că acum sunt mulți în același timp. Au venit în total 12 copii, unul a decedat pentru că era în stare foarte gravă“, a declarat ieri profesorul Mihaela Bălgrădean.

„Această bacterie se poate găsi în orice aliment“

În Argeş, acolo de unde au fost aduşi cei mai mulţi bebeluşi, ieri Prefectura a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar Direcția de Sănătate Publică a decis ca toţi copiii din Argeș, cu vârste cuprinse între 0 și doi ani, să fie vizitaţi de medicii de familie.
Bacteria Escherichia coli care poate duce la apariția acestui sindrom ce poate să fie fatal pentru pacienți se găseşte şi pe suprafeţele din jurul nostru. Specialiștii spun că această situație poate să fie prevenită prin respectarea regulilor de igienă. Escherichia Coli (E. coli) este o bacterie care se găsește, de obicei, în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald. Se transmite la oameni prin consumarea alimentelor contaminate, în special legume și fructe crude (nefierte, nepreparate) sau a laptelui crud.
Un specialist în pediatrie explică felul în care poate afecta această bacterie organismul oamenilor.
„Sunt șase tipuri de Escherichia coli în acest moment, dar nu toate dau naștere la acest sindrom hemolitic uremic. În anumite condiții poate să apară pe un anumit teren al copilului. Este un cumul de factori care pot duce la acest sindrom, depinde în ce context găsește bacteria organismul copilului. E coli se poate găsi în apă, în orice aliment, există și un test care se face pentru a vedea dacă apa este potențial infectată cu bacterii. La noi circulă mai mult Escherichia coli patogen, dar există și nepatogen, sunt multe tipuri. În America, de exemplu, predomină forma hemoragică ce dă cazuri extrem de grave. Bacteria poate să apară la oricine, dar depinde de teren. Acest sindrom poate să fie stăpânit, se ajunge la dializă și, de obicei, cazurile se salvează. Bacteria Escherichia coli este frecventă. Mamele trebuie să respecte regulile de igienă, este boala mâinilor murdare. Multe mame au devenit comode în îngrijirea și alimentația copilului. Este vorba de noțiuni de igienă minimă care trebuie respectate și care pot preveni astfel de situații“, a atras atenția specialistul care a dorit să își păstreze anonimatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS