4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScumpirea căldurii, la mâna consilierilor

Scumpirea căldurii, la mâna consilierilor

Craiovenii ar putea să plătească 233,08 lei/gigacalorie în loc de 220,5 lei, după ce SC Termo Craiova SRL a obținut de la ANRSC aviz pentru introducerea în tariful de distribuție și furnizare a cotei de modernizare de 5% și a pierderilor tehnologice. Creșterea tarifului suportat de populație rămâne la latitudinea consilierilor locali și este doar o chestiune de timp. Termo a depus deja pe masa consiliului raportul prin care solicită această majorare.

SC Termo Craiova SRL, furnizorul de căldură al orașului Craiova, a solicitat Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), la finele anului trecut, creșterea tarifului local de distribuție și furnizare a energiei termice. În prezent, tariful este de 97,73 lei, iar Termo a cerut ANRSC o creștere de până la 110,57 lei/gigacalorie (Gcal). Autoritatea de reglementare în domeniu a avizat în data de 14.11.2016 noul tarif, dar la suma de 110,31 lei/Gcal. „SC TERMO Craiova SRL a solicitat la ANRSC avizarea tarifului local pentru distribuția și furnizarea energiei termice, pentru municipiul Craiova, la nivelul de 110,57 lei/Gcal, exclusiv TVA. Tariful local pentru distribuția și furnizarea energiei termice, avizat de ANRSC prin avizul nr. 423345/14.11.2016, la nivelul de 110,31 lei/Gcal, exclusiv TVA, cuprinde pe lângă cota de dezvoltare de 5% și pierderea tehnologică de energie termică pentru activitatea de distribuție a energiei termice din PT avizată de ANRSC, prin avizul nr. 408719/27.04.2016 și aprobată de Consiliul Local al Municipiului Craiova prin Hotărârea nr. 27/21.07.2016, în baza bilanțului termoenergetic pentru activitățile de producere și distribuție a energiei termice elaborat de către INCDE – ICEMENERG București“, a declarat Alexandra Lungu, de la Compartimentul Comunicare și Relații cu Publicul din cadrul ANRSC.
Solicitarea avizării noului cost s-a făcut după ce Consiliul Local Craiova a aprobat în ședința din 29 septembrie 2016 cota de dezvoltare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) de 5% din tariful de producere şi distribuţie a energiei termice. Termo a fost nevoită să introducă această cotă în urma unui control al Curții de Conturi. Aceasta din urmă a constatat că Termo ar fi trebuit să prevadă în fiecare an o cotă din încasări pe care să o folosească exclusiv pentru modernizări, lucru pe care nu l-a făcut. Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 şi Ordinul ANRSC nr. 66/2007 prevăd ca sumele aferente dezvoltării şi modernizării SACET să se constituie într-o cotă de dezvoltare aprobată de autorităţile administraţiei publice locale.

În loc de 220,5 lei/Gcal, populația ar putea plăti 233,08 lei/Gcal

În prezent, în Craiova, prețul de furnizare este de 262,27 lei/Gcal, inclusiv TVA la energia termică distribuită prin punctele termice pentru populaţie şi agenţii economici, iar populației i se facturează la 220,5 lei/Gcal, inclusiv TVA. Se ajunge astfel la costul de 220,5 lei/Gcal, după ce se aplică subvenția aprobată de primărie de 41,77 lei. Costul de 262,27 lei/Gcal este compus din trei părți: tariful perceput de Termo, tariful perceput de Complexul Energetic Oltenia (CEO) și subvenția de la primărie. Prin urmare, 97,73 lei fără TVA este tariful pe care îl percepe Termo, la această dată, pentru producerea și distribuția agentului termic secundar în PT. La acest tarif al furnizorului se adaugă cei 122,77 lei fără TVA, tariful producătorului de agent termic primar, în speță CEO, și în cele din urmă se aplică subvenția de 41,77 lei. Procentul de 5% reprezentând cota de dezvoltare și pierderile tehnologice (de 19,31%, pentru punctele termice şi de 21,05%, pentru centralele termice) se aplică doar tarifului perceput de furnizorul de căldură al orașului Craiova (în loc de 97,73 lei/Gcal vom avea 110,31 lei/Gcal). „Noi vom aplica procentul de 5% prețului practicat de noi, adică celor 97,73 lei. Avem avizul de la ANRSC și am trimis raportul către consiliul local. Aprobarea în această formă depinde doar de consiliu. Costul poate fi suportat de populație sau poate fi subvenționat de la primărie“, a spus Sorin Iordache, reprezentantul SC Termo Craiova SRL. Adică, populația Craiovei în loc să mai plătească 220,5 lei/Gcal va plăti 233,08 lei/Gcal. Făcând un calcul, după ce cumulăm cele trei elemente, prețul de furnizare crește de la 262,27 lei/Gcal la 274,85 lei. Creșterea tarifului gigacaloriei rămâne la latitudinea Consiliului Local Craiova. El poate decide ca această creștere să fie suportată de populație sau să fie subvenționată de către primărie. În prima variantă, creșterea se va regăsi în factura plătită doar de craiovenii care își încălzesc locuințele cu energie termică. În cea de-a doua, va fi suportată de toată populația orașului, banii pentru subvenție venind de la bugetul local.
Întrebat despre această situație, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, este de părere că: „Vizavi de această mărire de tarif, solicitată de furnizorul de căldură al orașului, eu cred că aceasta trebuie subvenționată de către noi. De exemplu, și în Cluj costul gigacaloriei este ridicat, dar subvenția de la primărie este considerabilă, încât populația plătește un preț foarte mic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS