Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au precizat, ieri, pentru GdS, că efectuază acte de urmărire penală față de 26 de persoane, reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Poştă Sud-Vest Craiova între anii 2009-2012, perioadă în care ar fi fost decontate nelegal mai multe bilete de odihnă și tratament.
Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, însă în decembrie 2014 cauza a fost declinată Serviciului Teritorial Craiova al DNA.
Într-un răspuns transmis ieri GdS, anchetatorii au precizat că „pe rolul Serviciului Teritorial Craiova se află înregistrat un dosar în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de 26 de persoane, la data faptelor reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Poştă Sud-Vest Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz de în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale, fapte presupus a fi săvârşire în perioada 2009-2012. Obiectul dosarului îl reprezintă întocmirea, aprobarea şi avizarea de documente justificative privind decontarea presupus nelegală de bilete de odihnă şi tratament“.
Procurorii DNA nu au comunicat însă numele celor 26 de persoane, dar nici prejudiciul adus Companiei Naționale Poșta Română SA prin comiterea infracțiunilor de mai sus. Potrivit unor surse judiciare, ancheta în acest dosar, în care au fost audiate peste 1.000 de persoane, se apropie de final.
Bilete de tratament pentru familiile angajaților
Scandalul biletelor de tratament care ar fi fost decontate nelegal la Direcţia Regională de Poştă Sud-Vest Craiova a izbucnit în cursul anului 2012, când conducerea Poștei Române a și anunțat că va extinde contolul pe aceeași perioadă, 2009-2012. „Serviciul de Control Managerial şi Control Financiar de Gestiune al Poştei Române a realizat un raport cu privire la operaţiunile ilegale cu bilete de odihnă şi tratament, decontate de companie, derulate de foşti directori şi lideri de sindicat ai fostei Direcţii Regionale Poştale (DRP) Craiova. În total, sunt implicate 14 persoane, lideri de sindicat şi foşti directori, iar prejudiciul se ridică la câteva sute de mii de lei pentru un interval de 90 de zile. Cercetările vor fi extinse pentru perioada 2009-2012 şi la nivelul tuturor fostelor direcţii regionale“, declarau, pentru Mediafax, surse din cadrul Poștei Române, în august 2012.
Potrivit contractului colectiv de muncă, salariaţii cu venituri scăzute din Poşta Română beneficiau atunci de decontarea parţială a costului biletelor de odihnă şi tratament, care putea atinge cel mult 110 lei/zi/persoană pentru maximum 12 zile de concediu. În urma anchetei au fost decoperite cereri false, unele fiind depuse chiar şi pentru familii formate din câte opt membri, pentru care s-au încasat sume de peste 10.000 de lei.
Prejudiciu de aproape 2 milioane de lei
Întrebați despre această situație, reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română SA au precizat că prejudiciul în acest dosar este de aproape două milioane de lei, din care au fost recuperați puțin peste 400.000 de lei. „Obiectul dosarului menţionat îl reprezintă întocmirea, aprobarea şi avizarea de documente justificative privind decontarea presupus nelegală de bilete de odihnă şi tratament. Aceste presupuse ilegalităţi au fost constatate în urma unor controale efectuate de către compartimentul intern de control al companiei, iar cercetările în acest caz au fost declanşate ca urmare a formulării unor plângeri penale de către Poşta Română. Prejudiciul total se ridică la 1.862.744 lei, din care s-a recuperat suma de 409.557 lei, în timpul controlului intern al CNPR. Pentru recuperarea sumei de 1.453.187 lei, Poşta Română s-a constituit parte civilă în acest dosar şi a formulat plângere penală pentru înşelăciune, neglijenţă în serviciu, fals şi uz de fals, împotriva salariaţiilor implicaţi în crearea acestui prejudiciu”, au precizat reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română SA.
Dosarul cu numărul opt la Poșta Română
Acesta este al optulea dosar penal întocmit de procurorii DNA pe numele unor angajați și persoane din conducerea Poștei Române. Săptamâna trecută, DNA a anunțat trimiterea în judecată a lui Dumitru Daniel Neagoe, fost director general al Companiei Naționale Poșta Română, care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. În acest dosar, Poșta Română s-a constituit parte civilă cu suma totală de 2,8 milioane de lei.
Anterior, începând cu anul 2009, DNA a trimis spre judecare alte șase dosare privind Poșta Română, iar până acum, în trei dintre ele instanțele au dat hotărâri definitive. Celelalte trei dosare se află încă pe rolul instanțelor de judecată.