-2.5 C
Craiova
miercuri, 1 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMotelul ilegal de lângă stadion, greu de demolat

Motelul ilegal de lângă stadion, greu de demolat

 

Odiseea motelului ilegal construit lângă noul stadion de fotbal al Craiovei se complică. Peste câteva zile se împlinește un an de când Consiliul Local a aprobat, iar a doua zi și-a revocat propria hotărâre prin care construcția cu 33 de camere urma să intre în legalitate. Și aleșii locali, și reprezentanții primăriei s-au jurat că nu știau de existența clădirii și au dat vina pe urbaniști că nu au verificat situația la fața locului. Până la urmă i-au reținut din salariu 5%, timp de o lună, arhitectului-șef, dar acesta a contestat decizia în instanță. Și cam atât au putut face. Clădirea este încă în picioare, deși legea spune că trebuie demolată, iar cluburile sportive care au construit-o se plimbă cu procesele prin țară și au început să câștige o parte dintre ele.

Pe 22 martie 2016, consilierii locali și reprezentanții primăriei au participat la unul dintre cele mai penibile momente din viața lor adminstrativă. Și ilegal pe deasupra. La propunerea primăriei, Consiliul Local a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pe o suprafață de 2.144 de metri pătrați referitor la construirea unei clădiri pe domeniul public al orașului, lângă fostul stadion „Oblemenco“. În realitate, clădirea era deja construită, dar fără autorizație, iar prin hotărâre imobilul ar fi intrat în legalitate. A doua zi, primăria i-a chemat pe consilierii locali să revoce hotărârea, pe motiv că a descoperit și ea construcția ilegală. Trimisă la fața locului la câteva minute după votul ilegal, Poliția Locală avea să constate existența construcției. Proprietarele clădirii sunt trei cluburi sportive private, reprezentate de Eleodor Roșca: Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova, Clubul Sportiv Olimpia Craiova și Clubul Sportiv Olimpic Poiana Brașov. Pe 22 martie, Poliția Locală le-a amendat cu 10.000 de lei și a dispus demolarea clădirii în termen de 60 de zile. În plus, polițiștii au descoperit că și o piscină ascunsă între clădiri fusese construită pe domeniul public tot fără autorizație. Primarul de atunci, Olguța Vasilescu, și viceprimarul Mihail Genoiu au declarat că nu știau de existența clădirii ilegale. Vasilescu a recunoscut că, deși a fost în vizită de mai multe ori pe șantierul unde se construiește noul stadion „Oblemenco“, nu a văzut construcția cu 33 de camere, deoarece era ascunsă de lucrările de la stadion. La rândul lui, viceprimarul a dat vina exclusiv pe angajații Direcției de Urbanism din cadrul primăriei pe care i-a acuzat că nu au fost în teren, așa cum erau obligați, și a anunțat că vinovații vor fi cercetați disciplinar. Potrivit PUD-ului, realizat încă din 2014, pe terenul de 2.144 de metri pătrați urma să se construiască un imobil cu regim de înălțime P+2 cu pod vizitabil, cu destinația de spațiu de cazare și servire masă, un imobil cu regim de înălțime P+1 cu destinația de sediu administrativ, cabină, pază, piscină, wc+duș parter și zece căsuțe parter și mansardă, cu destinația de cazare. În realitate, el era deja construit, dar ilegal, iar aprobarea hotărârii de consiliu l-ar fi introdus în legalitate.

Jocurile din instanță

După ce primăria și-a făcut mea culpa, toată lumea a așteptat să vadă cum se vor derula lucrurile. După patru luni, în iulie 2016, tot la propunerea primăriei, Consiliul Local a aprobat încetarea contractelor de asociere pe baza cărora cluburile puteau folosi terenul în cauză și cunoscuta Sală Atletică Grea, aflată tot lângă stadion, pe motiv că unul dintre cluburi a intrat în procedură de faliment și pentru că a dat dovadă de rea-credință. Este vorba de două contracte de asociere din 2001, respectiv 2013, încheiate de primărie, prin care cluburile se obligau să sprijine sportul de performanță. Contractul din 2001 semnat cu Clubul Sportiv OIimpic Sport Craiova prevedea acordarea dreptului de folosință gratuită a mai multor bunuri, printre care terenul de 2.144 de metri pătrați și Sala Atletică Grea, compusă din 31 de încăperi. „Prin intrarea în procedura falimentului, CS OLIMPIC SPORT CRAIOVA nu va mai avea posibilitatea desfăşurării activităţilor specifice obiectului de activitate, acela de sprijinire a sportului de performanţă la nivelul municipiului Craiova, aflându-se în acelaşi timp şi în imposibilitatea administrării imobilului deţinut în folosinţă gratuită. Mai mult, în raporturile juridice contractuale cu autoritatea publică locală, CS OLIMPIC SPORT CRAIOVA a dat dovadă de rea-credinţă, manifestată prin exercitarea abuzivă a drepturilor subiective civile“, spunea primăria. Reaua-credință a fost invocată și pentru rezilierea celui de-al doilea contract care avea ca obiect dreptul de superficie.
După șapte luni, în octombrie 2016, primarul a emis două dispoziții prin care construcțiile ilegale puteau fi demolate. Autoritățile au rămas doar cu hârtiile. Cele trei cluburi au atacat în instanță tot ceea ce puteau prin procese intentate în cascadă. Sufocată, primăria a început să piardă o parte dintre ele. Noroc că sentințele nu sunt definitive.

Amenda, anulată de judecători

În primul rând, cluburile au contestat amenzile primite de la Poliția Locală, atât pentru construirea ilegală a motelului, cât și pentru piscină. Pe prima au reușit să o anuleze după un proces care a durat opt luni la o singură instanță: Judecătoria Craiova. În dosarul deschis în aprilie 2016, cele trei cluburi au cerut anularea procesului-verbal de contravenție al Poliției Locale, iar judecătorul, surprinzător, le-a dat câștig de cauză în ianuarie 2017. Magistratul a admis plângerea, a anulat amenda și le-a exonerat de plata banilor. Poliția Locală, care a primit sentința abia acum câteva zile, o va ataca la Tribunalul Dolj. Din informațiile obținute de GdS, Judecătoria a considerat că amenda de 10.000 de lei nu putea fi aplicată celor trei cluburi în comun. Pe de altă parte, Poliția Locală nu putea individualiza amenda doar la unul dintre cele trei cluburi, deoarece cererea de aprobare a PUD-ului a fost depusă de toate, în asociere, și nici nu știa care dintre ele a construit ilegal motelul.
Cluburile au contestat și amenda pentru piscină primită în luna mai 2016, iar procesul deschis în luna iunie are termen pe 22 martie 2017. Practic, în nouă luni nu s-a luat nici o decizie. Cluburile au trecut la următorul nivel. Au cerut suspendarea și apoi anularea hotărârii de consiliu prin care Consiliul Local și-a revocat greșeala comisă în martie 2016. Aici, însă, au pierdut și nu au făcut recurs, deci hotărârea rămâne valabilă.
Războiul cluburilor cu primăria și Consiliul Local s-a mutat la Brașov, oraș în care își are sediul unul dintre ele. Cluburile au cerut acum suspendarea și în același timp anularea, atât a dispozițiilor de primar prin care se autoriza demolarea motelului și a piscinei, cât și a hotărârilor din iulie 2016 prin care încetaseră contractele de asociere cu primăria. Tribunalul Brașov a dispus în noiembrie anul trecut suspendarea dispozițiilor de demolare, decizie la care primăria a făcut recurs ce se va judeca la Curtea de Apel Brașov peste trei săptămâni. În acest proces, cluburile au avut mare noroc cu judecătorul, deoarece acesta a fost de acord, în timpul judecății, cu preschimbarea unui termen din 6 decembrie în 29 noiembrie 2016. A doua zi, pe 30 noiembrie, primăria s-ar fi dus să demoleze motelul și piscina. Cu o zi înainte, pe 29 noiembrie, la termenul devansat, judecătorul a decis să suspende dispozițiile de demolare.
Cele trei cluburi au cerut în același timp suspendarea și anularea hotărârilor de consiliu prin care au fost reziliate contractele de asociere cu primăria. Dacă în privința anulării, procesele sunt abia la început, la capitolul suspendare deciziile instanței sunt surprinzătoare. Tribunalul Brașov a admis cererile cluburilor de suspendare a ambelor hotărâri de consiliu din iulie, primăria a făcut recurs la ambele. Curtea de Apel Brașov a admis doar unul dintre ele, cel pentru hotărârea de consiliu privind folosirea gratuită a Sălii Atletice Grele. Cealălalt recurs referitor la dreptul de superficie asupra celor 2.144 de metri pătrați pe care a fost construit ilegal motelul a fost pierdut definitiv de primărie. De precizat că aceste procese au ca obiect doar suspendarea aplicării hotărârilor până când instanța stabilește pe fond dacă ele vor fi sau nu anulate. Până atunci, cluburile încă au drept de superficie pe suprafața de teren, dar nu mai pot folosi Sala Atletică Grea.

Bambaloi – finanțatorul

Între timp, Clubul Sportiv Olimpic Sport Craiova, cel mai important dintre cele trei, a intrat în faliment printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Craiova din octombrie anul trecut, după ce a trecut printr-un plan de reorganizare întocmit de un administrator judiciar. Întocmit pe o perioadă de trei ani, planul prevedea plata datoriilor către creditori, de circa 3,2 milioane de lei, cât datorează clubul creditorilor, din care cea mai mare datorie a clubului era chiar către directorul său, Eleodor Roșca. El avea de primit 2,9 milioane de lei (650.000 de euro). Administratorul judiciar spunea în raport că dificultățile financiare ale clubului ar fi apărut din cauza Federației Române de Atletism, care nu a mai finanțat activitatea acestui club, iar banii din sponsorizări au fost insuficienți. Atunci de unde a avut clubul bani pentru construirea motelului, fie ea și ilegală. O parte însemnată, circa 200.000 de euro, a venit de la Ilie Bambaloi, fost consilier al prefectului de Dolj pe problemele romilor. Acesta și-a recuperat banii de la Roșca primind la schimb mai multe proprietăți în București și Brașov. A primit Bambaloi și sediul în care își desfășura clubul activitatea? Bambaloi a negat, dar pe pagina sa de Facebook sunt postate imagini din interiorul sediului, de la o întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii. Sediul ar fi, de fapt, un motel, Angello King.

Arhitectul-șef, la judecată cu primarul

Comisia de Disciplină a primăriei a propus, iar primarul a emis o dispoziție prin care arhitectul-șef al orașului, Gabriela Miereanu, a fost sancționat cu tăierea salariului pe o lună cu 5% din cauza evenimentelor din martie 2016. Arhitectul a contestat dispoziția în intanță la Tribunalul Dolj. Contactată telefonic, Gabriela Miereanu nu a dorit să comenteze situația. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS