3.9 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, pe primul loc în Oltenia la cererile pentru împădurire

Doljul, pe primul loc în Oltenia la cererile pentru împădurire

 

Specialiştii Direcţiei Silvice Dolj spun că judeţul nostru este deficitar la capitolul suprafeţe împădurite
Specialiştii Direcţiei Silvice Dolj spun că judeţul nostru este deficitar la capitolul suprafeţe împădurite

Judeţul Dolj se afla, la sfârşitul săptămânii trecute, pe primul loc în Oltenia la cererile de ajutor financiar pentru împădurire. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit şapte solicitări pe Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“, din cadrul PNDR 2014 – 2020. Pe poziţia a doua se află judeţul Gorj, unde s-au primit două astfel de cereri, urmat de Olt, unde exista o singură solicitare în acest sens. În Mehedinţi şi Vâlcea, nimeni nu solicitase bani pentru împădurire. O mai pot face însă până pe 31 martie, când se va închide sesiunea de depunere a cererilor de sprijin.

Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor“, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite“ din cadrul PNDR 2014 – 2020, a fost lansată în toamna anului trecut, iar sesiunea de depunere a cererilor de sprijin ar fi trebuit să se încheie în luna ianuarie a acestui an. Având în vedere numărul mic de solicitări, măsura a fost prelungită până în ultima zi a lunii martie, la ora 16.00. Potrivit APIA, prin această schemă se acordă un sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi formelor asociative ale acestora pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite. În categoria deţinătorilor publici de teren sunt incluse unităţile administrativ-teritoriale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi alte persoane juridice de drept public, precum şi formele asociative ale acestora. Deţinătorii privaţi de teren includ persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat, precum şi formele asociative ale acestora. Sprijinul acordat prin schema de ajutor de stat este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole, sub forma a două prime. E vorba de prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere, care acoperă şi costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire (denumită Prima 1), şi prima anuală, pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi (denumită Prima 2). Beneficiarii publici sunt eligibili doar pentru Prima 1.

Doljul, sărac în pădure

Chiar dacă măsura a fost prelungită, în Oltenia nu erau mai mult de zece cereri pentru împădurire, la sfârşitul săptămânii trecute. Doljul este fruntaş la acest capitol, cu şapte solicitări. Reprezentanţii APIA Dolj estimează că numărul acestora se va dubla până la sfârşitul sesiunii de depunere, având în vedere faptul că foarte mulţi oameni vin să se intereseze cum pot accesa bani pentru a-şi împăduri suprafeţele pe care le deţin. Şi reprezentanţii Direcţiei Silvice speră că va creşte numărul celor care vor solicita bani pe această submăsură, cu atât mai mult cu cât Doljul este deficitar la acest capitol. „Din informaţiile mele, la nivel naţional, valoarea cumulată a proiectelor depuse este de aproximativ cinci milioane de euro, deşi suma alocată în total pentru prima sesiune este de 50 de milioane de euro şi cred că acesta este unul dintre motivele pentru care măsura s-a prelungit. Sperăm să se mai depună dosare pentru că în toată ţara sunt necesare astfel de lucrări, cu atât mai mult în judeţul Dolj, care este relativ sărac în pădure, cu un procent sub media naţională, care este undeva la 27 la sută. În plus, în sudul Dunării terenurile sunt degradate şi este mare nevoie de păduri“, a spus Marin Bălă, inginer la Compartimentul Pază din cadrul Direcţiei Silvice Dolj.
Pe locul 2 în clasamentul cererilor pe Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite“ se află judeţul Gorj, cu două astfel de solicitări, urmat de Olt, cu o singură cerere. În Mehedinţi, nimeni nu a solicitat până în prezent bani pentru împădurire. „Sunt foarte mulţi cei care se interesează, dar încă nu am primit nici o solicitare. Totuşi, având în vedere faptul că vin mulţi oameni să întrebe, cred că până pe 31 martie se vor depune câteva dosare“, a spus Florina Bîrlibescu, directoare APIA Mehedinţi. La fel stau lucrurile şi în Vâlcea, unde nimeni nu a solicitat până în prezent bani pentru împădurire, potrivit reprezentanţilor APIA.

Succesiunea procedurilor

Cei care solicită acest sprijin trebuie să facă dovada că deţin un teren agricol sau neagricol eligibil pentru împădurire. Totodată, trebuie să-şi fi declarat aceste parcele în două campanii anterioare la APIA. „Solicitanţii, care pot fi persoane fizice sau juridice, de drept privat, dar şi public, se adresează instituţiei noastre, după ce îşi delimitează acele parcele în IPA on-line şi noi intrăm şi vedem dacă îndeplinesc condiţiile. În primul rând, trebuie să fie proprietarii acelei suprafeţe şi să aibă terenul la dispoziţie pe toată perioada contractului de finanţare. În al doilea rând, suprafaţa terenului propus pentru împădurire, în cazul realizării de perdele forestiere de protecţie, trebuie să fie de cel puţin 0,5 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită – de cel puţin 0,1 ha. Totodată, suprafaţa terenului propus pentru împădurire, în cazul realizării de trupuri de pădure, trebuie să fie de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită – de cel puţin 0,5 ha. De asemenea, suprafaţa trebuie să fie declarată la APIA pe două campanii anterioare integrale, dar nu neapărat succesive. (…) Dacă îndeplinesc aceste condiţii, noi emitem o notă de constatare că solicitarea fermierului e eligibilă, apoi acesta se adresează unei persoane fizice sau juridice autorizate de autoritatea centrală în domeniu – lista acestora se găseşte pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în vederea întocmirii proiectului tehnic, după care ia avizul Gărzii de Mediu. După ce are acest aviz, poate depune cererea de solicitare la APIA. Noi acum suntem în etapa de verificare“, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
Potrivit APIA, valoarea maximă a sprijinului pentru un proiect tehnic de împădurire, care înglobează toate costurile aferente Primelor 1 şi 2 plătite pe toată durata de aplicare a contractului de finanţare de 12 ani, este de 7.000.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS