3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDoi copii din Craiova, internați cu sindrom hemolitic uremic

Doi copii din Craiova, internați cu sindrom hemolitic uremic

Doi copii din Craiova, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic, sunt internați în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ din București (FOTO: gandul.info)
Doi copii din Craiova, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic, sunt internați în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ din București (FOTO: gandul.info)

Doi copii din Craiova, diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic, se află internați la Spitalul „Marie Curie“ din București. Ambii sunt în stare gravă și fac dializă. Este vorba de o fetiță și un băiețel, unul de un an și trei luni și celălalt de un an și opt luni. „Sunt cazuri severe de sindrom hemolitic uremic. Copiii fac dializă. Unul a ajuns la noi în urmă cu șapte zile, altul în urmă cu două zile. Ultimul venit are și manifestări neurologice, convulsii. Sindromul este dat de bacteria Escherichia coli. Această bacterie poate fi luată din fructe sau legume nespălate ori carne preparată insuficient. Nu se știe exact de unde au contactat-o cei doi bebeluși. În total, în secție avem internați trei copii, cei doi de la Craiova și unul din București“, a declarat ieri profesorul univ. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa Secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie“ din București.

„Copiii au ajuns la noi la interval de aproximativ o săptămână unul de celălalt“

Cei doi copii au ajuns inițial la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, dar nu în același timp, ci la interval de aproximativ o săptămână. Ambii au prezentat la internare diaree, vărsături și febră. Pentru că starea lor de sănătate s-a înrăutățit, au fost trimiși la București. „Copiii au ajuns la noi la interval de aproximativ o săptămână unul de celălalt. Provin din familii în care au fost bine îngrijiți. Ambii au prezentat febră, diaree, vărsături. La noi în spital au stat mai puțin de 48 de ore. Le-a fost administrat tratamentul necesar în astfel de situații, însă starea lor de sănătate s-a înrăutățit. Le-am făcut analize și am sesizat că le este afectată funcția renală. Ambele cazuri au fost trimise la București pentru a fi îngrijite corespunzător“, a declarat dr. Constantin Ecobici, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.

200 de pacienți cu enterocolită, lunar

Într-o lună, la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova ajung, în medie, 200 de pacienți cu enterocolită. Medicii spun că în ultima lună nu s-au prezentat la unitatea medicală mai multe cazuri decât de obicei. „În acest moment mai avem cazuri de pacienți cu enterocolită, dar nici un pacient nu prezintă o evoluție defavorabilă“, a adăugat dr. Constantin Ecobici.
Cele două cazuri au fost raportate și către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care a declanşat o anchetă epidemiologică în urma acestei situații. Purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ştefan Popescu, a declarat că băieţelul a ajuns la spitalul din Craiova în urmă cu două săptămâni, iar fetiţa a fost internată în data de 24 septembrie. „Știm că doi copii din Craiova au fost trimiși la Spitalul «Marie Curie» din București. Mai multe date despre aceste cazuri au medicii de la spitalul unde copiii sunt acum în îngrijire. Am declanşat o anchetă epidemiologică. Se discută cu părinţii să vedem ce au mâncat, ce au băut. Alte cazuri de sindrom hemolitic uremic nu avem raportate“, a spus dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj, citat de Mediafax. Acesta a mai precizat că cei doi copii provin din familii diferite.

În urmă cu șapte luni, un copil cu sindrom hemolitic uremic a decedat

Amintim că în luna februarie 2016, 13 copii din țară au fost internați la Spitalul „Marie Curie“ cu sindrom hemolitic uremic, printre care și o fetiță din Craiova. Unul dintre ei a decedat.
Sindromul hemolitic uremic este declanșat de infecţia cu bacteria Escherichia coli.
Aceasta se găsește, de obicei, în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald.
Se transmite la oameni prin consumarea alimentelor contaminate, în special legume și fructe crude (nefierte, nepreparate) sau a laptelui crud.
Specialiștii spun că singura metodă de prevenție este respectarea cu strictețe a regulilor de igienă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS