4.5 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCanalizarea Craiovei, învinsă din nou de ploaie

Canalizarea Craiovei, învinsă din nou de ploaie

Prima ploaie mai serioasă din această vară a transformat multe dintre străzile municipiului Craiova în adevărate lacuri. Unele guri de canalizare au refulat, altele s-au dovedit ineficiente (multe erau înfundate), suficient ca apa să invadeze drumurile și parcările din oraș. Situația este de notorietate în Bănie, unde canalizarea pierde mereu lupta cu ploaia. Compania de Apă Oltenia, operatorul de apă și canal al orașului, dă de fiecare dată vina pe capacitatea insuficientă a canalizării, care, fiind proiectată la nivelul anilor 1975 – 1980, nu ar putea face față decât la o ploaie de circa 15 – 20 litri/mp. În Craiova, precipitațiile de ieri au atins 42 litri/mp, potrivit meteorologilor. Prin urmare, pompierii și angajații CAO au intervenit pe mai multe străzi pentru evacuarea apei pluviale sau chiar pentru ridicarea unor copaci doborâți de ploaie. Până și în curtea Primăriei Craiova au fost probleme.

În Craiova este suficient să plouă o zi pentru ca întreg orașul să aibă probleme. Fie că este vorba de străzi pe care nu s-a mai intervenit de mult pentru reabilitarea lor și care devin lacustre după fiecare ploaie, fie că vorbim de drumuri modernizate și chiar de artere importante de circulație din oraș, toate suferă atunci când precipitațiile sunt abundente. La fel s-a întâmplat și după ploaia de ieri. Din cauza debitului de apă, unele guri de canalizare au refulat, iar altele s-au dovedit ineficiente, suficient ca zonele respective să se transforme în adevărate lacuri de acumulare. Exemple în acest sens au fost destule, intersecția străzilor Câmpia Islaz cu Bucovăț, parcarea de la capătul străzii Bucovăț sau intersecția străzii Bucovăț cu bulevardul Știrbei Vodă fiind doar câteva dintre ele.
Și pe arterele importante de circulație ale Craiovei, cum ar fi Calea București, Caracal sau Râului, apa s-a strâns pe anumite porțiuni la marginea bordurii, fie pentru că nu a mai avut unde să se scurgă, fie pentru că gurile de canalizare erau înfundate. Pe strada Caracal, în apropiere de intersecţia cu strada Anul 1848, curgeau ieri valuri de apă. Canalizarea nu făcea faţă, iar şoferii trebuia să încetinească foarte mult viteza pentru a putea traversa zona respectivă. Vizibilitatea era redusă considerabil de maşinile care circulau în faţă şi care aruncau apa în toate direcţiile.

Podul din Barieră, coşmarul şoferilor la fiecare ploaie

La fiecare ploaie mai puternică, zona de sub podul din Bariera Vâlcii devine un chin pentru şoferi, pentru că, de cele mai multe ori, aici se formează o baltă care depăşeşte cu mult pragurile maşinilor. Şi ieri a fost aceeaşi situaţie. Compania de Apă Oltenia (CAO) a intervenit la podul din Barieră, iar circulaţia a fost oprită pentru a putea fi evacuată apa. Nici pe Calea Severinului situaţia nu a stat mai bine. Pe stradă, în zona Marlorex, era o cantitate foarte mare de apă, iar şoferii circulau cu dificultate. Din această cauză, s-a format o coadă imensă de maşini, şoferii aşteptând minute bune pentru a traversa zona.
De altfel, ploaia de ieri le-a dat mari bătăi de cap angajaților Companiei de Apă, care au fost nevoiți să intervină pe mai multe străzi din oraș, pentru evacuarea apei pluviale. Dovadă că ploaia a câștigat și de această dată lupta cu canalizarea orașului este numărul mare de intervenții, CAO enumerând 27 de străzi și alei din Craiova, majoritatea din zonele periferice ale orașului, unde a fost nevoie de evacuarea apei: Homer, Bâlteni, Țicleni, Brestei, Crângului, Bicaz, Târnava, Aleea III Bâlteni, Aleea IV Bâlteni, Fermierului, Aleea III Teilor, Aleea I Tabacu, Aleea I Primăverii, Rândunele, Tismana, Emil Gârleanu, Petrila, Aleea II Motru, Aleea II Căpșunilor, Albinelor, Nufărului, Drumul Fabricii, Aleea II Odesa, Aleea III Brestei, Izvorului, Stânjenei sau bulevardul Tineretului.
Până și la Primăria Craiova au fost probleme. Chiar în curtea instituției un canal care s-a înfundat și a refulat a dat mult de lucru celor de la Compania de Apă. Intervenția a durat câteva ore și a fost nevoie de închiderea străzii Romul pentru ca angajații CAO să se poată desfășura.

Strada Fermierului, sub apă

Pe strada Fermierului, ieri abia se mai putea circula. Atât strada, cât și multe dintre aleile adiacente se aflau sub apă, localnicii fiind nevoiți să apeleze la cizme pentru a putea ieși din case. „Uitați-vă ce este aici! Degeaba au făcut canalizare pe stradă, că nu ne ajută cu nimic. Gurile de canal nu fac față, iar apa ne intră în curți“, spunea, ieri, un craiovean de pe Fermierului. Nu doar strada Fermierului a fost inundată, ci și o parcare din cartierul 1 Mai, care s-a mai aflat sub apă și anul trecut, după o ploaie similară. În septembrie 2016, parcarea din cartierul 1 Mai situată în spatele blocurilor B3-B4 de pe strada Dr. Victor Papillian s-a transformat în lac de acumulare, apa invadând și o parte de stradă. Reprezentanţii Companiei de Apă au dat atunci vina pe cantitatea mare de precipitaţii, dar au recunoscut și că sunt probleme cu gurile de canal, care se înfundă de la mâlul de pe străzi sau de la frunzele căzute. Doi localnici nu au mai așteptat atunci după intervenția celor de la CAO și au desfundat singura gură de scurgere din parcare cu ajutorul unor bețe, suficient ca apa să înceapă să se scurgă în canalizare. Povestea s-a repetat și după ploaia de ieri, iar problema a fost aceeași: gura de canal înfundată. De data aceasta, localnicii nu au mai fost pe fază pentru a interveni, iar sarcina evacuării apei a revenit Companiei de Apă.

Și pompierii craioveni au avut, ieri, de lucru. Până după-amiază, aceştia interveniseră pentru degajarea apei din şaţul din zona Selgros (pe Drumul European 70), pentru că exista riscul să se inunde parcarea hipermarketului, dar şi pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe strada Feroviarului. De asemenea, pompierii au degajat doi copaci, unul căzut pe strada Ion Maiorescu, iar altul căzut în spatele blocurilor din apropierea străzii Gheorghe Bariţiu. Primul copac a avariat un autoturism, iar cel de-al doilea a căzut pe trei maşini. Tot din cauza ploilor însemnate, a descărcărilor electrice şi a vântului, 2.682 de locuinţe din Craiova, Melineşti, Filiaşi, Basarabi şi Maglavit au rămas fără energie electrică.

Situația este veche, explicația aceeași: canalizarea subdimensionată

Situația de ieri se regă-sește pe străzile din Craiova după fiecare ploaie mai serioasă, iar explicațiile Companiei de Apă Oltenia, operatorul de apă și canal al orașului, sunt, de regulă, aceleași: capacitatea insuficientă a canalizării de a face față unui debit prea mare de apă. „Canalizarea pluvială din Craiova este realizată conform proiectării executate până la nivelul anilor 1975 -1980 şi funcţionează în condiţii normale la cantităţi de precipitații de circa 15 – 20 litri/mp“, era explicația Companiei după o ploaie similară de anul trecut. „Canalizarea din Craiova a fost proiectată pentru un anumit debit. Când sunt ploi foarte puternice, capacitatea de preluare a canalizării este depășită, dar în foarte scurt timp apa se retrage. Diametrul conductelor este optim, dar gurile de scurgere nu pot să preia o cantitate foarte mare de precipitații într-un timp foarte scurt“, mai spuneau cei de la Compania de Apă. „Aşa se întâmplă când precipitaţiile sunt abundente, canalizarea nu face faţă. Echipele noastre merg pe teren pentru a mai desfunda geigerele care se înfundă, dar nu pot fi peste tot. Ar trebui să se implice şi asociaţiile de proprietari, iar dacă au probleme cu străzi sau parcări inundate să ne anunţe“, suna altă explicație a reprezentanţilor CAO.
Din datele înregistrate de Centrul Meteorologic Regional Oltenia, la nivelul Craiovei s-a înregistrat, ieri, o cantitate de aproximativ 42 litri/mp. La nivelul judeţului Dolj, cel mai mult a plouat la Bechet, acolo unde cantitatea de precipitaţii a ajuns la 55 litri/mp. Sistemul de canalizare al orașului Craiova are 69,646 km de canalizare menajeră, 90,518 km de canalizare pluvială și 157,867 km de canalizare unitară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS