6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalLegumicultorii din Olt, campioni

Legumicultorii din Olt, campioni

 

munca in solarii a inceput de  asta-iarnaziar

Județul Olt conduce topul național al solicitărilor sprijinului care se acordă fermierilor pentru cultivarea tomatelor în sere și solarii, cu peste 1.250 cereri depuse, fiind urmat de Giurgiu. Specialiștii Direcției Agricole Județene Olt au început vizitele în teren.

Peste 1.250 de legumicultori din județ s-au înscris deja în programul de sprijin pentru cultivarea tomatelor în spații protejate, iar numărul acestora va atinge ușor 2.000, estimează liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Fermierii s-au angajat să cultive tomate pe cel puțin 1.000 m.p. de solar sau seră și să comercializeze până la 31 mai (ciclul I de producție) sau până la 20 decembrie (ciclul II) cel puțin două tone de tomate pentru a putea primi un ajutor de 3.000 de euro.
Ajutorul se acordă atât persoanelor fizice cu atestat de producător, cât și persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II), întreprinderilor familiale (IF) sau persoanelor juridice, înscrise în registrul agricol de la nivelul localității.
„Suntem pe primul loc, urmați de Giurgiu, care are aproximativ 800 de cereri, însă lista rămâne deschisă. Specialiștii noștri sunt și acum în teren, s-au făcut vizite la peste 100 de fermieri care deja au început plantarea. Este vorba de cei din zona de sud a județului – Izbiceni, Cilieni, Giuvărăști, Scărișoara, Gârcov – care dețin solarii încălzite. Sperăm ca vremea să țină cu legumicultorii și să înceapă și ceilalți. Vorbesc de celălalt bazin legumicol, Pleșoiu-Grădinari, pentru că, știți, condiția este să comercializeze cel puțin două tone până la 31 mai, în cazul în care nu reușesc, putând să completeze în ciclul II“, a declarat directorul Direcției Agricole Județene (DAJ), Emil Marinescu. Specialiștii DAJ vor face, conform procedurii, două vizite în teren, prima pentru a verifica suprafața pe care se cultivă tomatele și plantarea efectivă, și alta în perioada recoltării.
Ajutorul, deși nu pare greu de accesat, îi pune pe fermieri în situația de a fi mult mai atenți la documente. În proceduri se precizează clar cu ce documente pot justifica exact ce cantitate au vândut. În acest sens, a declarat președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, s-au purtat negocieri la nivelul ministerului și s-a reușit ca pentru producătorii care merg în piețe să fie de ajuns ștampila administratorului pieței pe fila carnetului de producător, la finalul zilei de comercializare. Încă se așteaptă un răspuns la altă propunere a reprezentanților fermierilor, anume ca producătorii care comercializează tomatele de la domiciliu (vestitele mese întinse la porți în satele renumite de legumicultori) să poată să ștampileze fila din carnet la primărie (asta pentru că pentru 50 de kilograme vândute unui singur cumpărător nu este necesară completarea filei din carnet). „Pe acest aspect încă nu am primit răspuns, cert este că pentru vânzare trebuie să ai datele de identificare ale cumpărătorului“, a explicat Păunel.
Fermierii au încercat și să-i înduplece pe guvernanți să accepte o prelungire a termenului de comercializare a celor două tone de tomate pentru ciclul I până la 15 iunie, motivând că nu toți legumicultorii au solarii dotate cu centrale. „Cei care au centrale reușesc pe la 2-4 mai să obțină primele tomate, astfel încât la 20 mai să aibă două recoltări, ceilalți însă… Personal mi-aș dori să acceseze cât mai mulți acest sprijin“, a mai spus Ion Păunel, reamintind că sprijinul de minimis este un ajutor separat, necondiționat de celelalte scheme de plată (subvenția de la APIA, de exemplu) sau de banii accesați în baza proiectelor europene.
Greu de crezut, în schimb, că fermierii vor putea să acopere cererea de tomate de pe piață, astfel încât să nu mai fie nevoie de importuri. „Acest lucru e imposibil, însă trebuie precizat că, oricum, mai devreme de 15 iulie nu mâncăm tomate produse în câmp“, a mai precizat Ion Păunel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS