2.6 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljWater Park-ul Craiovei, în prag de recepție

Water Park-ul Craiovei, în prag de recepție

Potrivit reprezentanților municipalității, comisia din cadrul Primăriei Craiova care se va ocupa de recepția Water Park-ului ar fi întocmită, următorul pas fiind vizita obiectivului de 20 de milioane de euro. Recepția lucrărilor nu se poate însă face de azi pe mâine, ținând cont de „complexitatea obiectivului și durata probelor de funcționare și de identificare a fiecărei componente“, ci poate dura cel puțin 30 de zile, după cum a precizat chiar primăria. Dacă mai punem la socoteală eventualele obiecții ale membrilor comisiei, lipsa chioșcurilor pentru comercializarea produselor alimentare și a unei parcări amenajate, dar și faptul că rezultatele concursului pentru ocuparea celor patru posturi vacante de salvamari se vor cunoaște abia luna viitoare (dacă se vor ocupa toate), atunci craiovenii se pot întreba în mod firesc dacă prind măcar vara asta „bălăceala“ promisă încă de vara trecută.

Water Park-ul Craiovei, proiectul european de 20 de milioane de euro care a bătut recordul în materie de amânări ale termenului de finalizare, ar fi gata să primească vizita comisiei de recepție a primăriei. Potrivit viceprimarului Adrian Cosman, comisia de recepție s-ar fi constituit deja și ar urma să se prezinte la complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului pentru a verifica și certifica lucrările. Numai că edilul nu a precizat și când va începe efectiv procesul de recepție, unul de durată, de altfel, după cum explica municipalitatea într-un răspuns oferit anterior GdS. „Complexitatea obiectivului și durata probelor de funcționare și de identificare a fiecărei componente (21 de obiecte cu structuri de rezistență și elemente arhitecturale, instalații electrice, hidraulice de ventilație și încălzire) implică necesitatea constituirii unei echipe de recepție formată din specialiști pe fiecare domeniu, fapt care va conduce la o durată de cel puțin 30 de zile a recepției la terminarea lucrărilor“, explica primăria în urmă cu două luni. Prin urmare, și dacă recepția ar începe în aceste zile în mare taină, așa cum s-a întâmplat și cu lucrările din Parcul „Nicolae Romanescu“ (am încercat să aflăm și de la alți reprezentanți ai Primăriei Craiova data la care va demara recepția la Water Park, dar nu am primit un răspuns), ea tot s-ar întinde până la mijlocul lunii viitoare. Adică, după ce ar trece deja jumătate din vară.

„Revenim la anul, sperăm să fie gata până atunci“

Câțiva craioveni s-au oprit, marți, la porțile Water Park-ului pentru a întreba când va fi dat în funcțiune complexul
Câțiva craioveni s-au oprit, marți, la porțile Water Park-ului pentru a întreba când va fi dat în funcțiune complexul

Pe șantierul de la Water Park exista și marți ceva mișcare. O echipă de câțiva muncitori lucra în zona toboganelor de lângă clădirea acoperită, la unele retușuri, în timp ce o persoană, care s-a recomandat drept paznic al obiectivului, se plimba de la o poartă la alta a complexului, după echipa GdS. Nu ne-a putut răspunde în privința datei de inaugurare a parcului acvatic. Între timp, la una dintre porți și-au făcut apariția și câțiva craioveni, și ei dornici să afle când va începe „bălăceala“ promisă încă din vara anului trecut. Doi dintre ei, soț și soție, au precizat că lucrează în Anglia și că au venit pentru o scurtă perioadă acasă, la Craiova. „Ne-am gândit să trecem și pe aici să vedem dacă se dă drumul la Water Park, pentru că au tot zis că este gata, că se va face, dar văd că nu e așa. Așteptăm de mult timp să mergem și noi aici la piscine, măcar în concediu, dar până la urmă e vorba de România și lucrurile se mișcă greu. Nu mai venim anul ăsta în Craiova, că nu mai avem când. Revenim în vara anului viitor, sperăm să fie gata până atunci“, a spus Andrei, unul dintre craioveni.
La cum stau lucrurile în prezent, craiovenii par îndreptățiți să se întrebe dacă vor prinde măcar anul acesta câteva zile de vară pentru a se relaxa la Water Park-ul de 20 de milioane de euro al orașului. Asta pentru că nu doar demararea recepției și eventualele obiecții ale membrilor comisiei care ar putea prelungi perioada de lucrări este problema, ci și lipsa chioșcurilor pentru comercializarea produselor alimentare și a unei parcări amenajate pentru clienți. Despre chioșcuri, primăria susținea că modalitatea amenajării lor se va stabili după recepția finală a lucrărilor. În privința parcării, de pe terenul unde ar trebui amenajată aceasta au dispărut mormanele de gunoaie și s-a nivelat pământul, dar până la o formă finală pare să fie cale lungă.
Primăria, tot în căutare de salvamari

Zona unde ar trebui amplasate chioșcurile pentru comercializarea produselor alimentare
Zona unde ar trebui amplasate chioșcurile pentru comercializarea produselor alimentare

Pentru darea în folosință a parcului acvatic este însă nevoie și de opt salvamari și de un profesor de înot, iar de anul trecut și până acum primăria a angajat doar patru salvamari, care în toată această perioadă „au fost instruiți în privința întreținerii toboganelor și operării în siguranță a acestora“. Restul de posturi au fost scoase din nou la concurs, candidații putând să-și depună dosarele începând cu 9 iunie. Potrivit anunțului de ocupare pe durată nedeterminată a patru posturi publice vacante de salvamar și a unui post de profesor de înot în cadrul Direcţiei Baze Sportive şi Agrement Craiova, publicat pe site-ul primăriei, concursul se va derula în trei etape: selecția dosarelor (în perioada 23 – 26 iunie), proba scrisă (4 iulie) și interviul (data acestuia se va stabili ulterior). Așadar, și în ipoteza în care se vor ocupa toate posturile scoase acum la concurs, Water Park-ul tot nu se va putea deschide mai devreme de 10 iulie. Asta în condițiile în care până atunci se va finaliza recepția lucrărilor, se vor amenaja chioșcurile pentru comercializarea produselor alimentare, va fi gata parcarea și se vor obține toate autorizațiile, avizele și licențele de funcționare necesare. Până acum, finalizarea obiectivului Craiova Water Park a suferit trei amânări oficiale după 31 decembrie 2015, termenul limită de implementare a proiectului (s-a lucrat și cu fonduri europene): 30 iunie 2016, 30 aprilie 2017 și 30 octombrie 2017. Potrivit ultimei date, constructorul și autoritățile locale s-ar afla încă în termen.

Delta repară unele alei din parc „pe cheltuiala proprie“

Până să ia act de recepția finală a Water Park-ului, Delta ACM, firma care s-a ocupat de lucrări, trebuie să repare și unele alei din Parcul Tineretului. Acestea au fost decopertate în urmă cu ceva timp, dar muncitorii nu au mai ajuns să toarne și îmbrăcămintea asfaltică. Și nici nu ar ajunge în următoarele zile, după cum susțin reprezentanții primăriei. Potrivit managerului public al orașului, Sorin Manda, Delta ACM va asfalta aleile cu probleme din parc, dar nu în baza acordului-cadru semnat cu Primăria Craiova în octombrie 2014 pentru repararea străzilor, aleilor și parcărilor din municipiu (acord în valoare de 135 de milioane de lei), ci pe propria cheltuială. „Pentru că unele dintre aleile din Parcul Tineretului au fost deteriorate de Delta ACM pe perioada lucrărilor la Complexul de agrement acvatic, când s-a intrat cu utilaje, au fost aduse materialele de construcție, firma va fi cea care va face reparațiile, dar pe cheltuiala proprie. Nu pot să vă spun exact când se va turna asfaltul pe aleile deja răzuite, dar cel mai probabil lucrările se vor executa săptămânile viitoare“, a precizat Sorin Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS