6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljȚi-a luat vântul acoperișul, ești bun de plată!

Ți-a luat vântul acoperișul, ești bun de plată!

Distrugeri provocate de căderea unor acoperișuri de la blocurile de locuințe din Craiova
Distrugeri provocate de căderea unor acoperișuri de la blocurile de locuințe din Craiova

Cine plătește pentru prejudiciul cauzat de materialele desprinse de pe acoperișul unei clădiri care provoacă daune unui autoturism sau unei persoane? Proprietarii care locuiesc la bloc trebuie să știe că răspunderea le revine doar lor pentru pagubele provocate unor bunuri sau unor persoane.

Incidentele din ultimele zile, când în Craiova mai multe autoturisme au fost avariate de acoperișurile unor blocuri, care au fost smulse și purtate de vânt, provocând daune în urma căderii lor, ne determină să ne întrebăm cine plătește prejudiciul. Proprietarii care locuiesc la bloc trebuie să știe că răspunderea le revine doar lor pentru pagubele provocate unor bunuri sau unor persoane. „Desprinderea acoperișului și purtarea lui până cade pe o mașină sau o persoană și provoacă o pagubă atrage răspunderea în totalitate a proprietarilor care dețin o cotă-parte din bunul respectiv. După cum spune legea, bunul se află în paza lor, în speță blocul, și acesta aparține tuturor pe părțile comune, iar locatarii răspund în solidar dacă s-au produs stricăciuni. Răspund toți proprietarii, cel păgubit face dovada daunei, se face lucrarea de reparație, aducerea în starea inițială, iar factura este plătită de toți proprietarii“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Totuși, există mai multe aspecte de care trebuie să se țină cont: dacă la un acoperiș s-a făcut o lucrare cu proiect, cu autorizație, cu recepție la finalul lucrărilor și este în garanție răspunderea îi revine constructorului. Dacă lucrarea cu pricina, adică acoperișul sau izolația a ieșit din garanție, răspunderea le revine proprietarilor, același lucru se întâmplă și dacă lucrarea s-a făcut de către proprietari în regie proprie.
În cazul în care construcția acoperișului sau izolarea s-au făcut prin asociație, dar nu s-au parcurs toți pașii, vor răspunde cei din Comitet, dar și proprietarii care au considerat că ies mai ieftin dacă fac o lucrare în mod ilegal, dar nu s-au gândit și la consecințe.
Comitetul asociației de proprietari, care urmărește comportarea în timp a clădirii, răspunde și atunci când membrii săi văd că apar niște defecte ale construcției și nu ia măsuri de remediere.
Reprezentanții proprietarilor pot invoca și forța majoră, așa cum este cazul unei furtuni, deoarece apar niște elemente exterioare voinței lor, care duc la aceste pagube. Numai că și în acest caz, reprezentanții proprietarilor trebuie să demonstreze că au urmat toți pașii legali pentru finalizarea lucrărilor, cum este o anvelopare, un acoperiș. „Un expert poate decide că, dacă lucrarea se făcea cu proiect și se respectau pașii legali nu s-ar fi ajuns aici, dar dacă s-au respectat toate regulile legale se poate invoca forța majoră. Pentru orice prejudiciu este clar că proprietarii vor plăti daunele materiale și vor repara prejudiciul“, a mai precizat Ion Pătrulescu.
În situația în care astfel de incidente au drept urmare uciderea sau vătămarea unei persoane antrenează răspunderea penală a proprietarilor. Într-o asemenea situație a fost Asociația de proprietari „Lumea copiilor“, când în urmă cu câțiva ani, din cauza zăpezii căzute de pe acoperișul unui bloc, a fost ucisă o persoană.

Atenție la țurțuri și la zăpadă

Având în vedere că în Craiova au fost destul de multe situații în care autovehiculele parcate în apropierea clădirilor au fost avariate sau distruse din cauza căderilor de zăpadă, gheață sau țurțuri, proprietarii trebuie să fie atenți și la acest aspect. Și în cazul producerii unor astfel de accidente, tot proprietarii sunt cei care vor suporta cheltuielile cu daunele provocate. Cei care se află în aceste situații pot obține în instanță despăgubiri de la proprietarul sau proprietarii clădirii, dar asta depinde de anumiți factori sau detalii pe care instanța le ia în considerare înainte de a se pronunța. Pentru neîndepărtarea zăpezii și a țurțurilor poate fi sancționat și președintele asociației de proprietari împreună cu locatarii. Totuși, acesta poate fi exceptat de la o astfel de măsură dacă demonstrează că a încercat să-și îndeplinească sarcinile care îi revin. Într-o astfel de situație s-a aflat Asociația de proprietari Bloc „Romarta“, al cărui președinte a fost amendat de Poliția Locală pentru că nu a îndepărtat zăpada și țurțurii de la blocurile din asociație. Numai că acesta a făcut în instanță dovada că a întreprins toate demersurile pentru îndepărtarea acestui pericol și a fost exonerat.
„Codul Civil prevede obligația proprietarilor de clădiri de a lua măsurile necesare prevenirii producerii unor prejudicii cauzate de acel bun imobil. Deci și răspunderea pentru prejudiciile sau daunele cauzate de căderea zăpezii sau a gheții de pe acoperiș cade teoretic în sarcina proprietarilor de imobile și poate atrage răspunderea civilă delictuală a acestora“, a spus Ion Pătrulescu. Totuși, lucrurile nu sunt atât de simple, iar obținerea unei hotărâri definitive a unei instanțe privind obligarea proprietarului clădirii la plata în solidar a costurilor de reparație a mașinii nu este doar o formalitate. La rândul lor, deținătorii de mașini trebuie să știe că dacă au parcat într-un loc unde este interzisă o astfel de manevră, acest fapt poate duce la exonerarea proprietarului de răspundere. La fel se poate întâmpla și în cazul acelor locuri de parcare amenajate „artizanal“, cum este cazul celor ce își lasă mașinile pe spațiul verde de lângă bloc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS