Aproximativ o treime din totalul produselor alimentare din România ajung anual la coşul de gunoi sau sunt irosite. Această cantitate însumează circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri aliniate în coloană de la Bucureşti până în Műnchen. Absolut fiecare dintre noi iroseşte singur în gospodărie în medie 353 g hrană pe zi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă. Sunt cifrele pe care le prezintă specialiştii, pentru a conştientiza importanţa datei de 16 octombrie, când este marcată Ziua Mondială a Alimentaţiei. Aceştia atrag atenţia că, în România, risipa de alimente reprezintă o problemă socială majoră. „Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin specialiştii Direcţiei Agricole Judeţene Dolj, face în fiecare an acţiuni de conştientizare a importanţei datei de 16 octombrie. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), alături de cele 192 de state membre, vor celebra două evenimente deosebit de importante dedicate Zilei Mondiale a Alimentaţiei (ZMA) şi ce-a de-a 72-a aniversare de înfiinţare FAO – 16 Octombrie 1945. FAO are un caracter preponderent tehnic, urmărind ridicarea condiţiilor de trai ale popoarelor statelor membre, sporirea randamentului producţiei şi repartiţiei tuturor produselor alimentare şi agricole, îmbunătăţirea condiţiilor de existenţă a populaţiei rurale, expansiunea economiei mondiale şi rezolvarea problemei subnutriţiei pe Terra. Pentru îndeplinirea funcţiilor sale, FAO culege, analizează, interpretează şi difuzează membrilor săi date privind hrana, alimentaţia şi agricultura, acordă asistenţă tehnică în vederea realizării unor programe naţionale, promovează şi, acolo unde este indicat, recomandă întreprinderea unor acţiuni pe plan naţional şi internaţional“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier în cadrul Direcţiei Agricole Dolj.
Risipa de alimente a atins o dimensiune atât de importantă încât poate fi considerată o problemă mondială, care are repercusiuni asupra tuturor verigilor din lanţul de aprovizionare cu alimente, de la comerciant până la consumator. Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, autorităţile din România îndeamnă populaţia la o alimentaţie sănătoasă şi o mai mare atenţie în gestionarea alimentelor.
16 octombrie, ziua în care luptăm împotriva risipei de alimente
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei