7.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCât costă terenurile agricole în Oltenia

Cât costă terenurile agricole în Oltenia

Piaţa terenurilor agricole în Oltenia este extrem de dinamică. Numărul celor care vor să vândă creşte pe zi ce trece, dovadă fiind ofertele publicate pe site-urile Direcţiilor Agricole. În judeţul Dolj, terenurile se tranzacţionează cu preţuri care pornesc de la 2.000 lei/hectar şi ajung şi la 20.000 lei/hectar.

De când a intrat în vigoare Legea nr. 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan, la nivelul judeţului Dolj au fost înregistrate 27.000 de oferte de vânzare.
Specialiştii Direcţiei Agricole spun că, în ultima perioadă, preţurile terenurilor agricole au crescut, ajungând şi la 20.000 de lei/hectar. Cele mai scumpe terenuri sunt în zona Băileşti, Cetate, Galicea Mare, iar cele mai ieftine – în nordul judeţului, precum şi în zona nisipurilor. „Preţul în mod sigur a mai crescut. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, se fac în jur de 600 pe lună. Sunt firmele mari care tranzacţionează foarte mult. Preţul terenurilor agricole este mai mic în nordul judeţului. În Melineşti sau Goieşti, de exemplu, un hectar de teren agricol se vinde cu 2-3.000 de lei. În schimb, în zonele bune, Băileşti, Cetate, Galicea, s-a ajuns şi la 20.000 de lei hectarul. Cumpărătorii sunt atât români, cât şi străini“, a spus Nicoleta Urucu, consilier la Direcţia Agricolă Dolj. Potrivit acesteia, sunt câteva elemente care cresc preţul terenurilor. „Dacă este cadastrul făcut, dacă sunt toate actele în regulă şi dacă vorbim de o suprafaţă compactă mai mare, atunci şi preţul creşte. În cazul în care nu sunt întrunite aceste condiţii, evident că preţul scade“, a adăugat Nicoleta Urucu.

88 de hectare de teren vândute în numai o săptămână, în Olt

În judeţul Olt, numai în ultima săptămână au fost vândute 88 ha de teren, dar reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt spun că au fost perioade când se vindeau şi 150 ha pe săptămână. „Pe semestrul întâi al acestui an au fost 2.228 de oferte de vânzare şi 1.832 de hectare vândute. Au vândut 1.469 de persoane fizice şi 88 de persoane juridice. Săptămâna trecută s-au vândut 88 de hectare, dar în toamna trecută au fost şi mai multe, respectiv 150 de hectare pe săptămână. În ceea ce priveşte preţul unui hectar de teren agricol, acesta este, în medie, de 2.500 de euro“, a explicat Emil Marinescu, directorul Direcţiei Agricole Olt.
La nivelul judeţului Mehedinţi se înregistrează, în medie, 60 de tranzacţii pe săptămână, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că fluxul este relativ constant. „În Bâcleş, spre exemplu, preţul unui hectar de teren agricol este de 11.500 de lei, la Dârvari este de 16.000 de lei, în timp ce în Salcia un hectar de teren agricol se vinde cu 10.000 de lei. Înregistrăm 60 de dosare pe săptămână, dar au fost şi perioade în care am înregistrat 100“, a spus Emilia Corlăţeanu, administrator la Direcţia Agricolă Mehedinţi.
În ceea ce priveşte judeţul Gorj, din 2014 şi până în prezent, prin Direcţia Agricolă s-au derulat 3.680 de oferte de vânzare, iar preţul mediu al unui hectar de teren este de 22.818 lei. „Nu au existat cumpărători străini, cele mai multe tranzacţii de terenuri având loc între persoane fizice, nu între societăţi“, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Studiind ofertele de vânzare ale proprietarilor de terenuri agricole din judeţul Vâlcea, postate pe site-ul Direcţiei Agricole, am constatat că sunt diferenţe mari de la o zonă la alta. Astfel, pentru 0,48 ha de teren agricol situate în Prundeni preţul cerut este de 4.000 de lei, în timp ce proprietarul a 0,19 ha de teren din Budeşti vrea 8.663 de lei pe bucata lui de pământ. La Ştefăneşti, o suprafaţă de 0,5 ha de teren agricol se vinde cu 1.000 de lei, iar la Galicea, proprietarul a 0,43 ha de teren arabil cere 344 de lei.

Etapele vânzării unui teren agricol

Potrivit specialiştilor de la Direcţia Agricolă Dolj, un proprietar care intenţionează să îşi vândă terenul va trebui să urmeze etapele prevăzute de Legea 17 din 2014. În primul rând, proprietarul trebuie să anunţe primăria pe raza căreia se află terenul despre intenţia de a-l vinde. Trebuie înștiințați, de asemenea, coproprietarii, arendaşii şi vecinii, aceştia având drept de preemţiune asupra terenului în faţa altor cumpărători. Oferta de vânzare trebuie publicată timp de 30 de zile atât pe site-ul primăriei, cât şi pe pagina de internet a Direcţiei Agricole. Aceasta poate fi consultată apoi de oricine vrea să cumpere. „Cine vrea să cumpere un teren poate să intre pe site-ul nostru şi să vadă dacă la oferta afişată a depus vreunul dintre preemptori – coproprietar, arendaş, vecin – comunicare de acceptare. Dacă nu depune nici unul dintre aceştia comunicarea de acceptare, atunci primăria, după 30 de zile, dă o adeverinţă de vânzare la piaţă liberă“, a spus Nicoleta Urucu, consilier la Direcţia Agricolă Dolj. Este foarte important ca oamenii să ştie că, odată afişată oferta, nu se mai poate reveni asupra preţului, în caz că se răzgândesc, deci mare atenţie la preţul pe care doriţi să îl afişaţi! Dacă nu se respectă procedura de vânzare a terenului, respectiv dacă acesta nu a fost vândut potrivit Legii 17/2014, contractul de vânzare poate fi anulat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS