-1 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAgent de poliție, condamnat definitiv pentru o mită de 600 de lei

Agent de poliție, condamnat definitiv pentru o mită de 600 de lei

Anchetatorii au stabilit că agentul Constantin a luat 600 de lei mită pentru a „aranja“ un dosar penal
Anchetatorii au stabilit că agentul Constantin a luat 600 de lei mită pentru a „aranja“ un dosar penal

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, să condamne la un an și șase luni de închisoare cu suspendare un agent de poliție acuzat că a primit o șpagă de 600 de lei ca să „fabrice“ probe într-un dosar penal. Bărbatul care a fost intermediarul mitei a primit o pedeapsă de an și patru luni de închisoare, tot cu suspendare.

Cercetările în acest dosar au început în noiembrie 2013, când ofițerii Serviciului Anticorupție Dolj au aflat că agentul Viorel Constantin, de la Postul de Poliție Pielești, ar fi primit, prin intermediul lui Vasile Cărămidă, o sumă de bani de la un bărbat cercetat într-un dosar penal în care era acuzat de furt de motorină. În schimbul banilor, polițistul a dat o soluție favorabilă în dosarul penal pe care îl avea în lucru.
Astfel, în urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că „făptuitorul Cărămidă Vasile a intervenit pe lângă agentul de poliţie Constantin Viorel pentru ca acesta să-şi încalce obligaţiile de serviciu, în sensul de a nu angaja răspunderea penală a numitului B.T.D., pentru comiterea infracţiunii de furt“. Pentru a obține o soluție favorabilă în dosarul în care era cercetat pentru furt de combustibil de polițistul Viorel Constantin, denunţătorul i-a dat, prin intermediul lui Vasile Cărămidă, suma de 700 de lei. Din această sumă, Cărămidă și-a oprit partea sa, 100 de lei, iar la polițist a ajuns suma de 600 de lei.
Procurorii doljeni au mai stabilit că, după primirea banilor, agentul Viorel Constantin a întocmit actele de cercetare penală astfel încât să poată propune procurorului neînceperea urmăririi penale. „La sugestia agentului de poliţie Constantin Viorel, Cărămidă Vasile a mers împreună cu făptuitorul şi un martor la staţia PECO Eurogenetic Balş, de unde a procurat un bon de motorină echivalent cantităţii sustrase de făptuitor pentru a fi depus la dosarul cauzei. După aceasta, Cărămidă Vasile, la îndemnul agentului de poliţie Constantin Viorel, a declarat în fals că el l-a rugat pe făptuitor să-i cumpere motorină, dându-i în acest scop şi suma de bani corespunzătoare cantităţii de motorină cumpărate. Pe baza demersurilor de mai sus, prin referatul din 27.03.2013, agentul de poliţie Constantin Viorel a propus neînceperea urmăririi penale, soluţia fiind însuşită de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care a dispus neînceperea urmăririi penale“, au reținut procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. În plus, poliţistului Constantin i-a rămas şi cantitatea de 40 de litri motorină pe care a ridicat-o de la Barbu cu ocazia constatării infracţiunii.

Condamnați definitiv la închisoare cu suspendare

Atât agentul Constantin, cât și Vasile Cărămidă au fost trimiși în judecată în noiembrie 2014. Polițistul a fost acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă, fals intelectual, uz de fals și favorizarea făptuitorului, iar Cărămidă a fost deferit justiției pentru complicitate la abuz în serviciu, trafic de influență și mărturie mincionoasă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat în septembrie, anul trecut.
Agentul Viorel Constantin a fost achitat pentru abuz în serviciu și a primit o pedeapsă totală de un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru celelalte infracțiuni. Și Cărămidă a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu, iar pentru trafic de influență și mărturie mincinoasă a primit o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare. Instanța a mai dispus confiscarea sumelor de bani primite drept mită, dar și anularea actelor false din dosarul de urmărire penală. Sentința Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel, iar joi, pe 4 mai, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Instanța a respins apelul formulat de inculpați, astfel că aceștia rămân cu pedepsele stabilite în septembrie 2016 de judecătorii de la Tribunalul Dolj.
Pagină realizată
de Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS