11.7 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj: „Dacă nu se va modifica legea, vom fi străini în propria țară“

Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj: „Dacă nu se va modifica legea, vom fi străini în propria țară“

Mii de hectare de terenuri agricole din Oltenia au fost tranzacționate în acest an (Foto: economica.net)
Mii de hectare de terenuri agricole din Oltenia au fost tranzacționate în acest an (Foto: economica.net)

Mii de hectare de terenuri agricole din Oltenia au fost tranzacționate în acest an conform Legii nr. 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan. Specialiștii în domeniu atrag atenția că fenomenul tranzacționării terenurilor este unul care a luat amploare și pun totul pe seama faptului că în prezent condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un cetățean care vrea să cumpere pământ sunt permisive. Directorul Direcției Agricole Dolj avertizează că, dacă vânzarea terenurilor va continua în acest ritm, riscăm să devenim chiriași în propria țară. Autoritățile centrale susțin că lucrează la schimbarea legislației, iar până la sfârșitul anului am putea avea reguli mai restrictive la vânzarea terenurilor agricole.

Peste 50.000 de hectare de teren s-au tranzacţionat în județul nostru de când a început să se aplice Legea nr. 17/2014, care reglementează vânzarea terenurilor agricole. Specialiştii Direcţiei Agricole Dolj atrag însă atenţia că această cifră include şi terenuri care s-au vândut de mai multe ori şi din acest motiv suprafaţa tranzacţionată este atât de mare. Cu toate acestea, fenomenul vânzării terenurilor este unul care a început să ia amploare și se pune totul pe seama faptului că în prezent condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un cetățean care vrea să cumpere pământ sunt prea permisive. „Condițiile sunt foarte artificiale și sunt la îndemâna oricui. Vă dau un exemplu: o persoană care vrea să cumpere teren în Podari se duce, face contract de arendă cu proprietarul cu o zi înainte, îl înregistrează la primărie, vine cu documentele, le depune și este primul preemptor la vânzarea acestei suprafețe de teren. Totul este la latitudinea primăriei. (…) Sunt firme de afară care au sediul în România și care cumpără terenuri în țara noastră, le comasează, fac ferme de 200 – 300 de hectare, pe care le revând apoi. Noi avem aproape 52.000 de hectare vândute. Spre norocul nostru, din aceste suprafeţe, mai mult de 30.000 de hectare nu sunt teren arabil, pentru că s-a vândut tot, suprafeţe neagricole, ravene, mărăciniş, pajişti, deci când s-a vândut un titlu de proprietate s-a vândut cu tot ce avea cetăţeanul respectiv. Totuşi, este o suprafață mare. Ni s-a transmis de la minister să verificăm totul cu mare atenţie“, a spus Adrian Popa, directorul Direcției Agricole Dolj.
Preţurile la care se tranzacţionează terenurile pot ajunge şi la câteva mii de euro, în funcție de zonă, pământurile din Câmpia Băileştiului fiind cele mai scumpe.

Situaţia în celelalte judeţe ale Olteniei

La nivelul județului Mehedinți, de la începutul acestui an și până în prezent s-au vândut 2.400 de hectare de teren agricol. Ceva mai puține tranzacții sunt în județul Gorj, unde, potrivit directorului Direcției Agricole, de la începutul acestui an și până în prezent s-au vândut peste 300 de hectare de teren. „De la începutul anului și până în prezent am avut 981 de oferte de vânzare, suprafaţa de teren aferentă fiind de 376,69 hectare. De când a început să fie aplicată Legea nr. 17/2014, s-au tranzacționat în total 2.111 hectare. Este foarte important să se știe că nu avem terenuri vândute la străini. Cele mai căutate sunt în zona SNLO, unde și prețurile sunt mai mari, în jur de 22.000 de lei pe hectar“, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj. În județul Vâlcea a fost tranzacționată de la începutul anului și până în prezent o suprafață de 357,76 ha de teren agricol, potrivit Direcţiei Agricole.
În judeţul Olt, în luna septembrie se vindeau 88 ha de teren pe săptămână, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt susțineau că au fost perioade în care se vindeau şi 150 ha pe săptămână. În ceea ce priveşte preţul unui hectar de teren agricol, acesta este, în medie, de 2.500 de euro.

Ce spune Legea nr. 17/2014

Un proprietar care intenţionează să îşi vândă terenul va trebui să urmeze etapele prevăzute de Legea nr. 17 din 2014. Actul normativ amintit prevede la art. 4., alin. (1): „Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale“. Același act normativ stipulează că vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unității administrativ teritoriale unde se află terenul, o cerere prin care solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoștință preemptorilor. Cererea este însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol și de documentele doveditoare prevăzute de normele metodologice de aplicare a legii. Primăria are obligația să afișeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său și, după caz, pe pagina de internet a acesteia. Titularul dreptului de preempțiune trebuie ca, în termenul de 30 de zile prevăzut, să își manifeste în scris intenția de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului și să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afișată. Dacă în termenul de 30 de zile nici unul dintre titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă, urmând ca vânzătorul să înștiințeze în scris primăria despre aceasta, se mai stipulează în actul normativ.

„Încercăm să restricționăm revânzarea terenurilor mai devreme de 15 ani“

Autorităţile centrale susțin că lucrează la modificarea Legii nr. 17/2014, în sensul în care să fie introduse condiții noi, care să restricționeze vânzarea terenurilor. „Legea nr. 17, care este din 2014 în funcțiune, se pare că nu a frânat mobilitatea terenurilor pe piața românească. Din acest motiv, la ora aceasta avem o modificare prin care încercăm să restricționăm puțin vânzarea terenurilor și avem două puncte importante, e vorba de dreptul de preempțiune al celor care trebuie să îl aibă la vânzarea terenurilor și condițiile celor care cumpără terenurile, și aici vorbim de societăți comerciale cu istoric în agricultură și fermieri, adică trerenul să fie tranzacționat doar pentru ce este el bun, pentru agricultură. La preemțiune am trecut și ADS. În caz de forță majoră, va cumpăra teren și îl va da mai departe spre concesiune tinerilor și sunt sigur că după ce va ieși această lege tranzacționarea terenurilor va fi mult mai restrictivă. Condițiile din legea actuală au fost prea puține și, din informațiile mele, nu cred că au fost luate în seamă, s-a mai trecut pe lângă lege, s-au mai ocolit anumite etape. Eu sunt din Olt și am avut surpriza neplăcută să aflu că se tranzacționează în jur de 100 de hectare pe săptămână. Noi încercăm să restricționăm și revânzarea terenurilor mai devreme de 15 ani pentru a evita specula cu terenuri. Acesta e scopul de cumpărare, mai ales că noi am plecat de la câteva sute de euro hectarul și acum au crescut prețurile la terenuri“, a spus Alexandru Stănescu, directorul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

„Legea trebuie să vină și în sprijinul românilor“

Conducerea Direcției Agricole Dolj susține că este binevenită modificarea legii: „Dacă nu se va modifica legea, vom fi străini în propria țară. Aşa cum am înţeles că va apărea legea, cred că lucrurile se vor rezolva. Sunt condiţii din proiect care vor stopa fenomenul“. De aceeași părere sunt și fermierii, care susțin că ar trebui să aibă întâietate la cumpărarea terenurilor în fața străinilor. „Legea trebuie să vină și în sprijinul nostru, al românilor, care nu suntem capitalizați și pierdem în fața străinilor. Totodată, e important să nu se mai facă speculă cu terenurile agricole. Se știe foarte bine cum s-au cumpărat terenurile de către străini, la prețuri de nimic. Le țin nemuncite şi le revând la prețuri mai mari. Toți românii preferă să aibă întâietate în fața străinilor atunci când fac achiziția de terenuri“, a spus Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți.
Alexandru Stănescu, directorul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a spus că Legea nr. 17/2014 ar putea fi modificată până la sfârşitul acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS