0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapa de gunoi de la Mofleni pute, Eco Sud are nasul înfundat

Groapa de gunoi de la Mofleni pute, Eco Sud are nasul înfundat

Gazeta de Sud prezenta recent nemulțumirile craiovenilor care locuiesc în cartierul Mofleni și în zonele limitrofe acestuia cu privire la mirosul urât care vine dinspre groapa de gunoi. Oamenii se arătau deranjați de situația în care trăiesc de zece ani, de când la Mofleni s-a înființat depozitul de deșeuri, susținând că, indiferent de vreme, nu pot sta cu geamurile deschise din cauza mirosului. O situație pe care însă compania Eco Sud, gestionarul depozitului ecologic, o vede diferit, considerând că disconfortul de care se plâng cetățenii nu este „supărător sau deranjant“.

În urma articolului GdS care încerca să afle care ar fi, de fapt, cauza acestui miros, și când vor scăpa craiovenii de mirosul gropii de gunoi de la Mofleni, compania Eco Sud a venit cu unele precizări, care, în opinia acesteia, ar lămuri situația reclamată de cetățeni. De la început, Eco Sud a ținut să precizeze că groapa de gunoi este „soluția finală unică, pentru ca populația Craiovei și a județului Dolj să elimine deșeurile produse în gospodării și zone industriale“ și că firma „reacționează consecvent pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeului și asupra efectelor determinate de depozitare“.
Și atunci, cum rămâne cu mirosul? Eco Sud crede că mirosul poate fi diminuat, dar așteaptă pentru asta și un sprijin al autorităților. „În legătură cu disconfortul olfactiv resimțit de cetățenii din Mofleni și din zonele apropiate, acest efect poate fi diminuat în timp, cu siguranță, în măsura în care autoritățile locale vor face front comun cu Eco Sud și vor sprijini demersurile de modernizare a depozitului ecologic și implementare de soluții preventive, care să fie în beneficiul cetățeanului“, au spus reprezentanții companiei. Eco Sud nu a precizat concret în ce ar consta ajutorul autorităților în cazul de față, dar a enumerat ce măsuri se iau constant pentru diminuarea mirosului emanat de deșeuri: folosirea sistemului complex de ardere controlată a gazelor produse prin descompunerea deșeurilor – denumit faclă, acoperirea deșeului compactat cu material de construcții și pământ, cu scopul de a bloca emanațiile, și acoperirea bazinelor cu levigat, lichidul scurs în urma descompunerii deșeurilor și a ploilor, aceasta din urmă fiind considerată ultima măsură luată la Craiova.

Eco Sud spune că face periodic sondaje privind mirosul

Se poate scăpa, totuși, de acest miros urât, reclamat de craioveni. Eco Sud spune că își îmbunătățește activ serviciile de stocare și eliminare a deșeului primit și că „echipa administrativă a Depozitului Mofleni merge lunar pe terenul intermediar care separă comunitatea de groapa de gunoi și constată situația mirosului degajat, cu scopul de a acționa cât mai eficient cu resursele deținute“, deși legea nu ar mai obliga compania să facă acest lucru. „Există determinări legate de emisii la limita amplasamentului, care pot oferi indicii cu privire la intensitatea gradului de miros și anume atunci când devine sesizabil și produce disconfort olfactiv. Eco Sud realizează astfel de analize, deși nu mai sunt obligatorii prin lege. De asemenea, Eco Sud organizează periodic distribuirea de formulare la populația din proximitatea depozitului ecologic, privind gradul de satisfacție în ceea ce privește prezența gropii de gunoi în zonă. În cadrul acestor formulare sunt și întrebări referitoare la disconfortul produs de mirosul degajat de activitatea de la depozit, iar rezultatele, per asamblu, nu sunt supărătoare sau deranjante“, au transmis reprezentanții Eco Sud.
Cu alte cuvinte, compania face tot ce poate, cu resursele deținute, pentru a scăpa cetățenii de acest disconfort olfactiv pe care îl recunoaște, dar de care oamenii nu ar fi chiar așa de deranjați. Compania spune că acționează conform normativelor CE în domeniu și că „de 11 ani, craiovenii beneficiază de măsuri de calitate a serviciilor de gestionare a deșeurilor, la standarde europene“.

Cum a acționat Garda de Mediu la București

Cu problema mirosului urât se confruntă și unii locuitori din București, dar dacă la Craiova se merge pe principiul că se face tot ce e posibil pentru a se diminua mirosul (nu înlătura), în Capitală s-a trecut la fapte. Numai că autoritățile locale și cele responsabile cu controlul au făcut primul pas. Operatorul economic care deține groapa de gunoi din sectorul 1 al Bucureștiului, pentru care locuitorii din mai multe cartiere au reclamat disconfortul olfactiv, are la dispoziție 60 de zile pentru a remedia deficiențele constatate de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în caz contrar activitatea IRIDEX urmând să fie suspendată. Anunțul a fost făcut pe 10 august chiar de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Cristiana Pașca Palmer. „Acest disconfort este astăzi una dintre cele mai mari probleme de mediu din București, pentru că este resimțit în mod direct, în special noaptea, de locuitorii din mai multe cartiere din Capitală. Ca atare, pentru a pune capăt cât mai repede acestei situații neplăcute, care ne este sesizată continuu de populație (pe bună dreptate), am parcurs alături de Garda Națională de Mediu mai mulți pași, într-un ritm cât se poate de alert“, a spus ministrul mediului, citat de Agerpres.
Pașca Palmer a precizat că, în urma mai multor controale efectuate în zona cartierelor cu probleme, a fost descoperită sursa continuă a mirosului degajat în aer și reclamat de către locuitori, respectiv depozitul de deșeuri IRIDEX. „O echipă a Gărzii Naționale de Mediu a efectuat o inspecție elaborată și în detaliu a întregii platforme, începând cu 25 iulie 2016 și până în 4 august, anul curent, iar concluzia principală care se desprinde din raportul de control este că întreaga instalație IRIDEX este exploatată în mod defectuos. Așadar, mirosul pe care populația îl resimte este efectul cumulat al acestor multiple practici neconforme identificate pe platformă“, a explicat Cristiana Pașca Palmer. În urma celor constatate, comisarii GNM au dispus 21 de măsuri de remediere, „care puse în aplicare vor conduce la eliberarea populației de acest disconfort major“ și au acordat operatorului un termen de 60 de zile pentru a remedia toate deficiențele. „Dacă nu o face, Garda de Mediu poate solicita suspendarea autorizației integrate de mediu, care presupune încetarea activității agentului economic“, a subliniat ministrul mediului.
Totul a pornit din inițiativa primarului Sectorului 1, care a solicitat Gărzii de Mediu să ia măsurile necesare pentru ca groapa de gunoi IRIDEX să se încadreze în parametrii de mediu corespunzători, pentru a nu mai afecta sănătatea locuitorilor din zonă. Pe când și la Craiova o astfel de inițiativă a autorităților locale și o reacție pe măsură a Gărzii de Mediu?

Ce nereguli s-au găsit la groapa de gunoi de la București

Principalele nereguli descoperite de comisarii GNM în cazul depozitului de deșeuri IRIDEX din sectorul 1 erau legate de neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare (legal, aceste celule trebuie acoperite cu un strat de minimum 50 cm de pământ, însă stratul nu depășea, în medie, 20 cm, iar la unele celule deșeurile chiar ieșiseră la suprafața depozitului). Nici puțurile de extracție a gazului nu erau etanșeizate optim, erau corodate și nu erau prevăzute cu sisteme de siguranță care să împiedice eliberările nepermise ale gazului de depozit în atmosferă. În plus, sistemele de colectare a levigatului erau nefuncționale, comisarii GNM descoperind la foarte multe locuri din platformă acumulări necontrolate de levigat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS