5.5 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMedic de poveste - Gindrovel Dumitra, medicul care sfințește locul

Medic de poveste – Gindrovel Dumitra, medicul care sfințește locul

Dr. Gindrovel Dumitra este medic de familie în comuna doljeană Sadova, iar prin activitatea sa a demonstrat că omul poate sfinți locul
Dr. Gindrovel Dumitra este medic de familie în comuna doljeană Sadova, iar prin activitatea sa a demonstrat că omul poate sfinți locul

Implicare. Dorința de a demonstra că se poate orice dacă vrei. Dr. Gindrovel Dumitra este medic de familie în comuna doljeană Sadova și exemplul viu că omul poate sfinți locul. Într-o localitate în care în jur de 2.500 de locuitori sunt de etnie romă, medicul de familie a reușit să schimbe mentalități, să facă educație medicală, dar și să se implice în îmbunătățirea sistemului medical românesc.

Campania „Medici de poveste“ continuă să vă prezinte doctori care, prin implicare și voință, schimbă fața sistemului medical atât de măcinat de probleme. Dr. Gindrovel Dumitra este medic de familie, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie și secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății. Mai presus de toate este, însă, unul dintre puținii medici de familie care au luptat pentru pacienții din zona rurală. Medic de familie în comuna Sadova din anul 2000, dr. Gindrovel Dumitra demonstrează cât de important este rolul medicului într-o comunitate. Cu darul vorbirii și cu profesionalism a reușit să câștige aprecierea pacienților care acum îl caută de peste hotare să îi ceară sfatul. A venit la Sadova cu gândul să profeseze aici un an. Au trecut 17 și nu își dorește să mai plece. „Este o localitate care aduce foarte multe provocări. Eu în anul 2000, când am găsit un post liber într-un anunț din Viața Medicală, nu fusesem niciodată în Sadova. Sunt născut în Drăgășani, județul Vâlcea. Am ajuns la Sadova în urma concursului și am rămas pentru că, în primul rând, am găsit aici încrederea oamenilor. De când am ajuns mi-a trebuit mai puțin de un an să îi conving pe oameni de rolul medicului, dar și să vină la cabinet. Apoi am înțeles cât de important este lucrul în echipă pentru că acolo mai erau încă trei colegi medici de familie și un internist. Este o localitate mare, sunt 8.500 de locuitori, dintre care 2.500 de etnie romă“, spune dr. Gindrovel Dumitra.

Pacienții plecați peste hotare îi cer mereu sfatul medical

Bebeluși, bătrâni, copii, toți îi trec pragul „domnului doctor“. Cei care au plecat peste hotare, atunci când au o problemă îl caută, îi trimit pe rețelele de socializare rezultatele analizelor și îi cer sfatul. „Primesc aproape zilnic mesaje de la pacienți care acum sunt în Italia, Spania Franța. Îmi spun: «Domnu doctor, m-am operat de peritonită. Ce trebuie să fac mai departe?» O pacientă care se află în Italia mi-a trimis mesaj că o doare capul cumplit, că și-a făcut mai multe RMN-uri și mi-a trimis poze cu rezultatul să îi spun o părere medicală. Medic de familie ești tot timpul, nu doar la cabinet. Nu închid telefonul mai niciodată. Sunt puține situațiile în care nu le răspund pacienților. Comunicăm permanent“, este de părere dr. Gindrovel Dumitra.

„Sunt copii care trăiesc în continuare sub pământ“

Medicul de familie din mediul rural trebuie să facă față zilnic multor provocări și, mai ales, trebuie să îi convingă pe pacienți cât de important este să dea atenție sănătății și să respecte tratamentul. Mulți dintre bolnavi trăiesc la limita subzistenței. Dr. Dumitra spune că în Dolj sunt copii care încă trăiesc în pământ, în bordeie. „În Sadova, etnia romă a evoluat într-un mod spectaculos. Sunt plecați în străinătate, la muncă, și reușesc să depășească aceste momente dificile din țară. Sunt însă alte localități cu foarte multe persoane de etnie romă care nu reușesc să depășească aceste condiții. Am văzut în Lișteava trei bordeie. Sunt copii care trăiesc în continuare sub pământ. Este dramatic să vezi așa ceva în anii în care trăim. Să vezi un copil desculț, când afară e frig, te doare. Însă în momentul în care crești acești copii, indiferent de ce etnie au, nu îți mai dorești să pleci și să îi lași“, explică medicul de familie.

Medicii „de la țară“, singurul sprijin al pacienților din zonă

În mediul rural, medicul de familie este de multe ori singura speranță a pacienților, mai ales a celor bătrâni. Îmbătrânirea populației se resimte mai ales la sate, iar medicii trebuie să se adapteze acestei realități. Dr. Gindrovel Dumitra spune că în mediul rural există poate cei mai profesioniști medici de familie. „Asta pentru că noi, acolo, aplicăm profesia pe care o avem pe întreaga suprafață curriculă. Suntem singurii furnizori de servicii medicale și, când vine o persoană care are o durere de stomac și spune: «Mă doare burta», trebuie să te gândești la toate și să îi rezolvi problema. Dacă îl trimiți direct să își facă ecografie îți spune clar: «Domnule doctor, nici nu poate fi vorba, nu pot să plec la oraș». În mediul rural sunt multe statui nedezvelite. Sunt medici care trăiesc acolo, lângă pacienți, și la cabinet, și în afara lui. Sunt cel puțin patru-cinci medici care îmi vin în minte și care au schimbat ceva în comunitățile în care lucrează“, spune dr. Gindrovel Dumitra.

„Câtă vreme îți mai mor copiii de rujeolă nu este în regulă“

Dr. Gindrovel Dumitra nu s-a limitat doar la activitatea cabinetului medical din Sadova. Și-a dorit să se perfecționeze și să ajute la îmbunătățirea sistemului medical românesc. Recent s-a implicat într-una dintre cele mai mari probleme apărute în sistemul sanitar din ultimii ani – epidemia de rujeolă. A făcut parte din echipa de Coordonare a răspunsului la epidemia de rujeolă constituită de Ministerul Sănătății. „Am identificat care sunt problemele în teritoriu. Ne aflăm încă în procedură de investigație. Însă câtă vreme îți mai mor copiii de rujeolă nu este în regulă. Rujeola este una dintre bolile care poate să fie prevenită prin vaccinare. Această epidemie a adus niște răspunsuri. Consider că acești bebeluși care au decedat sunt niște martiri, sunt acei îngerași pe ale căror cruci noi ne construim acum argumente legate de ce un copil nevaccinat este un pericol pentru ceilalți copii. Bebelușii care au murit în această epidemie sunt copiii care nu puteau fi vaccinați la vârsta respectivă și care s-au îmbolnăvit de la alți copii care trecuseră de vârsta de vaccinare și nu au fost imunizați“, declară dr. Gindrovel Dumitra.
Prin Grupul Național de Vaccinologie pe care îl conduce, medicul de familie urmărește să ofere medicilor, dar și părinților informații corecte legate de vaccinarea și importanța acesteia. „Încercăm să fim un sprijin pentru colegii noștri medici de familie, astfel încât să explicăm de ce este necesară o intervenție, mai ales în astfel de situații de epidemie. Ne dorim să reușim să răspundem la toate întrebările părinților legate de vaccinare, astfel încât bebelușii să fie protejați. Rujeola a făcut surprize foarte mari în ultimul timp. Din păcate, au fost 16 decese la nivel național, ceea ce este inacceptabil în acest secol“, conchide dr. Gindrovel Dumitra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS