3.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljLăsați copiii să alerge prin iarbă!

Lăsați copiii să alerge prin iarbă!

În Craiova, cetățenii riscă să fie amendați atunci când ies în grădinile și parcurile publice, dacă îndrăznesc cumva să calce iarba. Deși nu există nici un cadru legal la nivel național care să prevadă măsuri împotriva persoanelor care fac asta, administrația locală craioveană a luat, în acest sens, decizii după bunul său plac, iar prin exces de zel polițiștii locali aplică amenzi chiar și celor care îndrăznesc să pășească pe iarbă.

Patru adolescenți care au ieșit weekendul trecut la plimbare prin Grădina Botanică, unul dintre parcurile publice ale orașului, au fost amendați pentru că au călcat iarba. Aceștia au avut proasta inspirație să încerce să-și facă o fotografie în zona Insulei Japoneze. Pentru acest motiv a fost necesar să pășească pe iarba verde din imediata vecinătate a aranjamentelor florale, dar nu au mai reușit să imortalizeze momentul pentru că au fost puși la colț de angajații Poliției Locale. Adică li s-a atras atenția că nu au voie să calce pe iarba de aici, pentru că, în opinia acestora, iarba se strică dacă o calci.

În cele din urmă, tinerii în vârstă de 14 ani au fost amendați cu 125 de lei, fiindcă au comis o contravenție, au călcat iarba. Foarte vigilenți, polițiștii s-au grăbit să pună în aplicare prevederile unei hotărâri de consiliu, HCL nr. 319/2009, prin care se arată că este „contravenţie şi se sancţionează cu amendă, deteriorarea spaţiilor verzi şi a materialului dendrofloricol existent prin rupere, tăiere, călcare sau prin alte mijloace“, art 40, lit.a. Cu alte cuvinte, pe iarba din Grădina Botanică nu se calcă, asta în timp ce peste tot, în lumea civilizată, oamenii au acces pe iarbă. Pot să stea la soare, să meargă la picnic, să alerge. În viziunea autorităților locale craiovene, iarba din Grădina Botanică trebuie să rămână impecabilă.

În legătură cu această situație, Octavian Mateescu, șeful Poliției Locale Craiova, a declarat pentru GdS: „Au fost câțiva adolescenți la Insula Japoneză din Grădina Botanică. Li s-a pus în vedere să nu calce iarba, li s-au adus la cunoștință prevederile legale, nu s-au conformat și s-a aplicat amendă contravențională. Nu știu ce spun ei că au făcut, răspunderea aparține agentului care constată și aplică amenda. Sunt primele două amenzi care s-au dat în această zonă în baza art. 40 din HCL nr. 319/2009 din Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova“.

Grădina Botanică, singurul refugiu pentru craioveni

În prezent, Grădina Botanică este singurul parc public în care craiovenii mai pot ieși în liniște la plimbare, să-și scoată copiii la joacă, să se bucure de frumusețea naturii. Locuitorii urbei sunt vitregiți, deoarece celelalte două mari parcuri ale orașului, Parcul „Nicolae Romanescu“ și Parcul Tineretului, sunt cuprinse de febra șantierelor. În timp ce în Grădina Botanică, oamenii sunt amendați pentru că ating iarba, nimeni nu vede cum este distrus de la o zi la alta cel mai mare parc al orașului. Aici rădăcinile copacilor, unii specii rare, sunt răvășite și smulse cu buldozerele, spațiul verde este brăzdat de șanțuri.

Și pentru o astfel de situație HCL 319/2009 prevede reglementări, numai că angajații Poliției Locale nu le aplică. Din ce motiv? Să le amintim că la art. 40, lit. b se arată că: „efectuarea tăierilor de corecţii, defrişări, scoaterea din rădăcini a arborilor, arbuştilor, puieţilor sau a lăstarilor fără autorizările legale constituie contravenție“. Nici în Parcul Tineretului, craiovenii nu se mai pot bucura de liniște. Aleile sunt străbătute zilnic de buldozerele și tirurile care trebuie să ajungă în șantierul de la Water Park.

„Prezența copiilor pe iarbă și chiar a adulților nu este nici o problemă“

Până și consilierii locali sunt indignați de o astfel de situație. Unii dintre ei spun că ar trebui să se urmeze exemplul marilor orașe, unde parcurile sunt la dispoziția cetățenilor, iar de „lozinci“ de genul „Nu călcați iarba!“ nu s-a auzit. Tot ei spun că ar fi timpul ca până și hotărârile pe care chiar ei le-au aprobat să fie modificate. „Din punct de vedere moral, nu este o măsură corectă. În toate marile parcuri din Europa, lumea stă întinsă pe iarbă. Este ceva normal. Parcurile pentru asta sunt făcute și vechile măsuri trebuie schimbate.

În București, chiar fostul primar îndemna bucureștenii să se așeze pe iarbă că nu este nici o problemă. Eu cred că acel regulament trebuie schimbat, trebuie pedepsit doar vandalismul sau când se distrug plantele, anumite specii, cum este cazul Grădinii Botanice, dar nu aceeași situație este cu zona verde. Într-o lume sufocată de betoane este firesc să vrei să te bucuri de acest spațiu. Prezența copiilor pe iarbă și chiar a adulților nu este nici o problemă, mai ales acum, când se lucrează în Parcul «Romanescu». Noi ne vom uita peste regulament și vom încerca să-l modificăm pe cât este posibil“, a precizat Marian Vasile, consilier în Consiliul Local Craiova.

O părere similară are și consilierul local Ionel Pană: „Dacă este decât o joacă pe iarbă nu este nimic anormal. Dacă au distrus este de discutat. Nu mi se pare corect să iei măsuri împotriva unor adolescenți care au dorit să-și facă poze și din acest motiv au călcat iarba. Aici depinde ce încadrare au făcut cei care au aplicat amenda. Lucrurile se pot schimba în beneficiul cetățenilor. În alte țări este permis să te așezi pe iarbă la un picnic. Dacă ne interesează ca oamenii să meargă în acest loc, putem îndrepta lucrurile, prin modificarea reglementărilor în vigoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS