Noii supraveghetori ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) s-au deplasat în Gorj la finalul săptămânii trecute pentru a vizita o parte a subunităţilor companiei. În vizorul noilor membri ai Consiliului de Supraveghere au intrat Cariera Minieră Jilţ Sud, Sucursala Electrocentrale de la Turceni, Cariera Minieră Roşia şi Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. La Cariera Minieră Jilţ Sud sunt probleme în ceea ce priveşte realizarea programului de exproprieri şi asigurarea frontului de lucru. De asemenea, la Cariera Roşia depozitul de cărbune a rămas fără aviz din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi trebuie mutat de la Rovinari într-o comună învecinată. Nu în ultimul rând, la Termocentrala Rovinari este necesară modernizarea grupului energetic numărul 5, amânată de mai multe ori în ultimii ani.
Are nevoie urgentă de retehnologizare
Supraveghetorii Complexului Energetic Oltenia au venit în Gorj pentru a vedea unitățile ce aparțin companiei energetice. Liderii de sindicat se bucură de faptul că aceștia au ajuns și la Rovinari, mai ales că reprezentanții salariaților cer de mai mult timp retehnologizarea grupului V. „Încă nu ştim care a fost scopul. Noi sperăm ca să fi vizitat Termocentrala Rovinari pentru grupul 5. Ne bucură că se implică şi se interesează. Au început cu vizite în subunităţi. Poate o să înţeleagă valoarea companiei în sistemul energetic şi valoarea companiei noastre“, a declarat Manu Tomescu, lider de sindicat la Termocentrala de la Rovinari. Președintele SMEO, Gabriel Căldărușe, spune că, în cazul în care va demara investiția de la Rovinari, atunci se vor vedea intențiile bune ale celor din Consiliul de Supraveghere. „Este un lucru bun. Aceste demersuri să se concretizeze rapid. Dacă în perioada următoare va fi aprobată şi demarată această investiţie putem spune că ne putem aştepta la lucruri bune la Complexul Energetic Oltenia“, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia. Vechiul Consiliu de Supraveghere a blocat retehnologizarea grupului energetic 5.
Doi membri din CS au demisionat
Este de precizat că două posturi de supraveghetori la CEO au rămas vacante, după ce Constantin Jujan și Simona Fătu au demisionat. Ministerul Energiei urmează să declanşeze o nouă acţiune de selectare a unor noi membri pentru Consiliul de Supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia, unde deţine 77% din acţiuni. Potrivit sindicatelor, modernizarea grupului energetic 5 de la Termocentrala Rovinari este vitală atât pentru asigurarea unei stabilităţi la CEO şi pentru a asigura locurile de muncă din minerit în Bazinul Minier Rovinari. Este de amintit şi că, la sfârşitul săptămânii trecute, producătorii de energie pe bază de cărbune dominau piaţa de energie, la nivel național. Peste 32% din energia necesară este în prezent asigurată de cărbune. Piața de energie este dominată în ultimele zile de termocentralele pe lignit din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Pe locul al doilea se află energia nucleară cu 24% şi hidro cu 19%.