3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPedepse „amare“ în dosarul evaziunii de la Zahărul Corabia

Pedepse „amare“ în dosarul evaziunii de la Zahărul Corabia

Procurorii DIICOT au stabilit că inculpații au menționat în documente livrări intracomunitare către Ungaria și Bulgaria, însă mărfurile nu au ieșit niciodată din România (Foto: Arhiva GdS)
Procurorii DIICOT au stabilit că inculpații au menționat în documente livrări intracomunitare către Ungaria și Bulgaria, însă mărfurile nu au ieșit niciodată din România (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, marți, să condamne la închisoare 16 inculpați dintr-un dosar de evaziune fiscală, pedepsele fiind cuprinse între cinci și zece ani de închisoare cu executare. Pedepsele primite de cei 16 inculpați, care au fost obligați să achite statului peste 6,7 milioane de lei, însumează 122 de ani de închisoare.

Cercetările în acest amplu dosar de evaziune fiscală au fost începute de procurorii DIICOT din Craiova la sfârșitul anului 2012, când au fost făcute și primele rețineri.
În noiembrie 2012, procurorii DIICOT anunţau că au destructurat un grup infracţional organizat, format din 21 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Membrii grupului au fost acuzaţi că au obţinut milioane de euro prin plimbarea unor mărfuri între mai multe societăţi comerciale, în acte fiind menționate însă ca transporturi intracomunitare. Tot în noiembrie 2012, oamenii legii au făcut mai multe percheziții în Craiova, Işalniţa, Bucureşti şi în judeţele Olt şi Ilfov, la locuinţele suspecţilor şi la sediile unor societăţi comerciale administrate de aceştia.
În urma anchetei, procurorii au stabilit că suspecții au înfiinţat în Bulgaria şi Ungaria mai multe societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile nu ajungeau niciodată în Bulgaria sau Ungaria, ci erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente. În România, mărfurile erau vândute prin intermediul a două societăţi comerciale din Craiova, controlate de asociaţii, administratorii şi împuterniciţii care apăreau și în documentele firmelor din Ungaria și Bulgaria.
Procurorii DIICOT au dat ca exemplu SC Zahărul Corabia SA, care a creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 6,5 milioane de lei (aproximativ 1,44 milioane de euro), prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 de tone de zahăr ca livrare intracomunitară.

Judecata și pedepsele

Ulterior, în aprilie 2013, DIICOT a anunțat trimiterea în judecată a unui număr de 18 inculpați, membri ai grupării infracționale. Este vorba de Abdalla Rabie, directorul general adjunct al SC Zahărul Corabia SA, Victoria Butaru, director economic la aceeași societate comercială, de Saouma Henri, un om de afaceri libanez din Caracal, dar și de Popa Felician, Popa Ana, Dumitru Andrei, Chiriac Ion Laurenţiu, Carşin Costinel, Moandă Costinel, Moandă Silviu, Voiculescu Ion Marius, Duinea Gabriela, M.A, Udrescu Dumitru Cristian, Popescu Daniela, Popa Adrian, State Alina Maria și Jipescu Iulian Cezar.
Dosarul de evaziune fiscală a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 30 aprilie 2013, iar marți, pe 27 septembrie, judecătorii doljeni s-au pronunțat și au condamnat 16 din cei 18 inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.
Astfel, Popa Felician, Popa Ana, Dumitru Andrei, Popa Adrian și Chiriac Ion Laurenţiu au fost condamnați la câte zece ani de închisoare, iar Saouma Henri a primit o pedeapsă de opt ani de închisoare. Alți șase inculpați – Carşin Costinel, Moandă Costinel, Moandă Silviu, Voiculescu Ion Marius, Duinea Gabriela și Jipescu Iulian Cezar au fost condamnați la câte șapte ani de închisoare. Popescu Daniela și Abdalla Rabie au fost condamnați la câte șase ani de închisoare, iar M.A și Udrescu Dumitru Cristian la câte cinci ani. Pedepsele primite de cei 16 inculpați însumează 122 de ani de pușcărie. În schimb, State Alina Maria și Butaru Victoria au fost achitate.
De asemenea, inculpații au fost obligați să achite Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Craiova sumele de 4.263.245 și 2.466.443 de lei, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile de întârziere. În final, instanța a menținut sechestrul pus pe bunurile imobile ale inculpaților în vederea recuperării prejudiciului. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS