3.6 C
Craiova
marți, 28 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMașini distruse de copaci, primăria bună de plată

Mașini distruse de copaci, primăria bună de plată

Un copac a căzut din senin peste un autoturism aflat în parcarea unui bloc (Foto: Valentin tudor)
Un copac a căzut din senin peste un autoturism aflat în parcarea unui bloc (Foto: Valentin tudor)

V-a căzut un copac peste mașina lăsată în parcare? Despăgubirile pentru pagubele produse sunt plătite de Primăria Craiova, în calitatea sa de proprietar al domeniului public. Pentru a le obține însă, este nevoie de răbdare şi de multe drumuri la instituţiile abilitate și, în cele din urmă, de acționarea în instanță a proprietarului.

Un craiovean din cartierul Brazda lui Novac s-a trezit luni cu mașina făcută praf de un copac care s-a prăbușit fix pe ea. Peste autoturismul aflat în parcarea blocului a căzut un arbore pentru care asociația de proprietari făcuse încă de anul trecut solicitare la RAADPFL să fie tăiat. „Noi am făcut adresă la RAADPFL din luna octombrie 2016 să vină să toaleteze niște pomi, iar copacul de lângă blocul D7, scara 2, să-l taie. Rădăcinile acestuia forțau fundația blocului. Nu au venit, am revenit cu solicitarea la începutul lunii martie și ne-au răspuns că suntem programați pe 26 aprilie. După incidentul cu mașina, au venit a doua zi și l-au tăiat“, a declarat Emilia Preda, administratorul Asociației de proprietari nr. 16 Brazda lui Novac.
Întrebați de ce vin atât de târziu la astfel de solicitări, reprezentanții regiei care administrează domeniul public din Craiova dau vina pe volumul mare de muncă. „La nivelul Secției Zone Verzi, s-a intervenit în luna februarie pentru toaletarea arborilor la 20 de asociații de proprietari și la trei solicitări venite din partea persoanelor fizice. În luna martie, s-a intervenit la 18 asociații de proprietari și cinci persoane fizice. Pentru lunile următoare, toaletarea arborilor se face în ordinea programărilor. Ultima programare pentru toaletare arbori este pentru data de 25 august 2017“, a precizat Adriana Delia Duță, șef Birou resurse umane și relații cu publicul.
Cazul cu copacul căzut în Brazdă nu este singular în Craiova. Au fost situații când mai multe autoturisme au fost distruse de copaci doborâți de vânt, de țurțuri sau de gheața căzută de pe terasele blocurilor, de acoperișurile blocurilor luate de vânt, dar și de avaria produsă la magistrala de căldură a orașului.
Astfel, pe 26 iunie 2014, doi copaci s-au prăbușit, avariind șase autoturisme. Pe 17 august 2016, patru mașini au fost distruse de copacii doborâți de furtună, iar în noiembrie 2016, alte șase autoturisme au fost avariate de copaci și acoperișurile unor blocuri care au fost luate tot de furtună. La începutul acestui an, opt mașini au suferit distrugeri din cauza unei avarii produse la magistrala de căldură a orașului. În aceste situații, persoanele păgubite au ajuns în instanță cu proprietarii sau administratorii domeniului public (în cazul avariilor produse de copaci), respectiv ai blocurilor de proprietari (dacă daunele au fost provocate de acoperișurile dislocate sau de țurțuri) ori ai rețelelor de utilități (când mașinile au fost distruse de avaria la magistrală).

Daunele se recuperează în instanță

Dacă un copac situat pe domeniul public v-a strivit mașina, puteți fi despăgubit, dar pentru a obține acest lucru aveți nevoie de multă răbdare și multe drumuri la instituțiile abilitate. În primul rând, incidentul trebuie anunțat la poliție. Angajatul MAI va întocmi un proces-verbal de constatare a distrugerilor, în care se vor regăsi date referitoare la locul incidentului, persoana afectată și o evaluare generală a pagubelor. Persoana păgubită se poate adresa fie Poliției Rutiere, fie la secția de poliție pe raza căreia a avut loc incidentul. Aici va primi o autorizație de reparații, care certifică faptul că mașina a fost avariată în urma unui eveniment. Cu aceasta se prezintă la un service, unde i se evaluează pagubele și se stabilesc costurile.
„Dacă persoana în cauză are asigurare CASCO, merge la societatea de asigurări, dacă nu, merge la unitatea de poliție. Polițistul constată despre ce este vorba și îi eliberează autorizație în vederea efectuării reparației. Cu aceasta, persoana păgubită merge la service-ul la care efectuează reparațiile“, a spus Amelia Barbu, purtător de cuvânt la IPJ Dolj.
Pentru recuperarea daunelor, cei păgubiți trebuie să meargă în instanță, iar acțiunea este de durată. „Persoana păgubită se îndreaptă cu acțiune în instanță împotriva municipiului Craiova, respectiv împotriva primarului, în temeiul articolului 1349 Cod Civil, care face referire la răspunderea delictuală, raportat la articolul 1376 Cod Civil, referitor la răspunderea pentru prejudiciul cauzat de lucruri. De asemenea, acțiunea se întemeiază pe articolul 12, alineatul 3 din Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din zonele urbane, care spune că proprietarii şi administratorii de spaţii verzi sunt obligați să asigure măsurile privind siguranța persoanelor ce pot fi afectate de ruperile și desprinderile arborilor și elementelor acestora, ca urmare a gradului de îmbătrânire avansat sau a stării fitosanitare precare. În plus, aș mai face o asigurare de probe, să văd dacă acel copac s-a prăbușit din cauza îmbătrânirii sau din cauza îngrijirii necorespunzătoare. Acest lucru se face de urgență, chiar dacă acțiunea pe fond nu a fost demarată în instanță. Un astfel de proces poate dura și un an“, a precizat avocat Sorin Stănciulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS