4.5 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConducerea Drumuri și Poduri Craiova, la judecată în dosarul „Transalpina II“

Conducerea Drumuri și Poduri Craiova, la judecată în dosarul „Transalpina II“

Procurorii anticorupție susțin că au fost comise o serie de infracțiuni cu ocazia construirii DN 67C (Transalpina)
Procurorii anticorupție susțin că au fost comise o serie de infracțiuni cu ocazia construirii DN 67C (Transalpina)

Procurorii DNA au anunțat, ieri, trimiterea în judecată a șase inculpați, printre care se numără directorul regional și cel economic ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, dar și omul de afaceri Nelu Iordache. Anchetatorii susțin că, cu ocazia modernizării DN 67C (Transalpina), inculpații au prejudiciat CNADNR cu peste 45 de milioane de lei. Acesta este al doilea dosar întocmit de procurori pentru lucrările efectuate la Transalpina.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție spun că au descoperit o altă serie de infracțiuni comise cu ocazia reabilitării DN 67C (Bengești – Sebeș), cunoscut drept Transalpina. Inculpați în acest dosar sunt Adrian Lumezeanu, director regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, Doina Ilie, director economic la aceeași Direcție, Delia Nedelcu, șefa Serviciului organizare și derulare achiziții, Emil Pană, consilier juridic în cadrul DRDP Craiova, Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv, dar și omul de afaceri Nelu Iordache, patronul SC Romstrade SRL.
Dacă primii cinci inculpați sunt acuzați de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Nelu Iordache este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Prejudiciu din diferența de curs valutar

Anchetatorii au reținut că „inculpații Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela și Pană Emil Ion, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina. În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauză diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări“.
Între anii 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit 48 de bilete la ordin, care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit. Procurorii DNA susțin că, în urma acestei „afaceri“, CNADNR a fost păgubit cu 45.798.769 de lei, sumă ce reprezintă diferența de curs valutar dintre momentul emiterii biletelor la ordin în euro și momentul plății lor în lei. Cel care a câștigat din această „inginerie“ a fost Nelu Iordache, care o obținut un preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei.
Procurorii DNA au mai precizat că CNADNR nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, dar și că a fost pus sechestru asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Nelu Iordache, Delia Nedelcu și Adrian Lumezeanu. Dosarul întocmit pe numele celor șase inculpați a fost trimis magistraților de la Tribunalul București.
Directorul Adrian Lumezeanu nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi un punct de vedere față de acuzațiile procurorilor DNA.

Primul „lot“, trimis în judecată în mai 2014

În urmă cu mai bine de doi ani, mai exact în mai 2014, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a mai multor angajați ai DRDP Craiova, dar și a inculpaților Nelu Iordache și Dorel Mircea, ultimul fiind director în cadrul Romstrade SRL. Acuzațiile au fost de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, respectiv instigare la comiterea acestor infracțiuni.
Este vorba tot de lucrările de modernizare a DN 67C, făcute de Romstrade SRL. În acest dosar, angajații DRDP Craiova sunt acuzați că au vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate.
Paguba cauzată de Romstrade SRL în dauna CNADNR, reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate, a fost estimată la suma totală de 22.849.267 de lei. Prejudiciul a fost recuperat în cursul urmăririi penale. Acest dosar se află pe rolul Tribunalului București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 31 octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS