Dezvăluirile GdS despre tranzacțiile imobiliare cu iz penal ale italianului Vincenzo Ioele au aprins spiritele în interiorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj după ce jurnaliștii au arătat că reprezentanți de frunte ai Oficiului au fost implicați în acest caz ajuns pe masa procurorilor. A doua zi după publicarea în GdS a anchetei, unul dintre registratori, Florin Bălănescu, cunoscut pentru că a demascat mai multe nereguli din OCPI, a scris cu roșu pe condica de prezență a instituției „Corupția Ucide“. De aici a început balamucul.
OCPI Dolj a fost săptămâna trecută un butoi cu pulbere după dezvălurile din GdS legate de megaafacerea de aproape patru milioane de euro pusă la cale de afaceristul italian Ioele prin care au fost păgubiți un om de afaceri craiovean și 11 cumpărători de apartamente într-un bloc din Centrul Vechi. Lucrurile s-au precipitat și mai mult după ce joi, la prima oră, registratorul de la Cartea Funciară din cadrul OCPI Dolj, Florin Bălănescu, a luat condica de prezență de la secretariat, s-a dus la el în birou, și a scris cu roșu, cu litere mari pe fila din ziua de 26 ianuarie „Corupția Ucide“. Și a mai scris ceva, nu întâmplător: numerele unei încheieri a OCPI și al unui contract de vânzare-cumpărare, ambele amintite în articolul GdS. Prin încheierea semnată de directorul OCPI Dolj, Costinela Chimoiu, Ioele a reușit să-i păcălească pe cei 11 craioveni, iar contractul de vânzare scoate la iveală faptul că, în aceeași zi în care semna încheierea, Chimoiu îi vindea lui Ioele un teren pentru care primea, cel puțin pe hârtie, 10.500 de euro.
Militaru: Mi-a băgat mâna în gât,/ Bălănescu: Nici nu l-am atins
Șeful lui Bălănescu, registratorul-șef al OCPI Dolj, Cristian Militaru, și el implicat în dosarul Ioele, a prins de veste că dispăruse condica și s-a dus glonț în biroul acestuia. Ce s-a întâmplat acolo? Aici sunt două versiuni care au un punct comun: chemarea și sosirea polițiștilor. Militaru a susținut că i-a cerut lui Bălănescu să-i dea condica, acesta a refuzat, apoi s-a ridicat la el, l-a înjurat, i-a băgat mâna în gât și l-a împins în zid. „A vrut să mă bată, mi-a băgat mâna în gât, ați văzut că domnul Bălănescu este un tip impunător. Eu i-am spus să mă lase în pace, apoi am chemat poliția. I-am făcut plângere pentru ultraj“, a spus Militaru, care i-a criticat voalat pe jurnaliști pentru ancheta despre Ioele pe motiv că nu au surse de încredere, deși dosarul este acum sub lupa procurorilor DIICOT și DNA. De partea cealaltă, Bălănescu a declarat că Militaru nu spune adevărul. „Am luat condica pentru că am dorit să trag un semnal de alarmă în privința a ceea ce se întâmplă în OCPI Dolj. Am scris un adevăr: «Corupția Ucide!». Nici nu m-am atins de domnul Militaru. L-am rugat doar să mă lase în pace și să iasă din birou. Când m-am ridicat în picioare a început să țipe să nu dau în el. Apoi a ieșit“, a spus Bălănescu. Sosiți la fața locului, polițiștii au asistat amuzați la bâlciul din OCPI. A doua zi, Cristian Militaru a intrat în concediu medical. Nu pentru că i-ar fi lăsat Bălănescu urme pe gât, ci pentru că l-ar fi împins în zid, iar lovitura i-a declanșat o colică renală. „Nu am scos certificat medico-legal pentru că nu am pentru ce. Dar, atunci când mi-a pus mâna în gât și m-a împins, m-am lovit la rinichi de un fișet metalic. Eu având probleme cu rinichii, probabil, o piatră de la rinichi s-a mișcat“, a spus el. Plângerea sa pentru ultraj a ajuns inițial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, acolo unde lucrează soția sa. De aici, prin declinare de competență, a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. GdS a solicitat un punct de vedere, dar răspunsul procurorului a fost că datele nu sunt de interes public. Întrebată despre incident, directoarea OCPI Dolj, Costinela Chimoiu, a explicat că nu poate face declaraţii şi a solicitat presei o cerere pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Când va veni răspunsul, îl vom publica.
Bălănescu, dat afară la sesizarea lui Ioele
Între Florin Bălănescu și mai mulți reprezentanți de frunte ai OCPI Dolj există un război de lungă durată, după ce primul a scos la iveală o serie de probleme care au ajuns pe masa procurorilor. Bălănescu a fost dat afară din instituție de două ori, dar ultima dată desfacerea contractului de muncă a fost aprobată de actualul director, Costinela Chimoiu. Bălănescu a câștigat de fiecare dată în instanță și s-a întors la muncă. Pentru a-l da afară, conducerea OCPI Dolj a convocat comisia de disciplină care a fost sesizată tocmai de o firmă deținută de Vincenzo Ioele, Waldfruct. Firma era supărată pe Bălănescu pentru că notase un litigiu în cartea funciară a unui imobil deținut de Waldfruct și îi încurcase afacerile lui Ioele. OCPI s-a sesizat imediat, a convocat Comisia de Disciplină și l-a pus în fruntea ei exact pe Cristian Militaru. Decizia a fost ca și pronunțată: desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Așa cum a constatat și instanța, Bălănescu a fost dat afară ilegal, dovadă că s-a întors din nou la serviciu.
Prejudiciu de un milion de euro, în atenția DNA
Printre dezvăluirile făcute de registratorul Florin Bălănescu se numără un posibil prejudiciu de circa un milion de euro în bugetul OCPI Dolj prin neîncasarea tarifelor de intabulare succesivă a mai multor terenuri ale lui Adrian Mititelu de la Balta Craiovița. DNA a început urmărirea penală in rem în acest dosar. Alt caz care a făcut vâlvă este respingerea intabulării în carte funciară a contractului de concesiune a terenului pentru construirea cartierului chinezesc din Craiova cu o suprafață diminuată de trei ori față de forma inițială a contractului. Conform contractului semnat cu Primăria Craiova, firma Shandong Ningjian era obligată să plătească redevență pe o suprafață de 6,7 hectare situate pe strada Caracal. Suprafața a fost redusă la 1,9 hectare, modificare care trebuia intabulată. Bălănescu s-a opus, iar situația a rămas în coadă de pește.