În urma articolului apărut miercuri, 13 iulie, în Gazeta de Sus – „Cât de sigură este o bălăceală la ștrandurile din Craiova?“ – cititorii s-au arătat interesați să afle care sunt ștrandurile și piscinele autorizate și ținute sub monitorizare de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Din datele furnizate de reprezentanții DSP Dolj, în prezent, în evidența direcției, se află următoarele ștranduri și piscine: piscina Valencia, localizată la ieșirea din Craiova, la km 9 (vizavi de Skoda), în incinta Il Capo Tour; piscina Noa, aflată pe strada Viitorului, nr. 23; piscina Colosseum, locație aflată pe strada Calea Brezei, precum și Piscina Roma, în cartierul Brazda lui Novac. De asemenea, pe lista piscinelor autorizate se găsește și piscina Sânziana, de pe strada Sărarilor, nr. 19, piscina Happy Friends de pe bulevardul Carol I (lângă rond), piscina Krypton Sky Club, în apropierea Selgros, piscina/ștrand Plus Aqua situată pe strada Calea București, nr. 115, piscina Summer Plaza Club, pe strada Henry Ford nr. 47, piscina Helin, în zona Aeroport Craiova, strada Aviatorilor, nr. 10. Pe aceeași listă apar și piscinele care sunt situate în imediata vecinătate a Craiovei: piscina La Izvoare, în localitatea Beharca, la 17 kilometri de Craiova, piscina Carul din stele, în Beharca, piscina Magic Land Summer, situată în comuna Ișalnița, piscina Lavidor în comuna Malu Mare, precum și piscina Denis, în comuna Malu Mare. Acestora li se adaugă cele două ștranduri, Hanul Doctorului, aflat pe Calea București nr. 313, și ștrandul Ișalnița, la ieșirea din Craiova.
Calitatea apei este prioritară
Despre modul în care se întrețin piscinele și strandurile pentru a nu crea probleme de sănătate celor care le frecventează ne-au vorbit chiar doi dintre deținătorii unor bazine din Craiova.
„Piscina noastră este frecventată de foarte mulți copii, ceea ce înseamnă că igiena apei este pe primul loc pentru noi. Apa este tratată la intrarea în bazine, când este purificată cu ozon. Apa nu se schimbă, rămâne tot sezonul, dar se tratează prin metodele clasice de control al PH-ului și clorinare. Există testere pe care le folosim dimineața și seara, plus analizele pe care le facem la laboratoarele acreditate. Reglăm aciditatea și clorinăm în funcție de nivelul minim acceptat. Avem un angajat special și acesta respectă ghidul de folosință al acestor testere. Și cei de la DSP, la rândul lor, vin și recoltează probe din apă și fac în acest fel verificări“, a explicat Cristi Delică, manager piscină Sânziana.
La un nivel mult mai mare este complexul Plus Aqua, care are regim atât de piscină, dacă vorbim de bazinele interioare, cât și de ștrand, făcând referire la bazinele din exterior.
„Acest complex are mai multe bazine, două în interior, cu apă încălzită, un bazin mai mic, unde se fac și cursuri de înot. La exterior avem un bazin de 25 de metri lungime și 10 lățime, și mai avem un bazin pentru copii. Toate bazinele au un sistem de filtrare permanentă a apei, prin filtre cu nisip. La asta se adaugă tratamentele specifice care se fac cu substanțe speciale. La bazinele exterioare, apa este introdusă la începutul sezonului, iar în interior se schimbă la doi, trei ani. Substanțele folosite asigură parametrii normali, iar monitorizarea calității apei se face la două, trei ore“, a explicat Alin Popescu, director Plus Aqua.
Atenție la curățenia bazinelor!
Medicii ne avertizează că din apa ștrandurilor și piscinelor, în cazul în care nu sunt igienizate, pot fi luate o serie de boli. În același timp trebuie să avem în vedere și propria noastră igienă. „Este vară, soarele, apa ne atrag, dar această plăcere poate fi plătită cu unele îmbolnăviri. Înainte de toate, cei care merg la plajă trebuie să aibă un corp sănătos ca să nu îmbolnăvească alte persoane. Dacă avem anumite ciuperci, infecții bacteriene la nivelul pielii de genul furunculului, infecții stafilococice riscăm să îmbolnăvim alte persoane, dar și invers poate exista acest risc. Trebuie să avem grijă că ne putem îmbolnăvi dacă mergem desculți pe marginea bazinelor. Apele din bazine trebuie să fie controlate, să fie clorinate, să fie tratate cu soluții care să nu permită dezvoltarea unor astfel de infecții bacteriene. Când această cantitate este mare pot apărea și reacții adverse. Nu este bine dacă în zonele cu apă există șobolani pentru că aceștia pot transmite leptospiroza și se poate ajunge la probleme renale grave. Pentru orice problemă pe care o depistăm la nivelul pielii trebuie să ajungem la specialist“, a explicat Virgil Pătrașcu, șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova.