Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, vineri, că Tribunalul Dolj poate începe judecarea dosarului de corupție în care au fost deferiți justiției șase inculpați, printre care se numără Gigel Roșianu, Bogdan Hristea și Lucian Împușcătoiu, dar și doi timișoreni. Cei șase inculpați sunt acuzați că, în decembrie 2008, în schimbul sumei de 60.000 de euro, au cumpărat eliberarea din arest a lui Adrian Cocoană, un timișorean judecat pe atunci la Craiova într-un dosar de ucidere din culpă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova dispuneau, în martie 2016, trimiterea în judecată a inculpaților Gigel Roșianu, Bogdan Hristea și Marian Sandu, acuzați de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Alți doi inculpați din acest dosar, Roland Împușcătoiu și Ciprian Huc, au fost acuzați de complicitate la trafic de influență, iar Iasmina Popovici de cumpărare de influență.
Ancheta procurorilor anticorupție a arătat că Iasmina Popovici, prietena lui Adrian Cocoană, un timișorean judecat la Craiova pentru ucidere din culpă, a plătit suma de 60.000 de euro pentru a cumpăra eliberarea acestuia din arest.
„În cursul lunii decembrie 2008, inculpatul Roșianu Gigel a pretins de la Popovici Iasmina, direct și prin intermediul inculpaților Hristea Bogdan, zis Bogdă, Sandu Marian, zis Fibră, cât și prin intermediul inculpatului Huc Alin Ciprian, dar și prin intermediul altor persoane rămase neidentificate, suma de 50.000 de euro, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Craiova şi a celor din cadrul Tribunalului Dolj şi contra sumei de 35.000 de euro din totalul solicitat, să-i determine pe aceştia ca, la următorul termen, să dispună punerea în libertate a lui (…). La rândul lor, inculpații Hristea Bogdan și Sandu Marian au adăugat la suma de 50.000 de euro valoarea de 10.000 de euro, pe care au pretins-o de la aceeași cumpărătoare de influență pentru ei, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Huc Alin Ciprian, pentru că prin influența pe care o aveau asupra lui Roșianu Gigel și, implicit, asupra magistraților din Craiova, îi puteau determina pe aceștia să dispună punerea în libertate a lui (…), ceea ce s-a şi întâmplat prin decizia penală nr. (…)13.12.2008 pronunţată în dosarul nr. (…)/2008 de Tribunalul Dolj, ce a admis recursul inculpatului şi a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi localitatea“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor șase inculpați.
În schimb, Roland Împușcătoiu a fost acuzat că „l-a ajutat moral pe Roșianu Gigel la săvârşirea faptei“, după cum au mai reținut anchetatorii.
Poate începe judecarea inculpaților
Președintele completului de judecată care l-a eliberat din arest pe Cocoană a fost judecătorul Bogdan Diaconescu, condamnat definitiv în două dosare penale privind comiterea unor infracțiuni de corupție. Pe 30 ianuarie 2014, Diaconescu a fost condamnat definitiv la patru ani și șase luni de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat că a primit mită 15.000 de euro de la trei inculpați. Ulterior, în aprilie 2016, același Bogdan Diaconescu a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat că a primit 15.000 de euro de la Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu, dar și alimente, băuturi, haine, plus finanțarea unor servicii hoteliere în valoare totală de 45.000 de euro și 4.000 de lei. În schimbul banilor, judecătorul Diaconescu urma să-i scape de măsurile preventive luate față de Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu, judecați pe atunci într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. Cât despre Adrian Cocoană, acesta a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare în noiembrie 2011, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova.
După trimiterea în judecată a celor șase inculpați, dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, iar în noiembrie, anul trecut, Tribunalul Dolj a dispus începerea judecății. Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat vineri, printr-o hotărâre definitivă. Astfel, instanța a respins ca nefondate contestațiile inculpaților, așa că Tribunalul Dolj poate începe judecarea acestui dosar de corupție.