0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGerul din nopțile trecute a distrus răsadurile din solarii

Gerul din nopțile trecute a distrus răsadurile din solarii

Agricultorii din Răcari spun că nu mai este timp să înlocuiască răsadurile distruse de ger cu altele (Foto: Bogdan Grosu)
Agricultorii din Răcari spun că nu mai este timp să înlocuiască răsadurile distruse de ger cu altele (Foto: Bogdan Grosu)

Legumele din solarii au înghețat din cauza temperaturilor scăzute din ultimele nopți. Chiar dacă acum a început să se mai încălzească, răsadurile compromise de ger nu se mai refac. Agricultorii din Răcarii de Sus nu speră să mai câștige ceva anul acesta.

Temperaturile scăzute din luna aprilie au adus pagube însemnate agricultorilor din comuna doljeană Răcarii de Sus. Pe timpul nopții, termometrele au înregistrat și -2 grade Celsius, iar legumele din solarii nu au putut fi protejate. „Așa de frig în aprilie nu am mai văzut de când fac eu agricultură“, spune cu tristețe în glas nea Afrim Petre, din Răcarii de Sus, care cultivă răsaduri în solarii de când era copil. Cu o voce gravă, nea Afrim ne povestește cum a rămas fără trei sferturi din răsaduri în doar câteva zile. „Ne-a afectat frigul foarte mult. Aproape trei sferturi din răsaduri s-au dus! Au înghețat. Sunt pârlite firele. Nu se mai refac. Se vede că sunt puse la pământ. Roșiile sunt cele mai afectate, pentru că a fost foarte frig noaptea, -2 grade. N-am avut cu ce să încălzim solarul, că nu m-am gândit la așa ceva. Nu aveam cum să încălzesc, că nu aveam sobe. Toți agricultorii din zonă sunt afectați. Momentan nu se pot planta afară, că dă frigul în continuare. Nici pe piață nu se vând acum răsadurile, că nu le ia nimeni, de frica gerului“, a spus Afrim Petre, agricultor în vârstă de 70 de ani. În alți ani, finalul lunii aprilie era sezonul în care ar fi trebuit să iasă pe piață cu răsadurile de roșii. Bătrânul a adăugat că este prea târziu ca să mai pună alte răsaduri în solar, având în vedere că imediat ce vremea se încălzește bine, după 1 mai, oamenii plantează deja răsadurile în grădini. Bărbatului i-a mai rămas în solarii doar răsadul de ardei, care a rezistat gerului.

Petre Afrim spune că gerul i-a distrus 75% din răsadul de roșii din solarii (Foto: Bogdan Grosu)
Petre Afrim spune că gerul i-a distrus 75% din răsadul de roșii din solarii (Foto: Bogdan Grosu)

Fermierii nu au avut cum să-și încălzească solariile

Alți agricultori spun că nu și-au permis să cumpere lemne ca să încălzească solariile. „Gerul ne-a afectat foarte mult, ne-au înghețat plantele în solarii. Credeți că vine cineva să ne despăgubească în vreun fel pentru așa ceva? Avem în solarii răsaduri de roșii, de ardei, de vinete.
Ne-au înghețat, că noi nu avem posibilitate să băgăm centrală sau godine. Astea merg cu lemne și de unde bani de lemne? Noi ne ducem și ne omorâm pe piață ca să luăm un ban și să putem să trăim. Nu mai punem din nou răsadurile. Când să se mai facă? E aproape luna mai…“, a spus Violeta Cicoare, din Răcari. Femeia a spus că au înghețat toate plantele care se aflau pe marginea solariilor, aproape de folia de protecție. „Nu știu ce ne vom face, că de mai mulţi ani noi vindem pe piață la același preț, de 20 de bani, maximum 30 de bani pe firul de răsad“, a mai spus Violeta Cicoare. Alt agricultor a spus că pentru a încălzi „şase ari de solarii, trebuia să ardem câteva căruțe de lemne și n-am avut de unde, în timp așa de scurt“.

Alți fermieri au improvizat, ca să diminueze pierderile

Constantin Pâslan spune că și-a protejat solariile cu o folie dublă aplicată peste cea existentă. Astfel, înghețul i-a afectat doar o mică parte din culturi (Foto: Bogdan Grosu)
Constantin Pâslan spune că și-a protejat solariile cu o folie dublă aplicată peste cea existentă. Astfel, înghețul i-a afectat doar o mică parte din culturi (Foto: Bogdan Grosu)

Unii agricultori care și-au permis să facă investiții și-au diminuat pagubele acoperind suplimentar solariile. „Au fost afectate răsadurile, dar în proporții mai mici, fiindcă eu le-am acoperit cu o folie protectoare sau chiar cu două folii peste cea a solarului. Plantele de pe marginea solarului au înghețat. Primăveri așa de friguroase nu au fost de 20 de ani, de când știu eu. Nu am avut niciodată așa ceva. Au mai fost primăveri cu brumă, dar cu gheață și îngheț la sol nu au fost! Și porumbul a înghețat, la suprafață. Deja noi am început să ieșim cu răsadurile pe piață, dar abia de luni încolo (de la 1 mai – n.r.) o să ieșim în proporție mai mare cu ele la vânzare, la Târgu Jiu. Fiecare are piața lui de desfacere. Aici majoritatea ne ocupăm cu răsaduri, cu grădinărit…“, a spus Constantin Pâslan, agricultor din Răcarii de Sus, care cultivă răsaduri și legume în solarii pe o suprafață de 600 de metri pătrați și lucrează pământul alături de alți trei membri ai familiei.
Din cauza frigului extrem pentru luna aprilie este posibil ca legumele să fie mai scumpe anul acesta în galantare, spun fermierii de la Răcarii de Sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS