După 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip este interzisă. Pe hârtie însă, căci în realitate lucrurile stau cu totul altfel. În Dolj, potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor Veterinari, sunt între 135.000 – 140.000 de câini, din care doar jumătate au fost identificaţi şi vaccinaţi. Este îngrijorător, spun medicii veterinari, deoarece oricând în judeţ poate să apară o epidemie de rabie. Din acest motiv, în acest moment, la nivel naţional, se caută o soluţie pentru identificarea unor metode alternative de vaccinare a animalelor. În aproximativ două săptămâni, ANSVSA va emite un ordin în acest sens.
În comuna doljeană Breasta, mulţi dintre localnicii care au câini în gospodărie au aflat despre microcipare. O parte dintre ei şi-au microcipat animalele, alţii nici nu vor să audă de aşa ceva. Oamenii susţin că animalele lor nu părăsesc gospodăria şi nu înţeleg de ce să scoată din buzunar zeci de lei pentru fiecare câine pe care îl deţin. Ion Livezeanu are trei câini în gospodărie pe care i-a crescut de mici şi la care ţine foarte mult. Nu ştie ce este microciparea, însă recunoaşte că nu şi-ar permite să plătească taxă pentru fiecare dintre ei. „Nu a venit nimeni la mine la poartă să îmi explice despre acest lucru. Sunt de acord să îi vaccinez ca să nu se îmbolnăvească, însă nu am bani să plătesc pentru microcipare. Trăim dintr-un ajutor social. Până la urmă sunt câinii mei, pe proprietatea mea, cărora nu le dau drumul pe stradă“, a spus bărbatul.
Cristina Dorobanţu şi-a microcipat câinele în urmă cu câteva săptămâni: „A venit medicul veterinar la poartă şi ne-a spus că este obligatoriu să îl microcipăm. Am plătim în jur de 20 de lei“. Şi Ştefan Agapie şi-a microcipat câinele. „L-am microcipat, l-am vaccinat în urmă cu două luni. Am dat cam 20 de lei. Nu înţeleg de ce ne cer aceşti bani, ce înseamnă această microcipare care se face în toată ţara. Eu ştiu că înainte toate animalele erau vaccinate anual gratuit. Este periculos să nu vaccinezi câinii. Pe mama mea, care locuieşte la câteva case depărtare, a muşcat-o un câine pe stradă. Vecinii mei însă refuză această microcipare, spun că nu au bani să dea şi pentru câinii din bătătură. Şi au dreptate“, a povestit bărbatul.
„Oricând pot să apară cazuri de rabie“
Reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Dolj susţin că în toate judeţele ţării sunt localităţi în care oamenii şi-au microcipat în procent mare câinii, iar în altele, comune sărace, procentul este foarte scăzut. Ţine foarte mult de nivelul de trai al oamenilor, susţin aceştia. „Prin popularizare şi o bună informare, oamenii trebuie convinşi despre importanţa microcipării. Tocmai din acest motiv nu au fost aplicate amenzi. Însă considerăm că şi autorităţile locale din aceste comune ar trebui să se implice, să înţeleagă cât de importantă este microciparea şi vaccinarea câinilor pentru că oricând pot să apară cazuri de rabie care pot duce la epidemii. În acest moment, conform legislaţiei, nici un câine nu mai poate fi vaccinat împotriva rabiei, deşi şi această vaccinare este obligatorie, până când proprietarii patrupedelor nu plătesc pentru microciparea şi înregistrarea animalelor în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS). Este periculos, există riscul să explodeze oricând o epidemie de rabie“, a spus medic veterinar Vicenţiu-Stelian Moraru, reprezentantul CMV Dolj.
Rabia se transmite oamenilor de la animale. Transmiterea are loc, de obicei, prin zgâriere sau prin mușcare. Saliva animalului infectat poate transmite rabia dacă aceasta vine în contact cu membranele mucoase ale altui animal sau om. Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt rezultatul mușcăturilor de câini, peste 99% din cazurile de rabie în țările în care câinii sunt purtători de rabie fiind cauzate de astfel de muşcături.
Medici veterinari cu vaccinuri pe stoc expirate
Prin medicii veterinari care au contracte de concesiune cu DSVSA Dolj, vaccinul antirabic se efectuează gratuit, însă mai întâi animalul trebuie microcipat pentru că altfel medicul nu pot deconta vaccinul. Pentru microcipare şi înregistrare RECS, oamenii sunt obligaţi să plătească preţul microcipului, carnetul, înregistrarea. Moraru susţine că 50% din câinii din Dolj au fost identificaţi şi vaccinaţi. „Având în vedere problemele grave care pot apărea, Autoritatea Naţională va emite un ordin pentru comunităţile rurale pentru aplicarea unor metode alternative. Este vorba de nişte crotalii mai mici, mult mai ieftine. Sunt cazuri în care medicii veterinari au solicitat vaccinuri bazându-se pe estimarea numărului animalelor de pe raza localităţilor în care îşi desfăşoară activitatea şi riscă să rămână cu ele deoarece oamenii nu şi-au microcipat animalele, iar vaccinul expiră. Cam în tot judeţul este această problemă, în special în localităţile mari din judeţ, dar şi în Craiova. Sunt medici veterinari în Dolj care au ajuns să lucreze în pierdere pentru a încerca să preîntâmpine situaţii neplăcute, însă până la urmă nu se pot sacrifica la nesfârşit. Pentru tot pachetul, microcip, paşaport, introducerea în baza de date un medic cheltuiește între 10 şi 15 lei, în condiţiile în care, în special în mediul rural, percep taxe între 10 şi 25 de lei. În alte judeţe din ţară, taxele pentru microcipare au fost mult mai ridicate“, a adăugat Vicenţiu-Stelian Moraru.
„Pe noi, medicii veterinari, ne-au pus să ne umilim“
Medicii veterinari din afara Craiovei sunt extrem de reţinuţi când sunt întrebaţi despre situaţia câinilor microcipaţi. Nici în Craiova situaţia nu este mai bună. „Cei care vin la noi, medicii veterinari, sunt în special cei care au câini de rasă cu pedigree. În rest, oamenii au ajuns să prefere să nu îi vaccineze decât să îi microcipeze. Însă, dacă nu sunt microcipaţi şi înregistraţi nu îi putem vaccina antirabic“, a spus Cristian Laurenţiu Bichea, medic veterinar Craiova. La Valea Stanciului, cam jumătate din câini au fost microcipaţi. Este foarte greu, susţine medicul, să îi convingă pe oameni, deoarece se loveşte de problemele sociale ale acestora. Medicul susţine că oamenii nu vin din proprie iniţiativă să-şi vaccineze sau să microcipeze animalele, în condiţiile în care sunt peste 370 de dosare de ajutor social. „Ce poate medicul să facă? După ce că sunt săraci, să mă duc şi eu peste ei să le cer bani pentru microciparea câinilor din gospodărie? Până la urmă, noi, medicii veterinari, plătim pentru fiecare câine introdus în sistemul naţional. Gândiţi-vă la nivel naţional de ce sume este vorba! Părerea mea este că această lege cu microciparea obligatorie a câinilor este o afacere în spatele căreia sunt patru-cinci persoane. Pe noi, medicii veterinari, ne-au pus să ne umilim, să mergem la cei mai săraci oameni să le cerem bani ca să-şi microcipeze animalele. Gratuit nu o putem face pentru că şi pe noi ne costă. În 2014 am cerut doar 10 lei pentru un câine, iar anul acesta 15 lei. În aceşti ani am pus 1.200 de microcipuri, mai sunt încă atât… Este o situaţie îngrijorătoare. Norocul nostru că nu am mai avut cazuri de turbare în zonă de aproape 12 ani. După acel caz, 90% dintre câini au fost vaccinaţi, am efectuat analize periodic pentru rabie, am efectuat analize din cadavre, însă nu am avut probleme. Nu este însă de glumă, la Piscu Sadovei a fost în urmă cu ceva timp un caz de vacă turbată, anul trecut, la Gângiova, un câine turbat era ţinut în curte. Anul acesta nici nu am mai solicitat la DSVSA vaccinuri pentru că am pe stoc aproximativ 1.000 care se apropie de expirare, pe care voi fi nevoit să le plătesc din buzunar. În ultimii şase-şapte ani, în Valea Stanciului au rămas sute de gospodării nelocuite după ce proprietarii au decedat. Sunt oameni care au pensii de 350 de lei. Cu siceritate vă spun că după 30 de ani de activitate, nu ştiu dacă reuşesc să îmi mai acopăr cheltuielile“, a spus Nicolae Predoi, medic veterinar în comuna Valea Stanciului. Medicul veterinar din Ciupercenii Noi a refuzat să discute despre situaţia microcipării din localitate, susţinând că informaţiile sunt deţinute de DSVSA Dolj.
„Doar 37 dintre câinii adoptați și revendicați anul acesta din adăpost erau microcipați la momentul capturării“
Câinii nemicrocipaţi găsiţi pe străzi de firmele de ecarisaj şi duşi la Adăpostul canin din Breasta sunt foarte greu de recuperat pentru că proprietarii trebuie să facă dovada faptului că animalul le aparţine. În prezent, în Adăpostul canin din Breasta sunt cazați 256 de câini, 130 dintre aceștia fiind adoptați la distanță. Potrivit reprezentanţilor SC Salubritate Craiova, în perioada 1 ianuarie – 4 mai 2016, 773 de câini au fost adoptați de la Adăpostul canin Breasta, în timp ce 17 câini au fost revendicați de proprietari, aceștia făcând dovada deținerii prin prezentarea documentelor prevăzute de legislația în vigoare (carnet de sănătate pe care este trecut numărul microcipului). „Doar 37 dintre câinii adoptați și revendicați anul acesta din adăpost erau microcipați la momentul capturării și facem precizarea că 20 dintre aceștia nu au mai fost revendicați de către stăpâni (deși proprietarii au fost notificați în acest sens), fiind adoptați ulterior de alte persoane. În toate cazurile în care o persoană interesată de revendicarea unui câine nu a putut face dovada deținerii acestuia prin carnet de sănătate pe care să fie trecut numărul de microcip, câinele a fost adoptat de aceasta după expirarea perioadei de şapte zile lucrătoare petrecută în adăpost, conform legislației în vigoare. În cursul acestui an, lucrătorii Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul SC Salubritate Craiova SRL au capturat de pe domeniul public şi un câine rasa Rottweiller, încadrat în categoria câinilor periculoși“, a spus Cristina Ghenea, purtător de cuvânt la SC Salubritate Craiova SRL.
Toți câinii adoptați din Adăpostul din Breasta sunt sterilizați, microcipați și înregistrați în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, proprietarul primind un carnet de sănătate pe care este consemnat numărul de microcip al câinelui. Întreg procesul de adopție, inclusiv sterilizarea și microciparea câinelui, este gratuit. „În situația revendicării, proprietarul trebuie să achite zilele de cazare în adăpost, precum și orice alte tratamente efectuate, cum ar fi deparazitarea sau vaccinarea antirabică, în funcție de caz (inclusiv sterilizarea, în situațiile în care câinii revendicați, deși sunt microcipați, nu au fost sterilizați, potrivit prevederilor legislative), conform tarifelor aprobate“, a adăugat Cristina Ghenea.
Tarife
Potrivit reprezentanţilor SC Salubritate Craiova SRL, tarifele aprobate pentru întreținerea câinilor fără stăpân cazați în Adăpostul canin Breasta sunt următoarele:
1. Cazare în adăpostul canin – 6,30 lei/câine/zi
2. Operație sterilizare mascul – 28,85 lei/câine
3. Operație sterilizare femelă – 52,11 lei/câine
4. Deparazitare internă/externă – 1,83 lei/câine
5. Vaccinare antirabică – 4,96 lei/câine
Cu menţiunea că tarifele nu conţin TVA.
Câinele va fi mai uşor de găsit
Normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân prevăd că proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS prin consultarea portalului identificării şi înregistrării animalelor de companie – www.rompetid.ro. Dispozitivul conţine un cod numeric personalizat şi unic al căţelului şi, opţional, numărul de telefon al stăpânului. Cu ajutorul dispozitivului, câinele va fi ușor de găsit în cazul în care este pierdut.