Un craiovean în vârstă de 62 de ani a fost la un pas de a fi omorât de doi câini, un maidanez şi un Rottweiler. Incidentul a avut loc luni dimineaţă, în cartierul Veteranilor, în spatele blocurilor ANL, într-o zonă cu case. „Luni, în jurul orei 9.30, s-a întâmplat totul. Având în vedere că în weekend a plouat şi locuim pe o stradă de pământ, fără pic de piatră, care la orice ploaie devine impracticabilă, m-am hotărât să nu mai iau maşina şi să merg pe jos până la staţia de autobuz de lângă Parc. Locuiesc pe strada Aviatorilor, o zonă cu case răzleţe, nu foarte populată. Când am trecut de strada Infanteriei pe strada Vânătorii de Munte ca să ajung în Potelu, am fost atacat de doi câini: un Rottweiler şi un maidanez. I-am mai văzut şi cu alte ocazii, însă mergeam cu maşina şi nu am fost în pericol. Vecinul meu are o fetiţă şi mi-a spus în nenumărate rânduri că la două-trei zile sună la ecarisaj să vină să ridice câinii din zonă, de teamă“, a povestit Dorin Marin Miulescu, bărbatul muşcat de câini. Acesta se află internat în prezent la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială, iar ieri a suferit o serie de intervenţii chirurgicale pentru închiderea plăgilor. „Am trăit momente de groază, la un moment dat am simţit că sunt la capătul puterilor. M-au muşcat de faţă, de mâini, de picioare, am fost practic sfâşiat. Norocul meu a fost că în acel moment prin zonă a trecut o maşină de la Dedeman, în care se aflau doi tineri. Ei m-au salvat, au chemat ambulanța, datorită lor sunt în viaţă“, a adăugat bărbatul. Având în vedere că starea bărbatului este gravă, acesta nu a putut merge la poliţie. A mers însă soţia lui, care a depus plângere. „Soţul meu are 1,90 înălţime, este o persoană solidă. Cu toate acestea, a fost la un pas de moarte din cauza acestor câini agresivi. Dacă era un copil în locul lui, acum ar fi fost mort. Am mers la poliţie şi am depus plângere pentru că acel câine de rasă Rottweiler bănuim că aparţine unei familii ce locuieşte în blocurile ANL, pentru că l-am văzut de multe ori în această zonă“, a spus Cristina Miulescu, soţia bărbatului muşcat de câini.
Câinele nu are microcip
Câinele Rottweiler a fost ridicat marţi din cartierul Veteranilor de angajații Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân și transportat la Adăpostul canin Breasta. „Intervenția s-a făcut în baza unei solicitări venite la dispeceratul societății noastre în care se specifica faptul că este vorba despre un câine agresiv. În momentul de față, câinele se află în adăpost, a fost verificat și s-a constatat că nu are microcip“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt la SC Salubritate Craiova SRL. Practic, acesta este un câine fără stăpân aflat pe domeniul public. „Societatea noastră a oferit sprijin organelor de cercetare care fac verificări în acest caz. Precizăm faptul că, anterior acestui incident, nu am primit sesizări din partea victimei, la Telefonul Cetățeanului sau la dispeceratul societății noastre. Lucrătorii noștri au intervenit însă la plângeri venite din partea unor locuitori din această zonă și, de la începutul anului, din zona ANL-Veterani au fost capturați de pe domeniul public 16 câini fără stăpân“, a completat Cristina Ghenea.
În urmă cu un an, alt Rottweiler a fost ridicat de pe stradă
Acesta nu este singurul câine periculos găsit pe străzile Craiovei. Reprezentanţii SC Salubritate au menţionat pentru GdS că în urmă cu un an s-au confruntat cu un caz asemănător. „Un câine rasa Rottweiler, agresiv, a fost capturat de lucrătorii noștri de pe strada Fulger din Craiova, după ce a atacat animalele unui proprietar din zonă. Nici în acel caz animalul nu fusese microcipat, așa cum prevede legea. La câteva zile de la preluarea câinelui în Adăpostul canin Breasta, o doamnă l-a revendicat, deși nu a prezentat un document valabil de identificare pentru câine, așa cum prevede legislația în vigoare. Am refuzat să îi predăm animalul, având în vedere că procedura de revendicare nu putea fi respectată în lipsa unei dovezi de proprietate asupra patrupedului, dar și pentru că acesta este încadrat în categoria câinilor periculoși“, a mai spus purtătorul de cuvânt. Stăpâna câinelui a acționat însă în judecată instituția și a obținut în instanță o ordonanță președințială prin care i s-a returnat câinele după doar câteva zile de la capturare.
„În prezent se fac verificări pentru identificarea stăpânului“
Întrebați despre această situație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că, în cursul zilei de marți, 21 februarie, soția bărbatului mușcat de câini a depus o plângere la Secția 2 Poliție. „În urma plângerii depuse, polițiștii de la Secția 2 au luat legătura cu Serviciul de Ecarisaj, iar în aceeași zi câinele a fost ridicat și dus la Adăpostul Canin Breasta. Se pare că este vorba de un metis de Rottweiler, care nu este crotaliat. În prezent se fac verificări pentru identificarea stăpânului câinelui, iar după ce persoana vătămată va prezenta certificatul medico-legal se va face și încadrarea juridică a faptei“, au explicat reprezentanții IPJ Dolj.
Ce spune legea de câinii periculoşi şi cei fără stăpân
Potrivit OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, rasa Rottweiler (și metișii acesteia) este încadrată la categoria câinilor periculoși. Aceeași ordonanță definește câinii agresivi ca fiind cei care, fără sa fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. Neluarea de către proprietarul câinelui a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă. Dacă în urma atacului a fost vătămată o persoană, maximul special al pedepselor se majorează cu doi ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
În ceea ce privește câinii fără stăpân, OUG 55/2002 spune că aceștia aparțin autorităților locale, care răspund și pentru eventualele prejudicii cauzate de aceștia: „Consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân și ai câinilor care circulă liberi, fără însoțitor, în locuri publice, care nu au fost revendicați ori adoptați în condițiile prevederilor legale, și au obligația de a captura și escorta acești câini. Dispozițiile din Codul Civil privind răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale se aplică în mod corespunzător“.