O porțiune de circa 50 de metri de pe strada Gheorghe Bibescu din Craiova s-a făcut praf în urma ploii de luni seară. În asfaltul turnat în urmă cu un an și jumătate au apărut gropi, fisuri și denivelări, iar constructorul a fost nevoit să închidă tronsonul afectat pentru a-l reface integral. A fost ploaia chiar atât de puternică încât să distrugă stratul de asfalt sau lucrările nu au fost făcute așa cum trebuie? Specialistul în construcții contactat de GdS este de părere că asfaltul a fost turnat necorespunzător.
Ploaia de luni seară a mai făcut o „victimă“ în Craiova, în afară de străzile și imobilele care au fost inundate: asfaltul de pe strada Gheorghe Bibescu, tronsonul cuprins între intersecția cu strada Bucovăț și cea cu strada Câmpia Islaz. Pe o porțiune de circa 50 de metri, au apărut ieri mai multe găuri în covorul asfaltic, dar și fisuri, crăpături și denivelări, iar pe alocuri s-au lăsat și pavelele de pe trotuar. Asta după ce acest sector de drum a fost reabilitat în perioada octombrie – noiembrie 2014. Mai întâi au fost schimbate bordurile, constructorul, Domarcons SRL Craiova, intervenind ulterior pentru refacerea covorului asfaltic (circulaţia rutieră pe strada Bibescu, tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Madona Dudu şi intersecţia cu Bulevardul Ştirbei Vodă, s-a și închis pe 9 noiembrie 2014, în intervalul orar 8.00 – 13.00, tocmai pentru acest lucru).
Pentru că strada Gheorghe Bibescu arăta din ce în ce mai rău, ieri-dimineață angajații Domarcons și-au făcut apariția în zonă pentru a repara sectorul de drum afectat. Au decopertat jumătate de stradă, timp în care s-a circulat doar pe o bandă, apoi traficul a fost deviat pentru a se decoperta și cealaltă jumătate. „Ce să facem dacă s-a stricat de la ploaie?! Noi am făcut-o (strada – n.r.), tot noi o mai facem încă o dată. O să turnăm din nou asfalt pe toată această porțiune“, a spus unul dintre muncitori.
Cine e de vină, ploaia sau calitatea lucrării?
Faptul că un strat de asfalt turnat în urmă cu un an și jumătate se poate deteriora într-o așa manieră, după o ploaie, ridică un mare semn de întrebare. A fost ploaia chiar atât de puternică încât să distrugă asfaltul sau lucrările inițiale nu au fost făcute așa cum trebuie? Pentru că nici constructorul și nici Primăria Craiova, beneficiarul lucrării, nu au oferit o explicație, Gazeta de Sud a consultat un specialist în construcții. Acesta a precizat că și ploaia poate afecta un drum, dar că în cazul de față pare mai degrabă o problemă cu asfaltul și cu calitatea lucrării. „Da, ploaia poate afecta un drum, dar aici mă refer la tot sistemul rutier, adică nu doar la asfalt, ci și la ce este sub asfalt. În cazul de față, la cum văd eu pe imaginile pe care mi le-ați oferit, pare o problemă cu asfaltul, cu compoziția lui și cu felul în care a fost turnat“, a spus specialistul contactat de GdS.
Printre imaginile prezentate specialistului se numără și una care arată că între borduri și stratul de asfalt turnat în noiembrie 2014 este o distanță de un deget. „Aceste rosturi ar fi trebuit colmatate pentru a se evita pătrunderea apei“, a fost de părere specialistul în construcții. GdS a încercat să ia legătura telefonic cu un reprezentant al Domarcons SRL Craiova, însă de la secretariat ni s-a transmis că directorul nu este în localitate și nu este nimeni altcineva în măsură să ofere informații. În schimb, reprezentanții primăriei nu au putut fi contactați până la închiderea ediției.
Discuții aprinse pe seama țevii de gaze
Un reprezentant al firmei constructoare și unul al Primăriei Craiova se aflau la fața locului ieri, în jurul orei 14.00, pentru a lămuri situația străzii Bibescu, dar nici ei nu au oferit vreo explicație. Între timp, se decopertase aproape întreaga porțiune afectată și mai apăruse o problemă. O bucată de stradă se surpase în timpul lucrărilor, exact în locul unde se afla o conductă de gaze. Pe această temă au și apărut reproșuri între constructor și reprezentanții furnizorului de gaze ajunși în zonă. „Este funcțională țeava? Am încercat să decopertăm și aici s-a surpat strada“, a întrebat constructorul. „Este, normal că este funcțională. Dacă voi nu știți ce faceți…“, au răspuns cei de la Gaze. „Păi de ce nu o semnalizați, să știm și noi?“, a continuat constructorul. „Păi noi lăsăm semne, dar voi le asfaltați, le astupați“, au replicat cei de la Gaze. „Atunci însemnați bordurile în locul unde sunt țevile de gaze“, a mai spus constructorul. „Păi am făcut și asta, dar la cât de des schimbați voi bordurile…“, a fost răspunsul celor de la Gaze.
Asfalt exfoliat și în comuna Bulzești
Nu doar asfaltul de pe strada Gheorghe Bibescu din Craiova a avut de suferit de pe urma ultimei ploi. Potrivit unui comunicat transmis ieri de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj cu privire la efectele produse de ploaia de luni seară, la capitolul drumuri județene afectate apare DJ 643D ca inundat pe o lungime de 200 de metri (sat Prejoi, comuna Bulzești), dar și faptul că asfaltul a fost exfoliat pe o distanță de aproximativ 100 de metri în satul Seculești – zona Lupa (comuna Bulzești) și pe o distanță de 50 de metri în satul Săliște (comuna Bulzești).