0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Malu Mare, judecat pentru abuz în serviciu

Fostul primar din Malu Mare, judecat pentru abuz în serviciu

Procurorii Curții de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată a fostului primar din localitatea doljeană Malu Mare, acuzat că a achitat din bugetul comunei bunuri la preţuri supraevaluate, dar și lucrări supradimensionate sau care nici măcar nu au fost realizate. Anchetatorii au calculat prejudiciul total la suma de 822.352 de lei. În același dosar, au fost deferiți justiției contabila Primăriei Malu Mare, reprezentanții a patru societăți comerciale și un diriginte de șantier.

Primar al comunei doljene Malu Mare până în iunie 2016, Alexandru Dicu este acuzat de procurorii craioveni că, între anii 2009-2012, a cheltuit ilegal din bugetul comunei aproape un milion de lei.
Anchetatorii susțin că banii au fost dați pe bunuri supraevaluate, dar și pe lucrări fictive ori executate numai parțial. „Inculpatul Dicu Alexandru, în calitate de primar al comunei Malu Mare, în perioada 2009-2012, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, a încheiat contracte de achiziţii directe de produse, servicii şi lucrări cu mai multe societăţi, printre care SC Gidazi Prod Com SRL, SC Silvia Metal SRL, SC Miflan SRL şi SC Mitdur Service SRL. A acceptat la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate şi supradimensionate sau nu au fost executate în realitate“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.
De exemplu, numai SC Mitdur Service SRL din Drăgănești – Olt a emis și încasat o factură în valoare de 69.529 de lei, sumă încasată de această firmă pentru produse a căror valoare a fost supraevaluată cu… 61.885 de lei.

Părculețul care a „înghițit“ 4,2 tone de sămânță de gazon

Cele mai multe nereguli sunt legate de amenajarea unui părculeț în fața primăriei din comuna Malu Mare, pentru care SC Gidazi Prod Com SRL ar fi încasat în plus peste o jumătate de milion lei. „Inculpata Zimţa Gigi, în calitate de administrator al SC Gidazi Prod Com SRL, în perioada 2011-2013, a întocmit situaţii de plată şi a emis facturi pentru lucrări neexecutate sau executate parţial, supradimensionând cantităţile de materiale utilizate la obiectivul «Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj», încasând, în mod nejustificat, de la Primăria Comunei Malu Mare contravaloarea acestor lucrări neexecutate, suma încasată în plus şi în mod nejustificat fiind de 519.808 lei“, au reținut anchetatorii.
De altfel, unele dintre aceste nereguli au fost descoperite în urma unui control al Camerei de Conturi Dolj. Amenajarea parcului cu pricina a costat în total 920.000 de lei, proiectul fiind finanțat de Administraţia Fondului pentru Mediu.
În urma controlului Curții de Conturi s-a constatat că, printre altele, primăria a achitat 1.323 de metri liniari de borduri, însă, pe teren, inspectorii au găsit numai 625 de metri de borduri. Altă problemă a fost la plata a o mie de bucăți de plantă Amarilis Papilic, în valoare de 8.000 de lei fără TVA. Banii au ieșit din bugetul Primăriei Malu Mare, însă plantele nu au mai ajuns să fie plantate în parcul cu pricina. O sumă consistentă de bani a fost plătită pentru 4,2 tone de sămânță de gazon, cu mult peste necesarul calculat de Camera de Conturi, de doar 135 de kilograme. În urma anchetei s-a mai stabilit că Alexandru Dicu „a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative, care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări, care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate“.

Inculpații și infracțiunile

Alexandru Dicu a fost reținut pe 17 august, alături de Rodica Cotea, contabila Primăriei Malu Mare, Florentina Stoian, administrator al SC Miflan SRL, Constantin Petrache, administrator al SC Mitdur Service SRL, şi Gheorghe Ardeleanu, reprezentant al SC Silvia Metal SRL.
O zi mai târziu, după o noapte petrecută în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, cei cinci inculpați au fost duși la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă, însă instanța nu a fost de acord cu solicitarea procurorilor. În schimb, inculpații au fost puși sub control judiciar.
Două luni mai târziu, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au terminat ancheta din acest dosar și au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați. Pe lângă cei cinci inculpați puși sub control judiciar, au mai fost deferiți justiției și Gigi Zimța, administratorul SC Gidazi Prod Com SRL, dar și Ștefan Diță, dirigintele de șantier care a supravegheat lucrările pentru amenajarea parcului din fața primăriei.
Printre infracțiunile reținute în sarcina inculpaților se numără abuzul în serviciu, înşelăciunea, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la abuz în serviciu și înșelăciune.
Potrivit anchetatorilor, în cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 500.000 de lei din prejudiciul total, pentru diferența de bani fiind instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, urmând să intre în procedură de cameră preliminară. Până joi, instanța nu stabilise primul termen de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS