1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo Craiova, reclamată la Protecția Consumatorului

Termo Craiova, reclamată la Protecția Consumatorului

O asociație de proprietari din Craiova a sesizat Oficiul pentru Protecția Consumatorului că i-a lăsat fără apă caldă chiar și pe proprietarii fără restanțe. Aceasta este cea mai rapidă cale de a obliga operatorul local, SC Termo Craiova SRL, să le reia furnizarea serviciului, atâta timp cât proprietarii nu pot acționa societatea în instanță, pentru că nu au un contract încheiat cu aceasta.

În ciuda faptului că sunt cu plata întreținerii la zi, mii de craioveni riscă să rămână în această iarnă în frig. Captivi ai sistemului de termoficare al orașului, proprietarii care fac parte din asociațiile mari datornice stau fără apă caldă de trei luni, iar furnizorul de agent termic le-a ridicat și contorul de căldură. În prezent, 43 de asociații de proprietari sunt fără apă caldă și riscă să nu primească, în sezonul rece, nici căldură. Nu se pune problema restanțierilor care au ajuns să înregistreze datorii de ordinul zecilor de mii de lei, ci a proprietarilor bun-platnici. Aceștia s-au trezit în prag de iarnă fără altă sursă de încălzire a locuinței, atâta timp cât reprezentanții furnizorului SC Termo Craiova SRL spun tranșant că nu mai dau căldură „pe gratis“. „Suntem în insolvență și nu mai putem furniza căldură gratis, așa cum s-au obișnuit unele dintre asociațiile de proprietari din Craiova. Avem asociații care au datorii de 140.000 de lei și vin și plătesc 20.000 de lei, și ne condiționează să reluăm furnizarea apei calde. Asociațiile care au dat dovadă de bunăvoință și au plătit datoriile către noi au fost rebranșate. În schimb, chiar zilele acestea am continuat să ridicăm aparatele de măsură a consumului de energie termică de la blocurile care aveau sistată furnizarea apei calde. Este cazul Asociației de proprietari nr. 26 Craiovița Nouă“, a declarat Sorin Iordache, director economic SC Termo Craiova SRL.

Până la instanță, proprietarii se plâng la Protecția Consumatorului sau își pun centrală

Craiovenii bun-platnici nu au legal posibilitatea să dea în judecată furnizorul de căldură al orașului, pentru că nu au un temei juridic. Contractul în baza căruia proprietarul beneficiază de serviciile furnizate de către Termo sunt între furnizor și asociație. Sunt alte căi prin care proprietarul care este cu întreținerea la zi se poate îndrepta chiar și indirect împotriva furnizorului de apă caldă și căldură al orașului. „Din punctul nostru de vedere există două posibilități, proprietarul bun-platnic să acționeze asociația în instanță și aceasta din urmă să cheme în garanție operatorul local. Cea de-a doua variantă, asociația să acționeze SC Termo în instanță pentru obligația de a face și să cheme ca terț în proces proprietarii care și-au plătit serviciile pentru că au un interes justificat. Până la acest moment, nu am cunoștință ca un proprietar sau o asociație să fi înaintat astfel de acțiuni în instanță“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova. Numai că astfel de procese sunt de durată, a mai precizat reprezentantul Uniunii.
În schimb, pentru prima dată o asociație de proprietari din Craiova, lăsată fără apă caldă de către Termo, a depus o solicitare către Oficiul pentru Protecția Consumatorului.
„Din cele 16 blocuri, câte sunt în asociație, patru nu au restanțe. Termo a sistat furnizarea apei calde și a ridicat și contoarele de căldură și la acestea. Am făcut tabele cu semnături de la proprietari și am depus o sesizare către Protecția Consumatorului, fiindcă nu este legal și moral să lași fără utilități abonații care ți-au plătit un serviciu“, spune Gabriela Kurtoglu, administrator la Asociația de proprietari nr. 11 din cartierul 1 Mai.
Totodată, reprezentanții proprietarilor mai au o ipoteză plauzibilă. Ei spun că proprietarii cărora li s-a ridicat contorul de căldură nu mai sunt legați de furnizorul de căldură al orașului și pot în acest fel să-și monteze o altă sursă de încălzire. „S-a luat contorul de apă caldă și căldură de către Termo. Eu nu mai am furnizor în bloc, nu mai am nici o restricție, pentru că sunt deja debranșat și pot astfel să-mi găsesc altă sursă de încălzire pentru întregul condominiu. Chiar astăzi am vorbit cu locatarii dintr-un bloc, de la o asociație de proprietari din Craiovița Nouă și mi-au spus că în trei săptămâni introduc conducta de gaze pe casa scării și își pun centrale de apartament pentru că nu mai primesc de la Termo nici apă caldă și le-au ridicat și contorul de căldură. În concluzie, la acest moment nu mai au nici o sursă de încălzire“, este de părere Ion Pătrulescu

Termo nu poate debranșa decât restanțierii

Reprezentanții SC Termo spun că există posibilitate tehnică să fie debranșați doar cei rău-platnici. Nu există însă un cadru legal care să le permită impunerea acestei măsuri, de a debranșa de la sistemul centralizat doar câteva apartamente dintr-un bloc. „Noi nu putem să luăm măsura debranșării restanțierilor. Nu avem contracte încheiate cu proprietarii, prin urmare nu putem pătrunde în apartamentele acestor locatari. Asociația, în schimb, poate acționa în instanță debitorii pentru recuperarea debitelor și să găsească o cale legală de a-i priva de utilități doar pe restanțieri“, a mai spus Sorin Iordache, reprezentantul SC Termo Craiova SRL. Cu alte cuvinte, toate pârghiile sunt în mâna asociațiilor de proprietari. Teoretic și legal se poate ajunge într-o astfel de situație doar cu o hotărâre definitivă și învestită cu formulă executorie. „Trebuie parcurși acești pași, judecată, executare silită, adică încuviințarea pătrunderii în locuința restanțierului pentru debranșare“, a adăugat Ion Pătrulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS