6.7 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSatele răzleţe din Dolj, izolate din cauza viscolului

Satele răzleţe din Dolj, izolate din cauza viscolului

Drumul spre satul Foişor (Foto: cititor GdS)
Drumul spre satul Foişor (Foto: cititor GdS)

După câteva zile mai liniştite, iarna şi-a intrat din nou în drepturi, cu ninsori și viscol. În Dolj, drumurile judeţene sunt în mare parte deszăpezite. Probleme sunt însă în comunele cu sate răzleţe, unde, când viscoleşte, drumurile devin impracticabile, iar cătunele rămân izolate. Autorităţile recomandă tuturor celor care pleacă la drum să aibă maşinile echipate corespunzător.

Pe adresa redacţiei am primit o sesizare de la mai mulţi locuitori din satul Foişor ce aparţine comunei doljene Drănic. Oamenii se plâng că de la viscolul de săptămâna trecută au rămas izolaţi. Primarul spune că a deszăpezit doar o intrare în sat. „S-a reuşit deszăpezirea către satul Foişor pe o altă parte, legătura dintre acest sat şi Drumul Judeţean 561 B. Pe partea cealaltă, într-adevăr este foarte greu, este câmp. Am deszăpezit şi, în numai o oră, drumul a fost acoperit de zăpadă. Sunt aproximativ 400 de persoane în acest sat, cei mai mulţi vârstnici. Pe timpul iernii, mulţi sunt plecaţi la Craiova, la copii. În caz de urgenţă, însă, salvarea poate ajunge fără probleme la aceşti oameni“, a spus Marin Dănuţ Andrei, primarul comunei Drănic.

Cei 40 de vârstnici din Cernat au primit pâine şi alimente

La aproximativ 30 de kilometri de Craiova, în comuna doljeană Sopot, satele sunt răzlețe. 1.920 de oameni mai trăiesc în toate cele șapte sate și cei mai mulţi dintre ei sunt vârstnici. În satul Cernat mai sunt doar 40 de suflete. „De când s-a anunţat vreme rea, ne-a fost teamă de viscol, am mers astfel cu câţiva angajaţi în acest cătun şi le-am dus pâine oamenilor, mâncare, le-am tăiat lemnele. Am găsit bătrâni care nu ieşiseră din casă de câteva zile nici măcar să dea mâncare animalelor. Pe timp de iarnă este mai greu în acest sat, copiii ajung mai rar la aceşti oameni. Dacă va continua să ningă vom băga urgent lama deoarece satul e situat la şase kilometri de centrul comunei, se merge prin câmp, există riscul de înzăpezire“, a spus Ion Trăistaru, primarul comunei Sopot. De ieri-dimineaţă, de când a început iar să ningă, utilajele merg încontinuu şi în comuna Verbiţa. „Există o porţiune de drum de circa şase kilometri, în plin câmp, între localitatea noastră şi Pleniţa, care la viscol riscă să devină impracticabilă. Săptămâna trecută, acest drum a fost blocat pentru o zi şi o noapte. Dacă va continua să ningă şi vântul va bate vom închide circulaţia pentru deszăpezire, ca să ne asigurăm că nu rămân persoane în această porţiune de drum“, a declarat Marin Brăneci, primarul comunei.

38 de bătrâni, monitorizaţi

Şi în comuna Seaca de Pădure utilajele lucrează încontinuu. Cea mai dificilă porţiune de drum este cea dintre Seaca şi Veleni. „La intrarea în satul Veleni avem probleme mari iarna pentru că este pantă şi maşinile urcă greu. Accesul spre sat este îngreunat din cauza viscolului. Drumul trece prin câmp şi pe platoul de aproximativ 400 de metri zăpada este viscolită. Sunt 450 de persoane care locuiesc în Veleni, printre care şi copii care trebuie să ajungă la şcoală. Microbuzul şcolar îi aduce la şcoală şi îi duce înapoi acasă. Până în urmă cu câţiva ani, nu aveam utilaje, ne confruntam cu mari probleme pe timpul iernii. Am reuşit însă să achiziţionăm utilaje de iarnă pe fonduri europene cu care reuşim să deszăpezim foarte repede în caz de urgenţă“, a spus Osiac Săndică, primarul comunei Seaca de Pădure. Săptămâna trecută, din cauza viscolului zăpada a ajuns la peste un metru şi jumătate înălţime pe porţiuni de drum din comuna Carpen. Zona care pune cele mai mari probleme potrivit autorităţilor locale este cea spre satul Gebleşti. „Am avut nevoie de două zile pentru a elibera drumul de zăpada adusă de viscol. În acest moment utilajele merg încontinuu pentru a evita depunerea zăpezii. Există microbuz care aduce copiii la şcoală, iar în acest sat este un magazin pentru ca oamenii să aibă de unde să cumpere alimente în caz de nevoie“, a spus Vasilică Ştefan, primarul comunei. Pentru a veni în sprijinul bătrânilor, autorităţile locale din comuna Greceşti monitorizează în această perioadă 38 de persoane. „Am ales cazurile cele mai dificile, pe cei bolnavi şi singuri la care zilnic merge cineva pentru a le duce pâine şi apă şi pentru a verifica dacă au căldură, dacă au nevoie de medicamente“, a spus Marcel Corîci, primarul localităţii.
Poliţia le recomandă conducătorilor auto să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS