4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCăpușele au revenit, dezinsecția întârzie

Căpușele au revenit, dezinsecția întârzie

Căpușele, pericolul din iarbă
Căpușele, pericolul din iarbă

Apariţia căpuşelor în parcuri şi grădini pune iar în pericol sănătatea oamenilor şi animalelor. Direcţia de Sănătate Publică Dolj avertizează cetăţenii că este bine să fie atenţi la locurile pe care le frecventează, în special cele pline de verdeaţă, dar și la animalele de companie.

Perioadele de căldură care au alternat cu cele reci și cu precipitații au dus la apariția căpușelor și a altor insecte care se dezvoltă în vegetația abundentă a parcurilor și grădinilor publice din Craiova și care constituie un pericol atât pentru oameni, cât și pentru animalele de companie. Asta cu atât mai mult cu cât operatorul local de salubritate încă nu a demarat dezinsecția pe domeniul public al orașului, mizând pe vremea schimbătoare.
„La noi încă nu s-au raportat persoane înțepate de căpușe, așa cum am văzut în alte localități din țară. Noi am făcut o informare către populație cu privire la pericolul pe care îl reprezintă aceste insecte. Oamenii trebuie să știe că, odată cu încălzirea vremii și ieșirea în mijlocul naturii, se expun unor pericole cum ar fi înțepăturilor de insecte, în special căpușe, care pot transmite variate boli bacteriene, virale. În ultimii ani, în Dolj nu au mai fost infestate persoane ca urmare a mușcăturilor de căpușe“, a precizat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
În anul 2010, în județ a fost diagnosticat un singur caz de boală Lyme, la un copil de șase ani, din Craiova. În 2011 au fost două cazuri: un copil de cinci ani, din Dioşti, şi o persoană de 52 de ani, din Craiova. În 2012, au fost diagnosticate alte două cazuri de boală Lyme: o persoană de 54 de ani şi alta de 33, ambele din Craiova. În ultimii patru ani, în Dolj nu a mai fost diagnosticată nici o persoană cu această boală.

Șapte campanii de dezinsecție

SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator care are delegată gestiunea activității de dezinsecție pe domeniul public al Craiovei, va începe acțiunile în acest sens la sfârșitul lunii mai. Operatorul abia a finalizat procedurile pentru achiziționarea substanțelor folosite în cadrul intervențiilor și pentru închirierea unui avion care să efectueze tratamentele prin pulverizare aeriană.
„Estimăm că prima etapă de dezinsecție va avea loc la finalul lunii mai și se va desfășura prin pulverizare aeriană, însă perioada intervenției va fi stabilită în funcție de prognozele meteorologice, fiind posibilă devansarea acesteia în cazul în care, pe parcursul lunii mai, se vor înregistra condiții pentru înmulțirea insectelor dăunătoare.
În acest an, sunt prevăzute să se desfășoare, alternativ, trei campanii de dezinsecție prin pulverizare aeriană și alte patru prin pulverizare terestră, fiind incluse zonele în care există condiții propice pentru înmulțirea țânțarilor, cum ar fi parcurile, lacurile și spațiile verzi din cartiere. În situația unui grad de infestare mare, numărul trecerilor poate fi mărit, conform Caietului de sarcini pentru efectuarea activității de dezinsecție, pe care avem obligația să îl respectăm“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Căpușa, un pericol

Căpuşa face parte din categoria arahnoidelor şi poate cauza boli variate, bacteriene (borelioza sau boala Lyme, babesioza), virale ori parazitare, care pot evolua timp îndelungat. Doar un procent redus de căpuşe, 10-20%, este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme (borelioza). Această boală presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că ea nu se transmite de la om la om, nefiind contagioasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS