2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDudulenii revin din exil pe scena Naționalului Craiovean

Dudulenii revin din exil pe scena Naționalului Craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova deschide actuala stagiune cu premiera spectacolului „Gaițele“, de Alexandru Kirițescu, în regia lui Alexandru Boureanu. Unul dintre cele mai jucate texte din dramaturgia românească revine după ani pe scena din Craiova, orașul care l-a inspirat pe dramaturg.
„Din păcate, s-a lucrat aproape fără buget“, a declarat la conferința de presă Alexandru Boureanu. „În prezent, 85% din bugetul instituției se duce pe salarii, iar din ce rămâne trebuie să plătim utilitățile și să derulăm proiecte. Ca urmare, decorul l-am făcut din ce am găsit prin magazie, pentru că nu ne-am permis un decor nou“. Intrând în pielea regizorului, Alexandru Boureanu spune că a decis să aducă o nouă viziune asupra textului. „Gaițele“ este unul dintre cele mai jucate texte din dramaturgia românească, dar de regulă este aproape vulgarizat, consideră Boureanu. „Se uită că în perioada interbelică orașul nostru a avut o adevărată aristocrație. Oamenii făceau bani mulți din vânzarea grânelor, iar casele construite arată și acum statutul lor social“. Pentru a se documenta pentru punerea în scenă, Alexandru Boureanu, împreună cu scenografa Andreea Negrilă, a cutreierat străzile Craiovei pentru a găsi casa unde se petrece acțiunea. După cum se știe, Alexandru Kirițescu a fost legat de orașul nostru și a plasat în Craiova acțiunea celei mai cunoscute piese din ceea ce a fost numită „Trilogia burgheză“. Alexandru Boureanu spune că a identificat imobilul ca fiind Casa Vrăbiescu, situată pe strada Unirii la nr. 100. Prin urmare, familia Dudulenilor poate fi identificată ca fiind familia Vrăbiescu, una dintre cele mai cunoscute ale perioadei. Cel mai important membru al familiei a fost Iulian Vrăbiescu, de două ori prefect al Doljului, deputat, senator și vicepreședinte al Senatului. „De la această casă am pornit când am construit spectacolul“, spune regizorul. Practic, piesa spune povestea Dudulenilor prin prisma moștenitoarei revenită în țară după ce petrecuse perioada comunistă în exil la Paris.
Distribuția o are în prim- plan pe Tamara Popescu în rolul Anetei Duduleanu. „Este un adevărat cadou pe care mi-l fac cu ocazia împlinirii a 40 de ani de scenă“, a mărturisit actrița. Celelalte roluri sunt interpretate de Costinela Ungureanu (Wanda Serafim), Petra Zurba (Margareta Aldea), Alina Mangra (Colette Duduleanu), Romanița Ionescu (Fräulein), Geni Macsim (Lena), Raluca Păun (Zoia), Cătălin Vieru (Mircea Aldea), Alex Calangiu (Georges Duduleanu), Nicolae Vicol (Ianache), Ioana Andone (Zamfira), Cătălin Miculeasa (Un tânăr), Ioana Vicol și Romana Vicol (fetiţele Colettei) şi Ianache Duduleanu.
Premiera va avea loc vineri, 22 septembrie, și sâmbătă, 23 septembrie, ora 19.00, la Sala „Amza Pellea“ a Teatrului Național „Marin Sorescu“, iar următoarea reprezentaţie este programată pe 9 noiembrie 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS