4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCăderi de stânci, pietre şi grohotiş pe Transalpina

Căderi de stânci, pietre şi grohotiş pe Transalpina

Comisia a dat peste o avalanşă produsă la kilometrul 38
Comisia a dat peste o avalanşă produsă la kilometrul 38

O comisie compusă din reprezentanţi ai Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Poliţiei Rutiere şi Prefecturii Gorj a fost prezentă joi pe Transalpina pentru a analiza situaţia drumului naţional care traversează zona montană şi de însemnată importanţă turistică. Potrivit lui Ion Tudor, directorul Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, comisia s-a deplasat cu ajutorul autoşenilatei din Rânca până la kilometrul 38, de unde nu s-a mai putut înainta. Asta nu din cauza zăpezii care în anumite zone depăşeşte în continuare înălţimea de doi metri, ci din cauza căderilor de stânci, pietre şi grohotiş. Pietrele şi bucăţile de stâncă se prăvăleau de pe versanţi chiar în timpul în care comisia se afla la faţa locului.

Perioadă dificilă pentru deszăpezire

Ion Tudor a precizat că este exact perioada în care pe şosea ajung cantităţi importante de grohitiş, stânci şi pietre, ca urmare a creşterii temperaturilor. În pericol nu ar fi numai conducătorii auto, ci şi echipele de deszăpezire şi muncitorii care ar trece la amenajarea traseului: „Ne-am oprit cu şenilata la kilometrul 38. Este riscant să înaintezi. Acolo s-a produs o avalanşă uriaşă. Am eliberat o porțiune de drum pe o anumită lungime până am ajuns la zăpada de doi metri. Încă este zăpadă îngheţată pe partea cu versantul. Mai sus este topită şi vine jos grohotiş, bucăţi de stâncă, pietre. Este perioada cea mai periculoasă, când versantul este instabil ca urmare a dezgheţului. Chiar în momentele când eram noi acolo am văzut cum picau bucăţi de stâncă în zona drumului. Nu ar fi o problemă curăţarea drumului. Am deszăpezit, dar există posibilitatea să se facă la loc şi mai rău cu ce vine de pe versant. Sunt în pericol inclusiv muncitorii. Noi în două săptămâni am aranja traseul cu marcaje şi semne. Nu este o problemă, dar să vedem de când putem intra pe traseu. Comisia va reveni la Rânca, nu se știe când. Prefectul a fost prezent şi a spus clar că numai când se poate circula în siguranţă, atunci va fi deschis traficul. Acum este foarte periculos. Vă daţi seama dacă pe o porţiune de 20 de metri avalanşa a rupt parapetul cu stâlpi cu tot! Ce se întâmpla dacă era prinsă o maşină acolo?! Deocamdată, aşteptăm să vedem cum evoluează vremea şi cât de repede se va topi zăpada“, a declarat Ion Tudor.

Cabanierii aşteptă ca drumul să fie deschis pe 1 mai

Cabanierii au solicitat ca Transalpina să fie deschisă de 1 mai şi chiar mai devreme, dacă acest lucru va fi posibil. În mod normal, şoseaua a fost închisă până la 31 martie, însă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a decis prelungirea restricţiilor până la sfârşitul acestei luni. Proprietarii de pensiuni din Rânca îşi pun mari speranţe în redeschiderea cât mai rapidă a traficului pe Transalpina, lucru ce s-ar reflecta în mod direct în încasări, mai ales în perioada Sărbătorilor Pascale. Este însă prematur de spus dacă de Paşte Transalpina va fi deschisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS