3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul CF Craiova, datorii de 2,5 milioane de lei, activitate blocată

Spitalul CF Craiova, datorii de 2,5 milioane de lei, activitate blocată

Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova este pe muchie de cuțit. Cadrele medicale au ieșit ieri-dimineață în curtea unității sanitare în semn de protest față de situația financiară a spitalului, care a acumulat datorii de peste 2,5 milioane de lei către furnizori. Doar din banii veniți de pe urma contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu se pot acoperi toate cheltuielile, iar Ministerul Transporturilor poate da bani doar pentru investiții. Medicii spun că este singura unitate medicală din localitate care are o singură sursă de finanțare și cer rezolvarea problemelor.

Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, emblema sistemului medical craiovean altădată, a fost lăsat fără finanțare în ultimii ani și a acumulat datorii care ajung la 2,5 milioane de lei, iar medicii sunt îngrijorați că ANAF-ul ar putea să blocheze conturile. Tot aceștia spun că este singura unitate medicală din localitate care are o singură sursă de finanțare, respectiv bugetul venit din contractul cu CAS, motiv pentru care cer o suplimentare de buget.
„Spitalul este într-o situație financiară dificilă cauzată de acumularea, de-a lungul anilor, a numeroase datorii. Unitatea se găsește în imposibilitatea de a-și plăti utilitățile, furnizorii, service-ul și, mai rău decât atât, există posibilitatea să fie blocate conturile spitalului de către ANAF. S-a ajuns aici pentru că Spitalul CF este singurul din oraș care are o singură sursă de finanțare, adică banii veniți de la CAS. În aceste condiții nu putem să ne desfășurăm normal activitatea. Este vorba de o subfinanțare cronică. Este nevoie de o suplimentare de buget. Salariul net se va plăti, dar contribuțiile la asigurările de sănătate nu se pot achita luna aceasta, motiv pentru care există riscul să fie blocate conturile spitalului de către ANAF. S-a primit o sumă de bani în decembrie de la Ministerul Transporturilor, dar banii sunt exclusiv pentru dotarea spitalului cu echipament. Pentru cheltuielile curente nu primim nici un ban“, a spus conf. univ. dr. Ion Păun, șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova.

„Orice spital de stat are și a doua finanțare“

Medicii și asistenții sunt nemulțumiți că nu pot lucra în condiții de normalitate. O situație pe care sunt nevoiți să o îndure de ani de zile și cer ca autoritățile să găsească o rezolvare urgentă.
„Nemulțumirea este că noi nu putem funcționa atâ­ta timp cât nu ne putem aco­peri datoriile la stat. Din contractul cu CAS nu putem să acoperim cheltuielile. Orice spital de stat are și a doua finanțare. Noi nu avem, suntem abandonați. Ne dorim să muncim, nu sunt revendicări salariale, ne dorim să ne facem meseria, dar dacă se blochează conturile nu mai avem cum. Problema este dacă Ministerul Transporturilor mai dorește să conti­nuăm activitatea sau ne abandonează și încercăm să trecem la Ministerul Sănătății sau în altă parte. Suntem într-o situație fără ieșire dacă nu ne ajută nimeni. Cerem dreptul pacienților de a putea fi serviți“, a precizat Mircea Dorobanțu, medic ortoped în cadrul Spitalului CF Craiova.

„Suntem blocați la furnizorii de medicamente, de materiale sanitare“

În prezent, Spitalul CF Craiova are 174 de salariați și în jur de 400 de pacienți externați lunar. Cheltuielile cu utilitățile ajung lunar la 100.000 de lei. În acest moment, spitalul este în situația de a fi debranșat de la energia electrică, iar furnizorii de medicamente și materiale sanitare au spus că nu vor mai onora comenzile. „Protestul nu este legat de revendicări salariale, ci de faptul că subfinanțarea spitalului ne pune în situația de a ne desfășura cu greutate activitatea zilnică. Avem probleme cu plata utilităților, la curentul electric suntem în situația de a fi debranșați dacă nu facem plăți de circa 70.000 de lei, am primit adresă din partea furnizorului de oxigen care a spus că va sista furnizarea pe aceleași considerente. Problema subfinanțării nu este de ieri, de azi, ci de câțiva ani. Acum datoria este de aproape 2,5 milioane de lei către furnizori și bugetul de stat. Este o presiune uriașă pentru spital. O medie a cheltuielilor lunare ale spitalului ajunge undeva la 100.000 de lei numai pe utilități, adică energie electrică, apă, serviciul de pază, de curățenie. Suntem blocați la furnizorii de medicamente, de materiale sanitare. Plata salariilor, inclusiv cu plata dărilor la bugetul de stat, se ridică la 600.000 de lei, iar din contractul cu CAS primim 450.000 de lei la care se adaugă banii veniți din policlinică. În această situație nu mai avem buget să plătim și utilitățile“, a explicat Radu Lucrețiu, managerul Spitalului CFR Craiova.
Ministerul Transporturilor a alocat, la începutul anului, 2,25 milioane de lei Spitalului CF Craiova. Banii sunt însă destinați investițiilor, dotării cu aparatură. „Ministerul ne-a ajutat pe partea de investiții, cheltuielile zilnice nu pot fi acoperite însă de acesta pentru că nu există nici o prevedere legală prin care să putem fi ajutați din acest punct de vedere. În aceste condiții, este greu de spus care ar fi soluția. Noi trebuie să suportăm aceste cheltuieli din contractul pe care îl avem cu CAS și din încasările din policlinică. Ne dorim orice variantă prin care am putea să susținem în continuare desfășurarea activității“, a adăugat Radu Lucrețiu.

Prefectul caută soluții

Cadrele medicale care au organizat protestul au mers ieri și la sediul Prefecturii Dolj pentru a discuta despre subfinanțarea spitalului și găsirea unei soluții. Mai ales că în urmă cu câteva luni au existat discuții ca Primăria Craiova să preia unitatea medicală, dar demersurile s-au împotmolit. „Problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi sunt stringente şi trebuie să căutăm o soluţie pentru a vă sprijini în rezolvarea lor, astfel încât să nu fie afectată activitatea. O să facem demersurile necesare la Ministerul Transporturilor pentru a vedea ce se întâmplă cu acel audit despre care spuneţi dumneavoastră. Cred că dacă Spitalul CFR ar fi preluat de Primăria Municipiului Craiova – şi în acest sens am auzit că au existat nişte discuţii – unităţii medicale i-ar fi foarte bine. Cu toţii ştim că este vorba de un spital de tradiţie, cu medici foarte buni la care «era bătaie» să se ajungă. Totodată, o să purtăm discuţii şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, pentru a vedea dacă efortul nostru comun poate duce la salvarea acestei situaţii neplăcute“, a declarat Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj.
La rândul său, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, care are în subordine Spitalul Județean de Urgență Craiova a spus că nu există cadrul legal prin care CJ să ajute Spitalul CF Craiova. „Nu avem cadrul legal care să ne permită să găsim noi o rezolvare pentru această unitate. CJ are în subordine Spitalul Județean de Urgență Craiova, unitate pe care o ajutăm cu plata utilităților și ce mai este nevoie, renovări, igienizări. Nu avem însă cum să intervenim la Spitalul CF Craiova pentru că legea nu ne permite. Este regretabilă situația în care este această unitate medicală cu tradiție. Este necesar să se găsească o soluție pentru pacienții care se tratează aici și pentru medicii cu renume din acest spital“, a precizat Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS