Școala Gimnazială Izvoare a devenit cunoscută pentru faptul că toaletele sunt construite peste stradă de unitatea de învățământ, la o distanță de 200 de metri. În această perioadă rece, cei mici trec strada și își croiesc drum prin zăpadă pentru a ajunge la grupurile sanitare care se află într-o construcție fără încălzire, fără chiuvete și cu ușile defecte. Primarul comunei doljene spune că a alocat bani pentru construirea unor noi grupuri sanitare în curtea școlii, dar acestea vor fi gata la 1 mai sau chiar la 1 iunie 2017.
În fiecare pauză este un du-te-vino continuu în fața Școlii Gimnaziale Izvoare. Indiferent de vreme și de temperaturi, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani părăsesc școala, trec strada în fugă și apoi mai merg 200 de metri până la toalete. Prin zonă trec și mașini, așa că împreună cu cei mici este și câte un angajat al școlii pentru a-i monitoriza. Nu este un episod pasager, ci o situație care trenează de ani buni. Toaletele respective au fost construite peste stradă de școală, în 2005, cu bani de la Banca Mondială. Investiția a fost de aproximativ 160.000 de lei. În prezent, locația este o construcție care are câteva vase de toaletă, separate de uși care nu se mai închid, fără chiuvete și fără nici o sursă de încălzire. „Așa este de mulți ani. Elevii sunt supravegheați permanent de profesorii de serviciu. Sunt trei profesori care stau aici până trec strada. Nu am avut evenimente nefericite“, a spus Robert Cârstoiu, angajat al școlii. Primarul comunei, Ionel Voicu, susţine că investiția nu îi aparține. „Toaletele respective au fost făcute în urmă opt-nouă ani sau chiar mai mult. Nu eram primar. Eram consilier atunci. M-am opus pentru că nu mi s-a părut a fi un proiect normal, dar nu am reușit să fac mai mult“, a spus edilul.
Pentru perioada următoare s-au făcut însă planuri de realizare a unei noi construcții, de data aceasta în curtea școlii. „Situația este rezolvată în proporție de 50%. Am făcut proiectul cu o firmă din Craiova. Urmează să facem licitația. Vă garantez că până la 1 mai și cel mai târziu până la 1 iunie toaletele vor fi gata. Fondurile sunt alocate. Dacă va fi cazul, le vom suplimenta fondurile, am discutat acest lucru cu consilierii locali și nu vor fi probleme. Vom face tot ce putem ca să rezolvăm“, a spus Ionel Voicu, primarul comunei Izvoare. Documentația pentru noile grupuri sanitare a fost transmisă și către școală. Noile grupuri sanitare nu vor fi ca o extindere la clădirea școlii, ci construite în exterior. Se dau însă garanții că va fi mult mai bine. „Lucrurile au început să se miște. S-au alocat banii şi s-a făcut un studiu de fezabilitate. Avem documente date de primărie, certificat de urbanism, avem proiectul făcut. Grupurile sanitare nu vor fi construite ca extindere la clădirea școlii pentru că nu avem cum să facem acest lucru. Vor fi construite în curte. Va fi mult mai bine“, a precizat Marinela Vintilă, directoarea Școlii Gimnaziale Izvoare.
Centrala școlii nu face față
Toaletele nu sunt singura problemă de la Școala Gimnazială Izvoare. Unitatea de învățământ a fost dotată în 2015 și cu centrală termică, dar în zilele geroase nu a făcut față. Pe holuri era foarte frig, iar în clase, pentru a se face cursuri, s-a apelat din nou la sobele pe lemne. „Este relativ cald. Centrala are puține probleme, dar se dă drumul la sobe și elevii pot să stea și în pulovere dacă vor“, a spus un angajat al școlii. Managerul spune că orarul elevilor nu a fost afectat de faptul că nu face față centrala.
„Chiar dacă nu face față centrala pe care noi o avem, se face focul și în sobele de teracotă, iar temperatura este destul de plăcută și se pot desfășura cursurile normal. Copiii vin pentru că drumurile sunt deszăpezite. Lipsesc doar cei care au viroze“, a subliniat Marinela Vintilă.
Probleme sunt și la acoperișul unităţii de învăţământ, însă atât reprezentanții școlii, cât și primarul spun că acesta va fi reabilitat. „Pentru anul acesta școlar am făcut reparații la grădinițele din satele Domnul Tudor și Corlate, iar pentru anul școlar următor avem în vedere repararea acoperișului de la școală, care este foarte vechi”, a precizat primarul Ionel Voicu.
La Școala Gimnazială Izvoarele învață puțin peste 100 de elevi. Managerul spune că și aici, ca și în alte localități, populația școlară este în scădere. „Numărul de elevi oscilează de la an la an. Avem ani în care sunt 16-17 elevi în clasă, dar și ani în care clasele se constituie la limită. Avem și clase de simultan la învățământul primar“, a precizat directoarea Marinela Vintilă. La clasa a VIII-a sunt doar opt elevi. „Inițial au fost mai mulți copii, dar s-au mai transferat. Au plecat cu părinții fie în străinătate, fie în alte localități din Dolj. Sunt copii buni. Anul trecut am avut promovabilitate la examenele naționale de 75%”, a mai spus directoarea școlii. Cei mai mulți provin din familii cu venituri mici. La școală nu beneficiază însă de burse sociale, nu s-au dat niciodată, dar prin prezența la cursuri obțin alocație complementară. „Aproape toți au venit în aceste zile să le dăm adeverințe pentru alocație complementară. Este perioada în care se reînnoiesc dosarele”, a mai spus managerul.