Un bărbat de 58 de ani a sfârşit tragic, sfâşiat chiar de câinele pe care îl îngrijea. Victima a fost găsită fără suflare de polițiști, care au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă, miercuri seară, în jurul orei 21.00, de către Ioana Marcu, de 67 de ani, din Craiova, o membră a familiei la care bărbatul locuia cu chirie, în cartierul craiovean Făcăi. La faţa locului, echipa de poliţişti a constatat că în curtea casei respective se afla un câine de talie mare, care era foarte agresiv. În apropierea animalului se afla trupul fără viaţă al bărbatului care avea gâtul sfâşiat. Pentru ca oamenii legii să poată intra în curtea locuinţei a fost nevoie ca animalul să fie împuşcat de un vânător autorizat. Poliţiştii au stabilit că victima este Ilie Popa, de 58 de ani, din comuna Giurgița, judeţul Dolj, care locuia cu chirie, de aproximativ şapte ani, în casa unde şi-a găsit sfârşitul. În momentul în care a fost atacat, bărbatul nu era singur acasă, ci alături de membrii familiei la care locuia, însă victima era în curte, iar proprietarii în casă. Aceştia s-au alarmat în momentul în care au auzit ţipetele disperate ale bărbatului, însă când au vrut să vadă ce s-a întâmplat, câinele a devenit foarte agresiv şi nu au putut să iasă în curte, apoi au anunţat poliţia. Ieri-dimineaţă, vecinii care locuiesc în apropierea casei unde bărbatul a fost ucis aflaseră despre tragedie. „Am auzit că l-a mâncat câinele. Era câinele familiei la care stătea, însă el avea grijă de el, îi dădea să mănânce. Stătea cu chirie aici, dar era ca şi un membru al familiei. Avea obiceiul să consume alcool şi am auzit că şi aseară a fost beat“, a spus o vecină care tocmai ieşise din curtea unde bărbatul a fost omorât.
Câinele nu este înregistrat nici în evidenţele Asociaţiei Chinologice, nici la poliţie
Legislaţia prevede că proprietarii unor câini din rase periculoase trebuie să respecte anumite condiţii speciale. Potrivit articolului 3, alin. (2), al OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, „proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoşi au obligaţia să înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul «Câine periculos» sau, după caz, «Câine agresiv», printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15×25 cm“. De asemenea, articolul 4, alin. (1) al OUG nr. 55/2002 prevede că „proprietarii de câini periculoşi au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date: numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip, efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare; efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi şi existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoşi“.
Pe poarta casei în a cărei curte a fost ucis de câine Ilie Popa se află o plăcuţă cu mesajul „Atenţie, câine rău!“, însă câinele nu este înregistrat în evidenţele Asociaţiei Chinologice Oltenia, conform spuselor lui Sorin Tănasie, preşedintele acestei asociaţii. De asemenea, oamenii legii spun că animalul nu era înregistrat nici la poliţie. „În evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj nu există date despre acest câine. Infracţiunea de a nu înregistra câinii periculoşi se sancţionează cu amendă de până la 500 de lei. Poliţiştii fac în continuare cercetări şi vor fi audiaţi martori şi membrii familiei la domiciliul căreia s-a întâmplat decesul, pentru a se stabili cine este de fapt proprietarul câinelui“, a declarat Alin Apostol, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. În cazul în care poliţiştii vor stabili că animalul aparţinea unuia dintre proprietarii casei, persoana respectivă ar putea răspunde pentru moartea bărbatului. Potrivit articolului 12 al OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, „neluarea de către proprietarul câinelui sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă“.
Cadavrul bărbatului a fost transportat la morga Spitalului nr.2 din Craiova pentru a i se face necropsia. În acest caz, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.