4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAi nevoie de cazier judiciar? Fii pregătit să pierzi o jumătate de zi!

Ai nevoie de cazier judiciar? Fii pregătit să pierzi o jumătate de zi!

Obținerea unui certificat de cazier judiciar continuă să fie o problemă în municipiul Craiova. Persoanele care au nevoie de un astfel de document sunt nevoite să stea cu orele la coadă pentru a-l obține. Un craiovean poate pierde și o jumătate de zi la Serviciul de Cazier Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj până intră în posesia acestui certificat.

Situația este veche și a mai fost relatată de Gazeta de Sud, ultima dată în ediția din 11 decembrie 2015, în articolul „Craiovenii, sclavii statului la cozile umilinţei (I)“, dar de atunci nu s-a schimbat mare lucru. Craiovenii pierd, în continuare, ore bune pentru a obține un cazier judiciar, din cauza cozilor care se formează zilnic la singurul ghișeu din oraș de unde poate fi ridicat un astfel de certificat, cel de la Serviciul de Cazier Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, aflat pe strada Amaradia, nr. 93-95, în clădirea fostului Liceu Energetic. Și de aici și nemulțumirile. „Dumneavoastră sunteți de acord să stați trei ore la coadă, să obțineți hârtia numită cazier judiciar? Poate că unii au serviciu și nu li se permite o învoire. Eu protestez față de această nesimțire a autorităților locale ale Craiovei 2016! Capitală de județ! Chiar nu vreți să devenim normali? Atenție, toți acești oameni sunt civilizați și rabdă! Dar ăstorlalți li se pare normal să meargă cu girofar și la budă?! Chiar credeți că se vor interesa vreodată de binele cetățeanului? Chiar nu vreți să dispară aceste mizerii zilnice făcute de autorități indolente și incapabile să asculte problemele cetățenilor și să colaboreze pentru rezolvarea acestora?“, ne-a scris Mădălin Stanciu.
Un alt craiovean, Viorel Pîrjol, ne-a trimis la redacție o sesizare în care făcea referire la aceleași probleme legate de obținerea cazierului judiciar. Omul se plângea de faptul că „accesul nu se face pe bază de bonuri de ordine, ca la alte servicii publice, că există o singură persoană și un singur ghișeu, în condițiile în care sunt peste o sută de solicitări la rând, și că programul este, cu excepția unei singure zile, doar până la ora 13.00“. „Am încercat să discut cu cineva din conducere, dar nu am avut cu cine. Se fac trimiteri către prefect și s-a făcut afirmația că se știe. Autoritățile și instituțiile publice trebuie să asigure servicii de calitate, iar politicienii să-și aducă aminte, măcar în an electoral, că mai trebuie să facă ceva și pentru gloata de proști care stau pe la cozi“, a menționat Viorel Pîrjol.

Cazierul se poate obține de la orice sediu de poliție din țară

Programul de lucru la ghişeul din Craiova unde se eliberează certificatul de cazier judiciar este de luni până vineri, între orele 8.30 – 13.00, miercurea fiind program și între orele 14.00-18.00. De aici și nemulțumirea oamenilor, care și-ar dori ca și în alte zile să existe program prelungit, sau, așa cum ar fi normal, să mai existe măcar încă un ghișeu de unde să poată ridica acest document.
Ieri, în jurul orei 11.00, la Serviciul de Cazier Judiciar din cadrul IPJ Dolj așteptau în jur de 50 de persoane, majoritatea sosite de la prima oră. „Am venit de la ora 9.00 și abia acum am reușit să plec, după două ore și jumătate. Acum nu prea mai este multă lume, dar dimineața este nebunie. Stai mai intâi la coadă să plătești cei zece lei, iar apoi treci la cealaltă coadă, de unde ți se eliberează cazierul. Nu mi se pare normal să pierzi atâta timp pentru o hârtie“, a declarat Bogdan, de 25 de ani. Același lucru ni l-a spus un alt tânăr craiovean, Marius, care obținuse cazierul după aproape trei ore de stat la coadă. Ambii aveau nevoie de acest document pentru a se angaja.
Reprezentanții IPJ Dolj susțin că aglomerația este pricinuită şi de faptul că la Craiova vin și persoane din județ, care ar putea să obțină cazierul judiciar de la oricare din sediile poliţiilor orășenești sau municipale din Dolj, adică de la Calafat, Filiaşi, Bechet, Segarcea sau Băileşti. „Sunt încă doljeni care aleg să vină să solicite eliberarea certificatului de cazier judiciar din municipiul Craiova, cu toate că acest lucru se poate face și la ghișeele înființate la polițiile municipale și orășenești din Dolj, și de aici această aglomerație. Ținem să le reamintim cetățenilor că acest cazier se poate solicita și de la oricare altă poliție orășenească sau municipală din România, nemaifiind nevoie să te duci în județul unde te-ai născut pentru a obține acest document“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Un alt sfat din partea polițiștilor, pentru a se evita aglomerația, este acela ca persoana să plătească taxa de 10 lei la Finanțe, la Trezorerie, iar apoi să vină la Serviciul de Cazier Judiciar, nu neapărat în aceeași zi, cu chitanța res­pectivă, actul de identitate și timbrul fiscal în valoare de doi lei, pentru a solicita certificatul. Indiferent însă de locul unde omul plătește taxa, la Trezorerie sau la IPJ, problema rămâne, pentru că oricum trebuie să aștepte ore bune la coada formată la ghișeul Serviciului de Cazier Judiciar, pentru a obține documentul. O soluție, înaintată de craiovenii prezenți ieri la coadă, era suplimentarea numărului de ghișee. „Ar fi fost normal să mai existe măcar un ghișeu la care să se elibereze aceste caziere, așa s-ar mai simplifica lucrurile“, era de părere un alt craiovean.
O astfel de posibilitate ar fi în vederile poliției, dar ea se află încă la stadiul de analiză. „Sunt analizate și alte opțiuni pentru lărgirea programului de lucru sau pentru suplimentarea numărului de polițiști care să lucreze în aceste ghișee, urmând ca după aceea, în funcție de ce se va stabili, să se ia măsurile necesare eficientizării acestei activități“, este răspunsul IPJ Dolj.

Actele necesare obținerii cazierului judiciar

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoana fizică poate depune personal o cerere-tip la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar, însoţită de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor UE, carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate), timbrul fiscal în valoare de doi lei și chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de zece lei. Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora, în următoarele condiții: în ţară, numai pe baza unei procuri autentificate de către un notar public; în străinătate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient să fie aplicată apostila. Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare.

Atenție la conținutul procurii!

Cei care solicită cazierul judiciar printr-un împuternicit trebuie să fie atenți la conținutul procurii, care trebuie formulată în termeni clari, din care să rezulte persoana ce a fost mandatată, scopul şi durata mandatului. În situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoţită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului şi de procură autentificată în condiţiile legii, ce se va depune la locul de domiciliu sau de reşedinţă al împuternicitului (care poate fi cetăţean român sau cetăţean străin cu reşedinţa în România), astfel: în original – dacă procura are ca obiect obţinerea certificatului de cazier judiciar; în copie – dacă procura are un obiect generic, ce presupune şi obţinerea certificatului de cazier judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS