4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăldura craiovenilor, facturată după consum și suprafață

Căldura craiovenilor, facturată după consum și suprafață

Marin Văduva, președintele Asociației nr. 24 Brazda lui Novac
Marin Văduva, președintele Asociației nr. 24 Brazda lui Novac

Primele facturi la căldură din acest sezon pe care le au de plătit locuitorii Craiovei ce beneficiază de energie termică din sistemul centralizat de încălzire sunt diferite ca valoare, în funcție de consum, dar și după cum apartamentele sunt contorizate individual sau la paușal.
Dacă ar fi să judecăm după facturile emise de furnizorul de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL, și după consumul repartizat de firmele de repartitoare sau de asociațiile de proprietari, în medie tot craiovenii care au montate repartitoare de costuri plătesc mai puțin pentru căldură. Acest lucru nu înseamnă că au și beneficiat de căldură în propriile locuințe precum cei din apartamentele care au contorizare individuală și distribuție pe orizontală sau primesc căldură la paușal.
„Proprietarii unei garsoniere cu repartitoare plătesc căldură în luna octombrie 20 de lei, acesta fiind cel mai mic cost, și cel mai mare – 40 de lei. Pentru un apartament cu două camere, tot cu repartitoare, proprietarul achită pentru căldura din octombrie 35 de lei, iar cel mai mare cost este de 70 de lei. Cei de la un apartament cu trei camere plătesc 80 de lei, iar cel mai mare cost pentru căldură este de 140 de lei“, a spus Cătălin Popescu, reprezentant firmă repartitoare.
Pentru apartamentele cu distribuție pe orizontală, costurile sunt, de asemenea, diferite, după cum proprietarii au strâns sau nu robinetul, având posibilitatea să facă acest lucru de la ușa apartamentului. În Craiova sunt doar trei blocuri care beneficiază de distribuția căldurii pe orizontală și contorizare individuală pe casa scării, blocul 201 E din Craiovița Nouă, blocul M4 din Calea București și blocul 9 din cartierul Cornițoiu.
„Costurile minime sunt în jur de 200 de lei, iar cele maxime merg până la 280 de lei pentru un apartament cu trei camere. Pentru un apartament cu două camere, cu contorizare individuală, căldura din luna octombrie pornește de la 130 de lei și ajunge până la 220 de lei. Costurile la căldură pentru apartamentele cu contorizare individuală diferă după cum consumatorii au închis sau nu robinetul de la calorifer“, a precizat Dan Magla, administratorul SC Termo Craiova SRL.
Mai trebuie precizat că și craiovenii cu contorizare individuală trebuie să plătească energia termică pe părțile comune: subsol, casa scării, uscătorii, cum de altfel o fac și proprietarii care și-au montat centrale de apartament.
Paușalul, căldură și plată pe măsură

Nici facturile emise locatarilor care plătesc consumul la paușal nu au aceeași valoare, diferența fiind dată de suprafața echivalentă termic. De exemplu, în Asociația nr. 37 Craiovița Nouă, căldura la un apartament cu două camere și fără repartitoare este 80 de lei, iar la un apartament cu trei camere și tot fără repartitoare este 100 de lei pentru luna octombrie. Costurile diferă de la un bloc la altul, în funcție de consum.
În Brazda lui Novac, într-un bloc fără repartitoare, proprietarul unui apartament cu două camere a plătit pentru căldură între 100 și 150 de lei, iar cel al unui apartament cu trei camere a plătit 160 de lei. În timp ce la o garsonieră de 29 mp din blocul G1, dar cu repartitoare, s-a plătit 60 de lei pentru luna octombrie.
Tot în Brazda lui Novac, la Asociația nr. 24 Brazda lui Novac, un apartament de 77 mp are o factură la căldură de 209 lei. În schimb, un apartament cu aceeași suprafață plătește 200 de lei pentru căldură. Ambele apartamente sunt situate în blocul V4, scara 1. Tot în Asociația nr. 24 Brazda lui Novac, dar într-un alt bloc, U11, scara 2, costul căldurii într-un apartament de 75 mp ajunge la 351 de lei. În schimb, la un apartament de 65 mp pentru căldura din luna octombrie s-a achitat 218.00 lei. „Costurile sunt pe măsura consumului de energie termică. Ni s-a furnizat căldură în parametri normali, adică am avut căldură în apartamente“, a precizat Marin Văduva, președintele asociației de proprietari.

Costuri în 2015

În 2015, proprietarul unei garsoniere de 29 mp plătea la căldură o factură pornind de la un minim de 64 de lei și ajungea la un maxim de 108 lei. Proprietarii din blocul U11 plăteau pentru căldura și apa caldă din luna octombrie facturi în valoare de 98 de lei, pentru un apartament de 65 mp, în timp ce proprietarul unui apartament de 75 mp plătea 111 lei factura către furnizorul de căldură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS