3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljRecuperarea banilor din concedii medicale se face cu întârziere

Recuperarea banilor din concedii medicale se face cu întârziere

Normele privind procedura de acordare a concediilor medicale au fost modificate (FOTO: Arhiva GdS)
Normele privind procedura de acordare a concediilor medicale au fost modificate (FOTO: Arhiva GdS)

Legea spune că angajatorii își pot recupera de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sumele plătite pentru concediile medicale ale angajaților. Tot legea spune că în 60 de zile trebuie să se dea termenul de plată sau, după caz, să i se transmită solicitantului comunicarea de respingere a plăţii. În Dolj, 2.400 de cereri trimise de angajatori anul trecut încă nu au fost verificate, iar peste 1.000 de cereri au fost respinse din punct de vedere economic și/sau medical. La începutul acestui an au apărut modificări și în normele care stabilesc cum și când se acordă concediu medical.

Concediul medical se acordă unei persoane pentru incapacitate temporară de muncă. În Dolj, afecţiunile cel mai frecvent întâlnite în certificatele medicale sunt legate de sarcină şi lehuzie, afecţiuni ale coloanei vertebrale (lombosciatică, hernie de disc și altele), infecţii ale aparatului respirator, boli psihice, afecţiuni cardiovasculare și oncologice. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) este cea care trebuie să le restituie angajatorilor sumele plătite pentru concediile medicale ale angajaților. Numai că banii le revin târziu, în unele situații și după doi ani. Datele CAS Dolj arată că în anul 2015 angajatorii din judeţul Dolj au depus la CAS 5.358 de cereri de restituire. În jur de 2.000 de cereri au fost soluționate și plătite, 2.400 sunt în curs de soluționare, sunt înregistrate în sistemul informatic și urmează să fie verificate, iar puțin peste 1.000 de cereri au fost respinse din punct de vedere economic și/sau medical. Valoarea cererilor de restituire achitate de CAS Dolj în anul 2015 este de 20.899.945 de lei.
Reprezentanții CAS Dolj susțin că solicitările sunt multe, iar personalul angajat pentru acest departament este puțin și de aceea apar unele întârzieri. Dalida Mosorescu, medic de familie, spune că situația este mai complicată pentru firmele mai mici, cu câteva zeci de angajați. „Într-adevăr, se întârzie cu restituirea banilor. Această situație durează de mulți ani. Și la cabinetele de medicină de familie apar astfel de probleme. De exemplu, în 2011, asistenta mea a intrat în concediu de maternitate, iar eu am primit banii de la CAS după mai bine de doi ani, prin 2013. Firmele mari, cu sute de angajați, nu au așa mari probleme pentru că ele pot recupera banii din concedii medicale, conform legii, din sumele pe care ar trebui să le plătească cotă parte la sănătate pentru contribuția angajat-angajator, dar firmele cu doi-trei salariați sau câteva zeci nu au această posibilitate“, a explicat medicul.

Pentru spitalizarea de zi se poate da concediu medical

La începutul acestui an, normele privind procedura de acordare a concediilor medicale au fost modificate.
O primă noutate este că certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară, și pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice. În plus, s-a prelungit de la 30 de zile la 60 termenul de plată sau de a transmite solicitantului comunicarea de respingere a plăţii. Modificările apărute vizează și pacienții internați în spitale. Astfel, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda concediu medical între una și șapte zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Sintagma „inclusiv pentru spitalizarea de zi“ este elementul de noutate. Dr. Dalida Mosorescu spune că s-a schimbat și formularul de adeverință pe care trebuie să îl aducă pacientul care are nevoie de concediu medical.
„Acest formular conține, defalcat, numărul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni, pe coduri de indemnizație. Înainte se folosea un formular în care se menționa că a avut 30 de zile de concediu în ultimele 12 luni, de exemplu. Acum e un tabel.
În plus, acum se poate da concediu de risc maternal și de către medicul de familie, dar pentru acest lucru sunt necesare anumite documente“, a precizat dr. Mosorescu.

Cum se procedează în alte situații

În același timp, repre­zentanții CAS Dolj anunță că „asiguratul nu mai trebuie să completeze la medic declarația pe proprie răspundere, angajatorii nu mai au obligaţia să transmită Casei de Asigurări Sociale de Sănătate lista persoanelor angajate aflate în incapacitate temporară de muncă, nu se mai verifică prezenţa asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată“.
Trebuie știut și că persoanele asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care au urmat un tratament în străinătate pentru afecţiuni ce nu pot fi tratate în ţară, beneficiază de concediu medical.
Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicul curant, cu avizul direcţiilor de sănătate publică (DSP), în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţară.
Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncă în timp ce se află în altă ţară în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul DSP, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate.
Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de către medicii curanţi, în termen de maximum cinci zile de la data obţinerii avizului de la DSP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS