8.1 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiștii din Craiova, pândari la panourile electorale

Polițiștii din Craiova, pândari la panourile electorale

Sute de polițiști, transformați în pândari pentru afișele politicienilor
Sute de polițiști, transformați în pândari pentru afișele politicienilor

În campania electorală, aproape 50% din efectivele Poliției Locale Craiova au fost blocate zilnic pentru paza panourilor cu afișe electorale. Patrula a fost transformată în pândă, fiecare polițist a primit ordin să facă de gardă lângă panouri. Concediile ar fi fost sistate. În nopțile geroase, oamenii s-au încălzit în mașinile personale. Sub protecția anonimatului, polițiștii acuză: „Este un abuz în serviciu!“. Oamenii nu cred că politicienii, unii dintre ei urmăriți în justiție pentru fapte de corupție, merită un asemenea efort. 

Jumătate din angajații Poliției Locale Craiova au fost transformați în ultima lună în paznici pentru panourile electorale amplasate în oraș, arată calculele GdS. Conducerea instituției a interpretat în stil propriu legislația în vigoare, „patrula“ devenind „pază la loc fix“.
Concret, chestiunea panourilor electorale este reglementată de Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. Conform acesteia, primarul, cu sprijinul Poliției Locale, este obligat să asigure integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate în locuri autorizate (art. 79, alin 8). În completarea legii, a fost emisă o dispoziție de primar (nr. 2478/2016), prin care Poliția Locală trebuie să asigure „integritatea panourilor și a afișelor electorale“ (art. 3), amplasate în mai multe locații din oraș, conform unei Anexe. Prin dispoziția menționată, în Craiova au fost stabilite 15 zone de afișaj electoral, respectiv 48 de locații cu 172 de panouri. Polițiștii trebuia să conducă la secția de poliție pe cei care atentau la integritatea panourilor cu afișe electorale, amenzile fiind cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei. Iată mai jos care au fost calculele noastre. Organigrama Poliției Locale Craiova, aprobată prin HCL nr. 134/2016, include 322 de funcții, dintre care 296 de execuție. În 24 de ore, la o singură locație se rotesc trei polițiști, care efectuează ture de câte opt ore. Pentru toate cele 48 de locații este nevoie de 144 de polițiști locali, adică de 49% din efectivele Poliției Locale Craiova. Practic, jumătate din Poliția Locală a fost blocată zilnic pentru paza panourilor electorale, fiind deservită de doar 19 autoturisme.

Pază „24 de ore din 24“

Pornind de la aceste calcule, am solicitat Poliției Locale mai multe date. Spre exemplu, am întrebat câți polițiști asigură „integritatea panourilor și afișelor“, care este programul de supraveghere, câte locații are în primire fiecare echipaj, precum și dacă polițiștii implicați în această acțiune mai au și alte misiuni în timpul programului de lucru. Răspunsul a fost evaziv. Poliția susține că a trimis „un polițist local pentru fiecare amplasament“, „conform graficului normal de lucru“, „în condiții normale de lucru“. De asemenea, instituția spune că nu dispune de echipaje, ci acestea se formează „în funcție de evenimentele ce se desfășoară pe raza municipiului Craiova și situația operativă existentă“. La final, poliția nu uită să precizeze că dispoziția primarului „nu prevede mobilizarea polițiștilor locali, ci doar face referire la amplasamentele aflate în supraveghere, pentru asigurarea integrității acestora“, care se asigură „24 de ore din 24“. Nemulțumiți de răspunsuri, am cerut lămuriri suplimentare directorului Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu. „Patrularea se face în efective de cel puțin doi, dar asigurarea integrității panourilor e un punct fix. Pe românește, o pază. Cum să fie doi? Legea asta (208/2015) mă obligă să asigur integritatea. Integritatea nu se poate asigura prin patrulare. Nu avem posibilitatea să asigurăm mașini de serviciu pentru atâtea amplasamente“, susține Mateescu.

„Nu merită ăștia de pe afișe să-i păzim așa!“

Sub protecția anonimatului, mai mulți polițiști s-au plâns de condițiile în care a trebuit să execute această misiune.
„Suntem la pază omul și panoul. Noi suntem la ordine publică și ei ne pun să facem pază. Cu mașinile noastre personale. Sunt mașinile instituției în parcul auto, nu ni le dau, se plimbă șefii cu ele. Șefii vin noaptea în control, dar vin să se încălzeazcă, să ia spor de noapte. Înainte se făcea patrulă, acum se face pază. Ei au luat decizia să asigurăm integritatea panourilor, dar integritatea nu înseamnă pază. S-au sistat și concediile în luna asta. Tremură săracii polițiști… M-am îmbolnăvit. Sunt colegi de-ai mei la fel, și-au luat medicale că nu mai pot. Să stai la -7 sau -8 grade Celsius… Deja am zis că înnebunesc, că am să mor“, acuză unul dintre polițiști.
La alt post, alt polițist se află la datorie. S-a îmbrăcat cât a putut de gros și își freacă mâinile ca să nu înghețe. Chiar așa, l-am întrebat, unde pot să se mai încălzească puțin? „Acum am intrat în tură (ora 14.00) și ies diseară la ora 10.00. Panourile trebuie păzite nonstop. Hai domne’, să fim serioși! Un loc cald, un ceai, de unde așa ceva? Stai de pază, că nu ai ce face. Așa e ordinul. Și așa se spune că Poliția Locală nu face nimic! Că stăm degeaba! Uite că stăm. Dar pune pe altul să stea în picioare pe frigul ăsta, să vadă cum e. Ne mai aduc mașini, dar le mai luăm și pe ale noastre personale. Să ne deconteze benzina? Hai că asta-i bună! Cine să facă asta?“, se întreabă acesta. „Nu știu dacă e legal ce facem, dar asta e situația. În alți ani, în campanie electorală, se patrula și fiecare avea mai multe zone, dar anul acesta s-a dat o dispoziție de primar special pentru acest lucru. Nu au fost oameni de ajuns și s-au dat panouri în pază și la cei care erau pe Circulație. Dar de unul singur e greu să stai, mai ales noaptea când e și foarte frig. Este o tâmpenie asta, pentru că se putea patrula și nu se întâmpla nimic. Și dacă s-ar fi rupt un afiș, ce? Nu pui altul în loc și gata? Trebuie să stea cineva permanent de pază? Nu mi se pare normal“, mai spune polițistul.
În altă locație, un polițist stă rezemat de mașina personală și privește în gol la afișele pe care le are în pază. „Sunt la datorie. Nu știu dacă ar veni cineva să le rupă, dar ăsta e ordinul. Fiecare polițist are un post din ăsta. Mai stăm și prin mașină noaptea, când e foarte frig. Nu sunt mașini suficiente și le folosim și pe cele personale. De unde bani pentru benzină? Din buzunar. Un ceai cald, o cafea? Nu ai să vezi niciodată așa ceva! Ce ceai, poate ce ai prin buzunar să îți ia. Dar asta e, suportăm. Peste tot este pază permanentă, câte un om la fiecare loc cu panouri“, mai spune el.
Politicienii merită efortul de a le păzi nonstop afișele? Unii dintre candidații pentru un loc în parlament sunt penali, acuzați de fapte de corupție… „Nu cred că merită ăștia de sunt pe afișe să-i păzim așa, dar ce să facem?“, ne mai spune omul, cu amar.

„Este un abuz în serviciu!“

Mulți dintre polițiști cred că nu este în regulă ce s-a întâmplat în acest an. Că paza la un oebiectiv fix este un exces de zel, pentru a fi pe placul politicienilor. Unul dintre polițiști este foarte revoltat împotriva șefilor. „În nici un an nu s-a făcut așa ceva. Sută la sută vă spun că în legea Poliției Locale nu avem acest obiect de activitate. Este un abuz în serviciu acum, pentru că noi suntem câte unul de pază, iar în lege spune că trebuie să fie tot timpul minimum două persoane în post. Și atunci, ce cauți tu de unul singur aici? Întrebați de vreun bonus, de vreo primă ceva, că stăm aici și tremurăm? Da, cum să nu, vom lua și prime. Prima la dreapta sau prima la stânga, după cum ne alegem“, a spus el, ironic.
Directorul Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, susține că polițiștii folosesc mașinile personale pentru a veni la serviciu, este alegerea lor. Nimic despre faptul că în nopțile geroase țin motorul pornit pentru a se încălzi. „Cu mașinile personale se deplasează. Pot să stea în mașină sau în picioare, nu trebuie să stea cu panourile în brațe“, a spus el. La final, am avut și noi o nedumerire. Cum se achită poliția de sarcinile în slujba populației, dacă jumătate din efective sunt blocate zilnic cu paza panourilor? „Da, e și ăsta un calcul. Îndeplinim această sarcină (paza), dar nu neglijăm celelalte atribuții cerute de lege, că nu avem cum“, susține Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS