5.6 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutorităţile şi şefii UATAA se ceartă, motrenii stau în frig

Autorităţile şi şefii UATAA se ceartă, motrenii stau în frig

UATAA nu a pornit căldura la Motru
UATAA nu a pornit căldura la Motru

Motrenii vor avea căldură cel mai devreme la 1 no­iembrie. Din cauza unor neînţelegeri dintre conducerea Primăriei Motru şi administraţia Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) nu s-a ajuns la un acord pentru furnizarea mai devreme a căldurii. Preşcolarii, elevii şi profesorii tremură în sălile de clasă, iar locuitorii oraşului în apartamente.
Cetăţenii au transmis sute de solicitări către primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, cerându-i acestuia să înceapă furnizarea agentului termic, întrucât temperatura a scăzut mult în locuinţe, odată cu venirea frigului. Edilul se apără şi spune că furnizarea căldurii în cele peste 6.000 de apartamente din Motru nu depinde de primărie, ci de UATAA, a cărei conducere specială a amânat organizarea licitaţiei pentru stocurile de păcură.
Primarul Gigel Jianu anunţă că această licitaţie a fost reprogramată pentru 24 octombrie şi speră ca trei zile mai târziu, UATAA să dea drumul la căldură. „Începând cu 27 octombrie vom porni centrala mare pentru asigurarea căldurii în oraş. Este frig, dar stocurile de cărbune nu permit funcţionarea unei perioade mari. Este o licitaţie pe 24 octombrie. Eu le-am spus că e nevoie de căldură, dar astea sunt procedurile şi asta s-a întâmplat. În vară prognoza era că va fi cald în octombrie. Dar vom porni în noiembrie. Nu vor fi probleme cu cărbunele, dar avem dificultăţi cu păcura. Achiziţia de păcură trebuie scoasă la licitaţie“, a spus edilul Gigel Jianu.

Şeful UATAA vrea să furnizeze agent termic…

Eugen Corcoată, directorul UATAA Motru, îl contrazice pe primarul Gigel Jianu şi susţine că a cerut în scris primăriei ca agentul termic să fie furnizat mai devreme, însă s-a izbit de refuzul autorităţii locale. De precizat că UATAA se află în insolvenţă, din cauza datoriilor de 20 de milioane de lei. Furnizorul de servicii către populaţie are însă de încasat de la beneficiari 23 de milioane de lei: „Intenţia mea, a conducerii UATAA, în urma schimbării condiţiilor climatice a fost de sistare a apei calde cu data de 10, astfel încât trecerea de la instalaţiile de vară, la cele de iarnă să fie încheiată, iar furnizarea apei calde şi căldurii să se producă cu începutul săptămânii viitoare, după 17 octombrie, astfel încât să nu creăm disconfort locuitorilor municipiului Motru. Fac precizarea că primarul din Motru s-a opus acestei iniţiative, dispunând sistarea apei calde pe 20 octombrie, decalarea termenului de revizii până pe 30 octombrie şi pornirea centralei mari pe 1 noiembrie. În urma demersurilor administratorului special, concretizate prin adresă trimisă Primăriei şi CL Motru în care a fost prezentată pe larg situaţia şi urgenţele în ceea ce priveşte reviziile pentru reluarea încălzirii, primarul a revenit şi a dispus în scris ca furnizarea apei calde să fie sistată pe 17 octombrie şi reluată odată cu încălzirea termică în noaptea de 27 spre 28 noiembrie.

Au păcură pentru o lună

Eugen Corcoată a declarat că UATAA Motru are cărbune pentru încălzirea de iarnă şi dispune de păcură pentru o lună, deci putea furniza agent termic de la 17 octombrie, dacă primarul era de acord: „UATAA Motru dispune de contract de cărbune în derulare, stocuri de păcură pentru 30 de zile, în condiţii de funcţionare eficientă, UATAA având de ţinut o licitaţie pentru păcură pe 24 octombrie şi de menţionat că UATAA Motru are cadrul legal ca, în condiţii de strictă necesitate, determinate de evenimente imprevizibile legate de scăderea temperaturilor, să ţină o licitaţie fără perioadele de publicare. Achiziţie directă, pe noua lege. Dispunem de rezerve financiare pentru cărbune şi păcură până în ianuarie, inclusiv. UATAA are de încasat bani din vânzarea de energie electrică, în baza unui contract de vânzare obţinut în urma licitaţiei de pe piaţa OPCOM: 170 de lei pe MWh, pentru un contract de 11.500 de MW, bani suficienţi pentru achiziţia de combustibil şi cărbune“. Este de amintit că Primăria Motru datorează UATAA peste 1,4 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS