4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de mii de lei, plătiți de primării pe vacanțele funcționarilor

Sute de mii de lei, plătiți de primării pe vacanțele funcționarilor

Primarul din Pielești, Dan Viorel Dică, a confirmat că toți funcționarii din primărie au mers sau sunt programați să meargă anul acesta la cursuri la munte sau la mare, pe motiv că legislația permite acest lucru
Primarul din Pielești, Dan Viorel Dică, a confirmat că toți funcționarii din primărie au mers sau sunt programați să meargă anul acesta la cursuri la munte sau la mare, pe motiv că legislația permite acest lucru

Sub pretextul unor cursuri de specializare, mai mulți angajați din primării au fost trimiși la munte și la mare, pe bani publici. Sumele cheltuite de fiecare localitate pe acest gen de instruiri sunt comparabile cu costurile care ar fi putut fi suportate de anumite primării pentru repararea școlilor din comunele respective. GdS a analizat toate cumpărările directe de cursuri din SEAP, adică de pe e-licitatie.ro, unde sunt publicate atribuirile directe de astfel de contracte, costurile și, mai ales, în ce stațiuni și la ce hoteluri s-au „școlit“ în 2017 aleșii locali doljeni și funcționarii primăriilor. Primarii susțin că nu încalcă nici o lege.

Aleșii locali se școlesc pe bani publici, plecând în sejururi la munte sau la mare, în special la hoteluri de trei stele. GdS a analizat datele publicate pe site-ul de licitații publice, www.e-licitatie.ro, constatând că în această vară, primăriile din Dolj au cheltuit sume uriașe cu trimiterea funcționarilor la diverse „cursuri de specializare“, unele dintre ele cu denumiri ciudate, plătite din banii populației. Conform datelor publicate pe SEAP și pe site-ul de licitații, toate costurile cu cazarea și masa funcționarilor doljeni la munte și la mare s-au făcut prin aceeași firmă, ACEF Training SRL, iar costurile cu plata cursurilor respective s-au decontat prin Asociația Profesională a Formării, Standardizării și Evaluării Competențelor „ACEF“, conform datelor publicate pe e-licitatie.ro. Funcționarii au fost plecați câte șapte zile în Mamaia, Predeal, Sinaia, Gura Humorului, Vișeul de Sus, Călimănești-Căciulata și altele, în special la hoteluri de trei stele. Toate primăriile doljene care și-au trimis funcționari la asemenea cursuri au ales atribuirea directă către firma amintită și către asociația cu pricina.

Sumă uriașă, cheltuită pe așa-zisele cursuri

După verificarea datelor din SEAP se constată că, anul acesta, au trimis funcționari la cursuri la mare și la munte primăriile din următoarele localități: Pielești, Podari, Maglavit, Teasc, Vârvoru de Jos, Almăj, Ghercești, Moțăței, Giurgița, Coțofenii din Față, Ișalnița, Țuglui, Terpezița, Dioști, Malu Mare, Mischii și Dăbuleni. Pe site-ul de licitații figurează și școli din diverse localități care și-au trimis personalul în vacanță pe bani publici, situație despre care GdS a scris zilele trecute. Mai figurează și alte instituții publice, inclusiv de cultură. Pentru un singur funcționar, fiecare primărie a cheltuit între 688 de euro pe sejur și 900 de euro, doar ca să trimită bugetarul respectiv la cursuri în diverse stațiuni.
GdS a totalizat sumele cheltuite în vara aceasta de administrația publică din Dolj pentru vacanțele aleșilor și ale funcționarilor. Suma totală este de 349.533 de lei, adică aproximativ 76.300 de euro. Ca un calcul echivalent, din acei bani se puteau repara câteva școli și grădinițe; se puteau reabilita câteva grupuri sanitare din școli, respectiv se putea face aprovizionarea cu lemne pentru iarnă, în localitățile în care încălzirea tuturor unităților de învățământ se face cu sobe pe lemne sau centrale de acest gen.

Primăria Pielești a dat 40.321 de lei pe vacanțele funcționarilor

Recordul de cheltuieli îl deține Primăria Pielești, care a atribuit direct anul acesta 16 „calupuri“ de cursuri la mare și la munte. Costul total al deplasărilor funcționarilor primăriei în aceste sejururi plătite din bani publici a fost de 40.321 de lei. Contactat de GdS, primarul localității, Dan Viorel Dică, a precizat că „toți cei 16 funcționari ai primăriei au mers la cursuri și merg în continuare“.
Întrebat dacă nu cumva sub pretextul „specializării continue“ a funcționarilor din primării, acoperiți de lege, nu se ascunde, de fapt, un turism mascat, pe bani publici, primarul din Pielești a precizat: „Cine spune asta, că e o formă mascată? Ei fac cursuri acolo. Asta e invocarea unora care n-au ce face! O să merg și eu la cursuri. La noi, prin hotărâre de consiliu, se prevede ca primarul și viceprimarul să meargă la cursuri“.

Primăria Ișalnița cheltuit 33.391 de lei pe specializarea bugetarilor

A doua sumă ca mărime pe județ a fost cheltuită de comuna Ișalnița, 33.391 de lei, pentru sejururile funcționarilor primăriei, la munte și la mare. „Este o sumă prinsă în perioada de «interimat», când nu am fost eu pe acolo. Știu că sunt prevăzute niște plecări ale funcționarilor, dar nu aș putea să vă spun acum exact cine pleacă și cum pleacă. Știu că vor mai fi plecări… Totul a fost în perioada în care eu nu am fost acolo și când am venit nu am mai avut cum să mai schimb. Oricum sunt supărați pe mine cu Legea salarizării, că nu le-am dat 15%. De la anul vor pleca doar unu – doi din fiecare compartiment, așa cum a fost până acum, dacă vă uitați în istoric, până să plec eu. Anul acesta, contractele erau angajate înainte să revin eu“, a spus primarul din Ișalnița, Ovidiu Flori. Întrebat dacă nu putea investi primăria acei bani în școli, edilul din Ișalnița a adăugat: „La noi, școlile și grădinițele sunt deosebite“.

La Ghercești funcționarii dau testări, după participarea la cursuri

Și Primăria Ghercești a angajat 29.600 de lei pentru specializarea funcționarilor în stațiuni. Primarul din Ghercești, Nolică Cornel Păpăroiu, a spus că anii anteriori nu au plecat așa mulți funcționari la cursuri, dar anul acesta au fost mai mulți: „Am obligația prin lege ca o dată la doi – trei ani să îi trimit la cursuri. E o lege în vigoare care spune că ordonatorul principal de credite să îi trimită la cursuri, la specializări și să vină cu diplomă. Eu, de exemplu, îi evaluez când vin de acolo sau le testez cunoștințele. Au plecat cam jumătate din funcționarii din primărie“.
GdS a întrebat dacă astfel de cursuri nu se puteau face pe plan local, însă primarul a menționat că nu a primit oferte de la nivel local și că ori dacă le făceau în Craiova, ori la mare, prețul era același. „Funcționarii merg la cursuri pentru a-şi îmbogăți cunoștințele și le transpun în practică zi de zi. Legislația se schimbă încontinuu. Ați văzut cum se schimbă Codul fiscal și alte legi și legislația trebuie știută și funcționarii trebuie să știe ce au de făcut. Și atâta timp cât legea prevede că eu pot să îi trimit la cursuri, nu văd un impediment că au plecat la cursuri“, a mai precizat primarul Păpăroiu.

Cursuri cu denumiri ciudate

Conform datelor de pe site-ul de licitații publice, pe lângă diverse specializări pe finanțe publice locale, pentru rectificări bugetare, întocmirea registrului agricol, mai există unele cursuri la care participă funcționarii și care par „croite“ pentru anumiți funcționari. Acestea au denumiri destul de ciudate.
Așadar, la Pielești se constată că doi consilieri locali au mers la un hotel din Mamaia la un curs care se numește „Aleși locali – atribuții și responsabilități“. Întrebat dacă era nevoie ca aleșii locali să meargă la mare ca să își afle atribuțiile și responsabilitățile, primarul Dică a precizat că nu s-a încălcat nici o lege: „Avem hotărâri de consiliu prin care în fiecare an merg doi consilieri locali la astfel de cursuri“. Pentru a justifica suma foarte mare plătită pe asemenea specializări în stațiuni, primarul a mai spus că la nivelul comunei „există bani și pentru reparații de școli, și de drumuri, și de canalizare. Noi avem un buget care ne permite (să meargă la cursuri – n.r.). În fiecare an, aceeași sumă este prevăzută în buget pentru funcționarii publici“.
De la Primăria Maglavit a mers un funcționar la specializare pe tema „Inițiere în biblioteconomie – organizarea și funcționarea bibliotecilor școlare“. La Ghercești s-a plătit un curs cu denumirea „Marketing cultural – cheia succesului instituțiilor de artă și cultură“. Primăria Moțăței a plătit chiar și un curs de comunicare, intitulat „Comunicare intra și interinstituțională în instituțiile publice“.

Câți bani a plătit fiecare primărie pe astfel de specializări

Dacă mai sus am enumerat cât au cheltuit anul acesta pe cursurile funcționarilor trei primării care alocaseră sume mari pentru asemenea activități, din datele din SEAP, la secțiunea „Atribuiri directe“ se pot vedea sumele pe fiecare comună și pe fiecare curs. Specializările au costat între 2.200 de lei de persoană și 3.157 de lei, serviciile de cazare și masă (cu precizarea că cele mai scumpe, de 688 de euro pe sejur, au fost achitate la hoteluri din Mamaia și Sinaia), la care se adaugă plata efectivă a cursului, în valoare de 750 de lei de persoană. În total, s-a ajuns la 900 de euro școlirea unui funcționar în stațiuni, în plin sezon estival.
Conform calculelor GdS, iată sumele plătite pe cursuri de fiecare localitate din Dolj, în ordinea în care au avut loc ultimele atribuiri în SEAP: Primăria Podari – 24.743 lei; Primăria Maglavit 20.340 lei; Primăria Teasc – 3.390 de lei; Primăria Vârvoru de Jos – 21.540 de lei; Primăria Almăj – 23.506 lei; Primăria Moțăței – 14.371; Primăria Giurgița – 3.390 de lei; Primăria Coțofenii din Față – 21.240 de lei; Primăria Țuglui – 14.868 de lei; Primăria Dăbuleni – 2.950 de lei; Primăria Terpezița – 3.150 de lei; Primăria Dioști – 19.797 lei; Primăria Malu Mare – 32.911 lei; Primăria Mischii – 22.185 lei; Primăria Melinești – 18.590 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS