2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe fură pământul din Parcul „Romanescu“?

Se fură pământul din Parcul „Romanescu“?

Autoritățile din Craiova continuă să distrugă Parcul „Romanescu“, monument istoric de valoare națională și universală. Regia de Administrare a Domeniului Public din subordinea primăriei a săpat nelegal, aproape de podul suspendat, chiar lângă pădure, un crater lung de peste o sută de metri și adânc de circa patru metri, din care firma Tel Drum, aflată în siajul președintelui PSD, Liviu Dragnea, cară pământ cu camioanele pe strada Râului. Tel Drum a semnat un contract cu Primăria Craiova pentru reabilitarea străzii și a canalului colector, contract în valoare de câteva milioane de euro. Alertate, autoritățile de control și-au pus mâinile în cap când au văzut, ieri, grozăvia de la fața locului. Regia a dat și ea o mână de ajutor firmei și a luat și pământul din cimitire ca să facă față cerințelor Tel Drum. Societatea de numele căreia este legat Liviu Dragnea nu plătește nici un leu pentru pământul primit. 

Fac ce fac autoritățile locale din Craiova și își dau cu stângu-n dreptul când vine vorba de Parcul „Nicolae Romanescu“. După scandalul iscat de modul haotic în care s-a lucrat atunci când s-a început proiectul de amenajare a parcului, acum o altă acțiune făcută la voia întâmplării, fără vreun aviz legal, a pus pe jar mai multe instituții de control.
Regia menționată a considerat de cuviință ca, pentru a termina lucrările la spațiile verzi care vor apărea pe strada Râului, să sape serios în Parcul „Nicolae Romanescu“ pentru a face rost de pământ. Așa a apărut în parcul monument istoric al Craiovei, aproape de podul suspendat, o groapă de mari dimensiuni: peste o sută de metri lungime, circa zece metri lățime și o adâncime de patru-cinci metri. Decizia a fost luată de RAADPFL din proprie inițiativă, fără a cere și părerea unor instituții abilitate să controleze și să avizeze astfel de acțiuni, având în vedere că era vorba de un parc protejat prin lege. S-a mers pe principiul „lasă că merge și așa, că am mai făcut și nu ne-a întrebat nimeni“, după cum a rezultat din discuțiile dintre cei de la RAADPFL și autoritățile venite în control la fața locului.

Discuții aprinse la marginea gropii

Groapa apărută în Parcul „Romanescu“ a pus pe jar Garda de Mediu Dolj și Direcția Județeană pentru Cultură (Foto: Claudiu Tudor)
Groapa apărută în Parcul „Romanescu“ a pus pe jar Garda de Mediu Dolj și Direcția Județeană pentru Cultură (Foto: Claudiu Tudor)

Când au ajuns în Parcul „Romanescu“ și au văzut hăul, reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj și ai Direcției Județene pentru Cultură s-au luat cu mâinile de cap. „Ce e, domn’e, aici? Cine a făcut porcăria asta? Și cu ce avize?“, s-au întrebat organele de control. Au dat ocol gropii, s-au închinat, dar nu au găsit și un răspuns. Așa că au sunat la RAADPFL pentru lămuriri. Iar directorul Regiei a trimis inginerul care s-a ocupat de această acțiune, pentru a lămuri situația. „Da, este groapa noastră. Și da, eu car pământul de aici cu tractoarele Regiei și îl duc pe strada Râului. Punem gazon acolo, că ăsta nu e pământ să meargă și pentru altceva. Am luat și de aici, și din cimitire ca să termin lucrarea de acolo. Până pe 5 mai trebuie să fie gata“, a explicat inginerul Mărinică Iordache. Și pentru că groapa era mult prea mare pentru ca pământul scos de aici să fi fost dus doar pe strada Râului, inginerul a continuat cu explicațiile: „Nu doar acolo, pe Râului, l-am pus, ci și prin parc. Păi la ce șanțuri au fost aici în parc, cu ce să le astup dacă nu cu pământ? Și în Grădina Botanică am dus pământ, dar foarte puțin de aici, mai mult din cimitire. Dar în Botanică s-a dus pământ de compost (îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale – n.r.), pe care eu îl fac anual. S-au dus zeci de tractoare, dar nu de aici, din altă goapă de compost făcută în Parcul «Romanescu», pe acolo pe lângă Ciobănașul (restaurant – n.r.). An de an se fac gropi de compost, altfel nu ai pământ pentru flori, pentru spațiile verzi“. „Groapa asta se va umple, o să vedeți că până la 1 august nu o să mai fie nimic aici. O să aducem aici toată vegetația strânsă din oraș, doar iarbă și resturi vegetale“, a adăugat Mărinică Iordache.
Inginerul din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ s-a fâstâcit însă atunci când a fost întrebat dacă pentru săpăturile din Parcul „Nicolae Romanescu“ are toate avizele și autorizațiile, inclusiv legat de transportul pământului de aici în alte puncte din oraș. Mai ales că groapa este una de mari dimensiuni, făcută și într-un parc monument istoric. „Ce avize, domnule? Pentru ce? Nu este prima oară când facem gropi de compost și nu ne-a cerut nimeni avize. Dar dacă trebuie, mă duc să le iau“, a venit răspunsul angajatului RAADPFL. „Păi trebuie, că altfel vă treziți cu amenzi“, a fost replica unuia dintre comisarii de la Garda de Mediu prezenți în parc. Acesta mai avea o mare supărare: a fost lăsat cu greu să intre în Parcul „Romanescu“, deși a prezentat la poartă legitimația de comisar cu însemnele Guvernului României, legitimație neluată însă în serios de persoanele de la pază.

„De când sunt eu director, nu a fost niciodată nevoie de vreun aviz“

Nici directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, nu avea cunoștință de necesitatea avizelor în cazul săpăturilor făcute de Regie. „Groapa este pentru compost, așa cum a fost dintodeauna. Ea conține resturile vegetale mici de la toaletarea arborilor și, în general, resturile de la spațiile verzi. Peste acest strat se adaugă apă și un strat de pământ, apoi se completează până la umplerea ei. Compostul maturat se folosește ca ameliorator al solului în parcuri, pepiniere și pentru plante. El este similar humusului. RAADPFL l-a folosit, în special, în această primăvară, în Grădina Botanică, unde solul nu a fost tratat și fertilizat de foarte mulți ani. Dacă nu procedam astfel, florile pe care le-am plantat nu aveau viață lungă. De când sunt eu director, nu a fost niciodată nevoie de vreun aviz pentru a lua acel compost din parc. Și vă spun că pe o rază de 50 de kilometri nu se găsește pământ de calitatea celui din parc“, a spus Aurelia Filip, pentru GdS.
Și, totuși, mai există o problemă care ridică semne de întrebare. Conform inginerului Mărinică Iordache, RAADPFL a cărat cu mijloace proprii pământul din parc pe strada Râului, pentru a termina lucrările la spațiul verde. Și a mai primit și ajutor de la Tel Drum, cu vreo două mașini. Reabilitarea străzii Râului a căzut în seama Tel Drum, societate care a câștigat licitația, ca lider de asociere, pentru trei mari artere din Craiova: Caracal, Râului și Bariera Vâlcii. Iar, potrivit contractului semnat cu Tel Drum, „RAADPFL trebuie să însămânțeze, grebleze și să ude terenul de pe strada Râului. Contractul nu prevede transport de pământ“, după cum a precizat, pentru GdS, directorul Aurelia Filip. Și atunci de unde această bunăvoință a RAADPFL de a căra pământul, deși contractul cu Tel Drum nu prevede acest lucru? Și de când mașinile Tel Drum au liber acces la pământul din Parcul „Romanescu“? O altă întrebare care apare este dacă pământul din parc reprezintă compost sau este folosit doar de umplutură, mai ales că nu costă bani. După cum se vede în imagini, culoarea lui este deschisă, pe când compostul, după toate definițiile și caracteristicile posibile, este „un amestec de culoare închisă, uscată, ce degajă un miros, care constă în principal în materie organică descompusă“. În zonă nu miroase a compost.

Va fi sesizat și Ministerul Culturii

Legat de situația din parc, directorul Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, a anunțat că va purta, totuși, o discuție cu cei de la RAADPFL înainte de a trece la sancțiuni. „Vom avea o discuție cu RAADPFL la sediul lor, pentru a vedea de ce nu a fost reglementată activitatea pe care o desfășurau în parc. Ei au spus că acolo este o groapă de biocompost, dar nu pot să sape fără să anunțe acest lucru. Ei așa s-au obișnuit să lucreze. Vom analiza și, dacă se impune, vom aplica amenzile corespunzătoare“, a declarat, pentru GdS, Gheorghe Călinoiu. Și reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Dolj au precizat că lucrează la o documentație în urma celor constatate în Parcul „Nicolae Romanescu“, documentație ce va fi trimisă la Ministerul Culturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS