0.6 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljȘi cu culturile calamitate, și cu banii luați de Fisc

Și cu culturile calamitate, și cu banii luați de Fisc

La câteva luni după ce un doljean a depus la Fisc proces-verbal de calamitate a culturii, Fiscul l-a informat că are de plată impozitul întreg
La câteva luni după ce un doljean a depus la Fisc proces-verbal de calamitate a culturii, Fiscul l-a informat că are de plată impozitul întreg

Deși a depus din august actele care arată că i-au fost distruse culturile agricole în proporție de 90%, un doljean a fost somat de Fisc în octombrie să achite impozitul pe venitul din agricultură. Bărbatul a plătit banii. După ce a depus a doua cerere la AJFP Dolj și și-a cerut banii înapoi, conform legii, Fiscul i-a răspuns că nu îi datorează niciun leu. Abia după ce GdS s-a interesat de caz și a întrebat de ce nu i se restituie omului banii pe care acesta nu îi datora, AJFP Dolj i-a transmis contribuabilului, prin intermediul ziarului, că îi va da banii înapoi. Dar nu oricum. Bărbatul este invitat să mai depună încă o cerere de restituire a impozitului. A treia. Cum s-a ajuns la o astfel de situație?

Un doljean și-a făcut datoria să declare la Fisc, în primăvara lui 2016, suprafețele pe care le cultivă în zona comunei Amărăștii de Jos și pentru care datorează impozit pe venit. Pe data de 30.06.2016, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj i-a emis lui Nicușor Dinu Decizia de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit, Fiscul stabilind că persoana fizică în cauză datorează 221 de lei impozit și 72 de lei drept contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS), ceea ce înseamnă, în total, 293 de lei, bani pe care îi putea achita până la finele anului 2016, conform legii.
Între timp, intemperiile au făcut ravagii, iar culturile lui Nicușor Dinu au fost distruse aproape în totalitate. Pe 5 august 2016, Nicușor Dinu a depus la AJFP Dolj procesul-verbal de calamitate a culturilor agricole și a cerut recalcularea de către Fisc a impozitului datorat. Legislația în vigoare obligă Fiscul ca în astfel de situații impozitul datorat de agricultori să fie diminuat corespunzător cu procentul de calamitate.
Dar, surpriză! Pe 27 octombrie, Fiscul i-a trimis contribuabilului somație de plată și titlu executoriu pe jumătate din suma totală datorată, pentru că acesta depășise primul termen legal de plată a impozitului pe veniturile din agricultură, care fusese 25 octombrie. AJFP Dolj îl informa pe om că are de plată 147 de lei impozit (jumătate din cel datorat pe tot anul). De teama blocării conturilor și a altor repercusiuni din partea ANAF, bărbatul a mers să plătească pe 8.11.2016, achitând cei 147 de lei pentru care fusese somat, deși cultura lui fusese calamitată de grindină în proporție de 90%.

„ANAF a inventat impozitul pe pagubele din agricultură“

Pe 28.11.2016, bărbatul a mai depus încă o cerere de restituire a impozitului. Dar culmea, Finanțele județene i-au răspuns doljeanului, pe 16 decembrie, prin adresa nr. 248.858 emisă în 7.11.2016, că nu îi restituie banii plătiți și că el nu figurează în evidențe cu nicio sumă de restituit. Paradoxal, în loc să îi restituie cei 147 de lei pe care omul nu-i datora din moment ce cultura lui nu a produs niciun venit, Fiscul doljean i-a mai emis o decizie de impunere pe 22 decembrie. Vădit dezamăgit, bărbatul s-a adresat GdS: „ANAF a inventat impozitul pe pagubele din agricultură. Cum să plătesc impozit pe venit, dacă eu am avut o pagubă și toată cultura a fost calamitată de grindină? Nu înțeleg de ce nu îmi dau banii înapoi, din moment ce am dus toate actele cerute de lege, inclusiv procesul-verbal de calamitate, pe care l-am depus la ei cu luni în urmă“, a spus Dinu.

Abia după ce omul a insistat cu cererile de restituire i s-a comunicat că nu mai are nimic de plată la stat. Dar banii plătiți și-i va recupera abia după ce va mai depune încă o cerere.
Abia după ce omul a insistat cu cererile de restituire i s-a comunicat că nu mai are nimic de plată la stat. Dar banii plătiți și-i va recupera abia după ce va mai depune încă o cerere.

Fiscul a procesat o hârtie… în cinci luni

Doljeanul a plătit cei 147 de lei în câteva minute și încearcă de aproape două luni să își recupereze suma respectivă, pe care nu a datorat-o. Răspunsul alambicat al Fiscului arată că procesul-verbal de calamitate depus de Dinu pe 5 august a fost prelucrat de AJFP Dolj abia pe 22 decembrie, și așa explică funcționarii ANAF faptul că pe 7 decembrie contribuabilului i se transmitea că nu are niciun ban de încasat de la Fisc. „Cererea de restituire înregistrată la AJFP Dolj, pe care o amintiți în solicitarea dumneavoastră, a fost soluționată nefavorabil la data de 07.12.2016 întrucât decizia prin care urma să fie diminuată obligația de plată privind veniturile agricole, în baza procesului-verbal de calamitate depus de contribuabil, nu era emisă la acea dată. Procesul-verbal de calamitate a fost operat ulterior datei de mai sus.
Întrucât procesul-verbal de calamitate a fost operat la 14.12.2016 și a fost emisă și aprobată decizia de diminuare a obligațiilor de plată, care a fost comunicată contribuabilului la data de 22.12.2016, suma achitată în plus poate fi restituită, în urma îndeplinirii tuturor formalităților legale“, a răspuns AJFP Dolj, la întrebările adresate de GdS în legătură cu acest caz, Fiscul făcând precizarea că restituirea sumelor se putea face „doar după aprobarea Deciziilor de anulare/diminuare a obligațiilor de plată“. Totuși, cum se face că funcționarii Finanțelor doljene au înregistrat în ROL-ul contribuabilului o hârtie la aproape cinci luni de când a fost depusă de acesta?! Întrebați de ce au „procesat“ un proces-verbal de calamitate la un interval așa de mare față de data la care l-au primit însoțit de cererile de restituire a banilor plătiți nejustificat de respectivul contribuabil, reprezentanții AJFP Dolj au motivat că există un volum foarte mare de muncă legat de acest impozit pe venitul din agricultură și că la AJFP se țin evidențele pentru aproximativ 153.000 de persoane fizice, fapt ce face ca actele să fie prelucrate mai greu.

Contribuabilul, pus pe drumuri pentru o nouă cerere

Așadar, doljeanul a depus deja două cereri de restituire a sumelor încasate nejustificat, iar Fiscul i-a răspuns deja că nu îi datorează niciun ban, după care a recunoscut, prin răspunsul transmis către GdS, că îi datorează omului sumele încasate necuvenit. GdS a întrebat Fiscul doljean cum îi va restitui craioveanului suma de 147 de lei încasată de stat nejustificat, din moment ce agricultorul nu datora impozit pe venit, pentru că a avut calamitate. „În conformitate cu prevederile art. 168, alin. 1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, „se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată“. În cazul nostru, contribuabilul trebuie să depună o nouă cerere de restituire“, informează AJFP Dolj, printr-un răspuns transmis GdS și semnat de șefa Administrației, Bogdana Oprescu. Ar fi a treia cerere pe care omul trebuie să o depună la AJFP ca să își recupereze o banală sumă de 147 lei.
Potrivit AJFP Dolj, până la finele lunii decembrie depuseseră cereri de restituire a impozitelor plătite nejustificat 45 de agricultori care au avut culturile calamitate și care apucaseră să plătească deja impozitele înainte să se formalizeze actele care atestă distrugerea respectivelor culturi. Cum statul încasează impozit pe venit și nu pe paguba din agricultură, toți cei 45 și-au primit banii înapoi de la Fisc, conform datelor transmise de AJFP Dolj. Procedura de modificare a obligațiilor fiscale pentru agricultorii care au de achitat impozit pe venit este stabilită prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2204/2015 privind aprobarea reducerii normei de venit, în cazul activităților agricole.

Ce pot face agricultorii

Agricultorii – persoane fizice – care datorează impozit pe venitul din agricultură care au avut culturi calamitate trebuie să depună din timp la Fisc acele procese-verbale de calamitate încheiate de comisia de specialitate, adică înainte de cele două termene de plată ale impozitului, respectiv 25 octombrie și 25 decembrie. Apoi, ei nu pot decât să aștepte ca funcționarii Fiscului să le ia în considerare documentele depuse. ANAF trebuie să prelucreze datele și să înregistreze în timp util modificările apărute în ROL-ul fiecărui contribuabil care a avut calamitate. Dacă procentul de calamitate a culturii este foarte mare, atunci agricultorii nu mai datorează niciun ban statului, pentru că nu au realizat producție, respectiv nu au niciun venit de pe urma pământului deținut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS