Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l rețină pe șeful de post din comuna Daneți, precum și pe un alt polițist din localitate și pe un tehnician silvic, cei trei fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită și favorizarea făptuitorului. Anchetatorii au stabilit că cei trei inculpați au cerut de la un bărbat o mită de 10.000 de lei pentru a-l scăpa de un dosar penal pentru furt de lemne.
Procurorii doljeni au anunțat, marți, reținerea a doi polițiști din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Daneți, dar și a unui tehnician silvic, cercetați pentru luare de mită și favorizarea făptuiorului, respectiv complicitate la luare de mită. Este vorba de agentul Constantin Dincă, șeful Postului de Poliție Daneți, de agentul Viorel Minuță din cadrul Secției de Poliție Daneți, dar și de tehnicianul silvic Iulian Cîrjaliu.
Anchetatorii au reținut că, în cursul lunii ianuarie, agenții Minuță și Dincă au depistat un bărbat care transporta lemne fără a avea documente de provenienţă. Polițiștii au întocmit un proces-verbal de constatare a infracţiunii, în baza căruia s-a întocmit un dosar penal care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul suspectului a fost făcută o percheziție, ocazie cu care a fost dscoperită o cantitate importantă de material lemnos. Anchetatorii susțin că, mai departe, oamenii legii și tehnicianul silvic i-au cerut bărbatului 10.000 de lei pentru a-l scăpa de dosarul penal.
„Ca urmare a întocmirii dosarului penal, tehnicianul silvic l-a abordat pe denunţător şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o «cotizaţie» unei asociații a proprietarilor de păduri, în cuantum de 10.000 de lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 de lei“, au precizat procurorii doljeni. Ulterior, Cîrjaliu și cei doi polițiști „au stabilit ca prejudiciul constatat să fie coborât sub limita infracţiunii, astfel încât dosarul penal să fie înaintat Parchetului competent cu propunere de clasare, iar denunțătorul să fie sancţionat contravențional cu suma de 2.500 de lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 de lei către asociația indicată“, au mai reținut procurorii doljeni.
Problema este că bărbatul a hotărât să-i denunțe pe cei trei, iar ieri, ofițerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj au organizat o acțiune de prindere în flagrant. Astfel, în cursul zilei de ieri, denunțătorul s-a întâlnit cu agentul Minuță și tehnicianul Cîrjaliu la Postul de Poliţie Daneți, după care a achitat la casieria primăriei suma totală de 10.000 de lei, „fiindu-i eliberate în acest sens documente justificative de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 de lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 de lei, reprezentând «cotizaţie» pentru asociaţie“, au explicat anchetatorii.
Tot ieri, cei trei suspecți au fost duși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, iar după ce i-a audiat, procurorul de caz a hotărât să-i rețină pe o perioadă de 24 de ore. Procurorii doljeni au mai explicat că cei trei bărbați vor fi duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.
Pădurile din Dolj, raiul hoților de lemne
Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri („O comună din judeţul Dolj, raiul hoţilor de lemne“ – 13 februarie 2017, „Jaf, nepăsare și furt în masă în pădurea Daneți“ – 5 aprilie 2016) cum pădurile din mai multe comune sunt puse la pământ de hoții de lemne. Printre acestea se numără păduri din comunele Daneți, Carpen și Apele Vii.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au explicat că, numai în cursul anului 2016, Secția de Poliție Rurală Daneți, de care aparține localitatea Apele Vii, a aplicat mai multe sanțiuni și a întocmit trei dosare penale pentru abateri la Codul Silvic, în cele mai multe cazuri fiind vorba de furturi de lemne.
Mai trebuie spus că în comuna Apele Vii, din 2.000 de hectare de pădure de salcâm, doar 20 au mai rămas în picioare. În aceste condiții, proprietarii de pădure au ajuns în situația de a cumpăra lemne pentru încălzire chiar de la… hoţii de lemne.
Interesant este faptul că, încă de anul trecut, reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea, care se ocupă de pădurile din toată Oltenia, au explicat că polițiștii din Dolj nu prea își fac treaba atunci când este vorba de furturile de lemne. „Doljul este cel mai prăpădit județ din acest punct de vedere. Este indolență atât în cazul proprietarilor, al autorităților locale, cât și al poliției. Cei care fură trec cu lemnul pe drumurile din comună, dacă se vrea, cineva îi poate vedea și găsi. Așa e în Dolj, toată lumea se plânge că se fură, dar cei care fac asta sunt tot oamenii din comună, din zonă. Statul român, din banii noști, ai tuturor, a investit acolo și a făcut peste 1.000 de hectare de pădure, s-a investit peste un milion și ceva de euro“, declara, în aprilie 2016, Gheorghe Dinucă, directorul Direcției de Control Regim Silvic de la Garda Forestieră Vâlcea.
Acțiunea de prindere în flagrant organizată ieri de procurorii doljeni arată că reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea aveau dreptate când declarau că polițiștii din Daneți au partea lor de vină în privința furturilor de lemne.
Polițist din Verbița, judecat pentru o șpagă de 150 de lei
La începutul lunii februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a unui agent din cadrul Postului de Poliţie Verbița, acuzat că a cerut și primit șpagă 150 de lei pentru a „ierta“ un doljean care transporta lemne pentru care nu avea acte de proveniență. Acesta este Ștefan Popîrțan, de 25 de ani, care a fost arestat la domiciliu pe data de 17 ianuarie, sub acuzația de luare de mită.
Luni, pe 27 februarie, Tribunalul Dolj a hotărât să mențină măsura arestului la domiciliu dispusă față de Ștefan Popîrțan.