6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrinși spărgând bancomate de pe Calea București

Prinși spărgând bancomate de pe Calea București

Polițiștii craioveni au prins în flagrant, miercuri seară, doi hunedoreni și un brăilean care încercau să spargă bancomatul unei bănci de pe Calea București. Oamenii legii au stabilit că, de la începutul lunii, cei trei suspecți au forțat zece bancomate din Craiova și Filiași, însă deocamdată nu se știe câți bani au reușit să fure.

Cercetările în cazul spargerii mai multor bancomate din Craiova și Filiași au fost începute de polițiști în urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce reprezentanții unor bănci s-au plâns că persoane necunoscute au forțat mai multe bancomate pentru a fura bani.
„În perioada 2-16 octombrie, polițiștii doljeni au fost sesizați de către reprezentanții mai multor unități bancare cu sucursale în Craiova și Filiași, cu privire la faptul că persoane necunoscute, prin forţarea fantei de eliberare numerar, au încercat să sustragă sume de bani din bancomate. Astfel, în această perioadă, zece bancomate au fost forțate, în toate cazurile, oamenii legii întocmind dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat“, au explicat reprezentanții IPJ Dolj.
După primele cercetări, oameni legii au stabilit că hoții foloseau o metodă simplă și eficientă pentru a scoate bani din bancomate: forțau fanta prin care bancomatul eliberează numerarul, iar cu ajutorul unor tije și sârme trăgeau câte bancnote puteau apuca.
Suspecții comiterii faptelor au fost prinși miercuri seară, în centrul municipiului Craiova, după ce dăduseră lovitura la un bancomat și „operau“ altul. Este vorba de Daniel Codreanu, de 21 de ani, din Brăila, Moise Țală, de 27 de ani, și Aurel Stănescu, de 60 de ani, ambii din Vulcan, județul Hunedoara. Cei trei au fost prinși în flagrant de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale, „imediat după ce au acționat asupra unui bancomat amplasat pe Calea Bucureşti, cu un dispozitiv confecționat artizanal, introducându-l în fanta de eliberare numerar, cu scopul de a sustrage bani“, au mai precizat oamenii legii.
În urma anchetei, polițiștii au stabilit că cei trei suspecți sunt autorii spargerilor de bancomate comise între 2 și 16 octombrie în Craiova și Filiași.
Reprezentanții IPJ Dolj au mai explicat că, până în acest moment, băncile nu au comunicat cu ce sume de bani au fost păgubite, așa că prejudiciul nu a fost stabilit deocamdată.
Ancheta în acest dosar a fost preluată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj care, după audieri, a dispus reținerea celor trei suspecți pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Daniel Codreanu, Moise Țală și Aurel Stănescu urmează să fie duși la Tribunalul Dolj cu prounere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Hunedorean condamnat la Craiova pentru furturi din bancomate

Țarlă și Stănescu nu sunt primii hunedoreni prinși spărgând bancomatele din Craiova. La începutul lunii mai, un tânăr de 26 de ani, din Hunedoara, acuzat că a montat aparatură pentru copierea datelor și capturarea cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova, a fost condamnat definitiv de judecătorii Curții de Apel Craiova la șapte ani de închisoare.
Este vorba de hunedoreanul Cătălin Abunei, care a fost reținut în Craiova în decembrie 2015, la scurt timp după ce montase aparatură pentru capturarea cardurilor bancare pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac. În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că tânărul de 26 de ani folosea o metodă destul de simplă pentru a pune mâna pe banii din conturile victimelor. Abunei monta în fanta bancomatelor un dispozitiv mecanic, iar pe plafonul aparatului punea, cu ajutorul unor magneți, un profil PVC în care era ascuns un iPod. „Practic, după efectuarea unei retrageri de către un client al băncii de la unul din ATM-urile pe care se montau astfel de dispozitive, acesta constata că instrumentul bancar (cardul) nu îi mai era restituit, fără a-şi da însă seama că era reţinut într-un dispozitiv artizanal. După reţinerea cardului, clientul părăsea zona (fiind grăbit sau pentru a reclama incidentul), moment în care inculpatul A.C. se apropia, recuperând atât dispozitivul mecanic ce conţinea cardul capturat, cât şi profilul PVC ce conţinea iPod-ul care filmase momentul folosirii codului PIN, respectiv combinaţia de cifre“, au reținut procurorii DIICOT. Ulterior, de la alt bancomat, tânărul scotea de pe cardul capturat diferite sume de bani.

Recomandările polițiștilor

Pentru a preveni situațiile în care clienții băncilor pot deveni victimele unor infracțiuni comise la bancomate, poliția recomandă ca la utilizarea cardurilor de credit să țină cont de următoarele sfaturi: verificați atent bancomatul înainte de utilizare, mai exact verificați tastatura și locul unde se introduce cardul, pentru a depista dacă sunt dispozitive atașate. Orice suspiciune asupra bancomatului trebuie sesizată de îndată unității bancare și poliției. Asigurați-vă că în momentul tastării codului PIN acesta nu poate fi înregistrat de nici un dispozitiv de înregistrare video, special montat. 

Bulgari condamnați pentru fraudarea unui bancomat din Craiova

Nu numai hunedorenii au sunt „pasionați“ de bancomatele din Craiova. În martie, anul acesta, Anton Asenov şi Krasimira Kevreva, cetățeni bulgari, au fost condamnați definitiv de judecătorii Curții de Apel Craiova la câte un an şi zece luni de închisoare cu executare.
Cei doi inculpați au fost acuzați că au montat dispozitive pentru copierea datelor cardurilor pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS